eur:
394.91
usd:
365.98
bux:
65152.53
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a haza hőseinek ítélt Arany Csillag kitüntetések átadási ünnepségén a moszkvai Kreml Szent György termében 2022. december 8-án. Az ünnepségre több mint 200 bátorságáról és hősiességéről tanúságot tett katonai és civil személyt hívtak meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Szergej Karpukin

Vlagyimir Putyin bejelentette: jönnek az újfajta orosz fegyverek

Beszámolt a haderő fejlesztéséről az orosz elnök.

Hamarosan hadrendbe állítják a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétát, valamint a jövő év elején a Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskov fregattot - jelentette be Vlagyimir Putyin az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának szerdai tanácskozásán.

Fontosnak nevezte egyebek között a drónok alkalmazásának általánossá tételét és a pilóta nélküli eszközök egységes hálózatba való szervezését a mesterséges intelligencia alkalmazása mellett, valamint a korszerű csapásmérő eszközök arzenáljának bővítését.

"Tökéletesíteni fogjuk a fegyveres erőket és az állam teljes katonai komponensét. Ezt nyugodtan, ritmusosan, minden hűhó nélkül, következetesen fogjuk tenni" - mondta az államfő.

"Megoldjuk a védelmi képességek általános megerősítésének feladatait és azokat a feladatokat is, amelyek a különleges hadművelet előtt állnak"

- tette hozzá, az ígérve, hogy az orosz állam emellett eleget fog tenni szociális kötelezettségeinek is.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy továbbra is testvérinek tekinti az ukrán népet, és "közös tragédiának" nevezte, "ami történik". Hozzátette, hogy mindez nem Moszkva, hanem más országok politikájának eredménye. Kifejezte reményét a Kijevvel való konstruktív és értelmes tárgyalások iránt, amelyek belátható időn belül olyan eredményhez vezetnek, amely mindenki számára szavatolja az egyenlő biztonságot.

Arról is beszélt, hogy utasította a védelmi minisztériumot és a vezérkart a NATO-erőkről és eszközökről a "különleges hadművelet" során szerzett információk elemzésére és felhasználására az orosz fegyveres erők és harci képességeinek fejlesztésében. Arra hívta fel a katonai tárcát, hogy vegye komolyan a bírálatokat és időben reagáljon rájuk.

Elmondása szerint

a részleges mozgósítás során fegyverbe állított 300 ezer katona egyik fele a harci övezetben, a másik fele pedig a gyakorlótéren tartózkodik.

Az állította, hogy ekkora erő elegendő a "különleges hadművelet" végrehajtásához. Putyin sürgette a hadkiegészítő parancsnokságokon azoknak a hibáknak a korrigálást, amelyekre a mozgósítás rávilágított.

Szergej Sojgu a szerződéses állomány létszámbővítésére adott utasítást és még további növelést tűztek ki célul - erről itt írtunk.

Közölte, hogy

a haditengerészetnek hadrendbe kell állítani a Borej-A projekthez tartozó Imperator Alekszandr III. nukleáris meghajtású cirkálót, valamint négy tengeralattjárót és 12 felszíni hajót.

A háborúban bevetett csapatok megerősítése érdekében a legkeresettebb fegyverek leszállítását 2024-2025-ről 2023-ra hozták előre. Közölte, hogy az orosz nukleáris erők sikeresen begyakorolták a tömegpusztító fegyverek ellenség általi bevetésére adandó nagy erejű válaszcsapás végrehajtását.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×