eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Unsplash.com

Megszavazták a gázársapkáról szóló megállapodást

180 eurónál húzták meg a vonalat. Ennek hatása lehet a magyar-orosz hosszú távú gázszerződésre is. Egy ellenszavazat volt: Magyarországé.

A cseh soros elnökség illetékes minisztere a Twitteren jelentette be, hogy megszületett a tagállamok között az uniós gázársapkáról szóló megállapodás – vette észre a Portfolio.

Óriási viták árán, mintegy fél éves intenzív egyeztetés után, végül ma napon belül a harmadik szavazási nekifutásra jött össze az uniós piaci korrekciós mechanizmusról, hétköznapi nevén a gázársapkáról szóló megállapodás.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napközben azt közölte, hogy a próbaszavazás Magyarországgal együtt kilencen ellenezték a megállapodás, ez pedig nem elég az elutasításához.

A lap azt írja, az Európai Bizottság eredetileg 275 euró/MWh-ra tervezett, a holland TTF gáztőzsde legközelebbi határidős termékére húzott ársapkájához képest a hétvégén már 188 eurós sapkáról folyt az egyeztetés, mígnem hétfőn végül 180 eurós ársapkában állapodtak meg a tagállamok. Hozzáteszik,

most a legrövidebb szállítási határidőre 110 euró körül van a gázár, tehát messze van attól a szinttől, ahol a gázársapkának hatása lenne.

Amúgy is három egymást követő kereskedési napon kell a szint fölött lennie az árnak, hogy életbe lépjen ársapka. És az az is kell hozzá, hogy a referenciaár 35 euróval magasabb legyen, mint az LNG referenciaára a globális piacokon ugyanazon három munkanapon.

Utóbbi kitételről már a hvg.hu ír, arról is beszámol a lap, hogy a végső szavazáson Ausztria és Hollandia tartózkodott, míg

egyetlen ellenszavazat érkezett: Magyarországé.

Az indokolás szerint a rendelet célja, hogy korlátozza az EU-ban a túlzott gázárak olyan epizódjait, amelyek nem tükrözik a világpiaci árakat, ugyanakkor biztosítják az energiaellátás biztonságát és a pénzügyi piacok stabilitását. A soros elnökség nevében Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter azt mondta: sikerült egy fontos megállapodást találnunk, amely megóvja a polgárokat az égbe szökő energiaáraktól.

A Portfolio megjegyzi, hogy Szijjártó Péter hétfői bejelentése szerint ha az ársapka miatt módosítani kellene a magyar-orosz hosszú távú gázszerződést, akkor arról nem kell egyeztetni előtte az Európai Bizottsággal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×