eur:
395.08
usd:
370.92
bux:
65117.48
2024. április 19. péntek Emma
Egy újranyitott pekingi bevásárlóközpont előtt várakoznak emberek 2022. december elsején. Kína enyhített a koronavírus-járványra vonatkozó korlátozásokon, több város feloldotta a kerületi zárlatokat, és engedélyezte az üzletek újbóli megnyitását. Az enyhítésre annak ellenére került sor, hogy a napi esetszám rekord közelben mozog és az egyre szigorúbb rendeletek miatt országszerte tüntetések törtek ki.
Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Új útra lép Kína: enyhítik a Covid-előírásokat

Mostantól például a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező fertőzötteknek nem kell karanténközpontba vonulniuk, saját otthonukban is eltölthetik a kötelező elkülönítést.

Csaknem három év után országszerte enyhülnek Kínában a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett szigorú korlátozások, enyhítenek a karanténkötelezettségen és a zárlatokon is – jelentette be a Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC) Pekingben.

A legújabb intézkedések szerint a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező fertőzötteknek mostantól nem kell karanténközpontba vonulniuk, saját otthonukban is eltölthetik a kötelező elkülönítést. Amennyiben egy társasházban észlelnek fertőzöttet, ezentúl nem az egész épületet zárják le, hanem lépcsőházak, emeletek és háztartások alapján rendelik el az esetleges kijárási tilalmat.

Eltörölték továbbá az országon belüli utazáshoz kötelező tesztelést is, jóllehet

Kína egyelőre nem nyitotta meg határait a külföldi állampolgárok előtt.

Az NHC összesen tíz új szabályozást adott ki szerdán, kiegészítve a november közepén bejelentett 20 intézkedést, melyek mind a koronavírus terjedésének "optimista" megelőzését és ellenőrzését segítik.

A bejelentést követően sokan - főleg a vírus elleni oltással nem rendelkező idősebbek - a betegséget vélhetően megelőző gyógyszerek felvásárlásába kezdtek, noha a hatóságok az elmúlt napokban szűk árukészletekről számoltak be.

Pekingben már kedden enyhítéseket jelentettek be: eszerint a helyieknek többé nem kell negatív tesztet felmutatniuk a szupermarketekbe és az irodákba való belépéskor.

A normális élethez való visszatérés - avagy a vírussal való együttélés - kezdetét a kínaiak örömmel fogadták. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélték, a következő enyhítések a január 22-én esedékes kínai újévet megelőzően várhatóak. Az újév az év egyik legnagyobb eseményének számít Kínában, s az emberek ilyenkor általában hazautaznak családjaikhoz, emiatt a kereskedelemben és a közlekedésben is jóval több igényt kell kielégíteni.

Több kínai nagyvárosban már múlt hét pénteken enyhítettek a korlátozásokon, miután az elmúlt két hétben több helyütt is széles körű tiltakozások robbantak ki Kína évek óta tartó, szigorú zéró Covid-politikája miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×