eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Unsplash.com

Állatszemeket tartalmazó "véres" csomagot kapott a budapesti ukrán nagykövetség is

Több más európai ország ukrán nagykövetségére érkezett még ilyen küldemény.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő azt írta a Facebookon, hogy a magyarországi, hollandiai, lengyelországi, horvátországi, olaszországi, ausztriai ukrán nagykövetségre, a nápolyi (Olaszország) és krakkói (Lengyelország) főkonzulátusra, valamint a brünni (Csehország) konzulátusra állati szemeket tartalmazó csomag érkezett. Az egyelőre nem ismert, hogy ki a feladó. A Reuters szerint "jellegzetes" színű és szagú folyadékba áztatták a csomagokat.

A BBC idézte Dmitro Kuleba külügyminiszter nyilatkozatát, aki úgy véli, "jól megtervezett terrorkampány, az ukrán nagykövetségek és konzulátusok megfélemlítése" zajlik. "Mivel nem tudják megállítani Ukrajnát a diplomáciai fronton, megpróbálnak megfélemlíteni minket. Azt viszont azonnal kijelenthetem, hogy ezek a próbálkozások hasztalanok. Továbbra is hatékonyan fogunk dolgozni Ukrajna győzelméért" - fejtette ki.

Nikolenko beszámolt arról is, hogy megrongálták a vatikáni ukrajnai nagykövet rezidenciájának bejáratát, illetve az Egyesült Államok nagykövetsége egy olyan levelet kapott, amelybe egy Ukrajnát kritizáló cikk fénymásolatát tették. A kazah nagykövetségen (hamis) bombariadó volt.

Minden ukrán nagykövetség és konzulátus védelmét fokozták az incidensek óta.

Az elmúlt napokban több spanyolországi helyszínre küldtek levélbombát, az egyik meg is sebesített egy dolgozót a madridi ukrán követségen.

Kuleba csütörtökön az EBESZ külügyminiszteri tanácsának Lódzban tartott ülése alatt az Ukrinform hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy két ukrán külképviselet is kapott levelet "nagyon konkrét fenyegetésekkel" ugyanazon a napon, amelyen a bombát tartalmazó csomagot elküldték Ukrajna spanyolországi nagykövetségére. A madridi ukrán nagykövetségre érkezett levélbomba miatt a követség egyik munkatársa könnyebben megsebesült a kezén, amikor a bomba felrobbant. Spanyolország terrorcselekménynek minősítette az esetet.

A külképviseleteket csütörtökön Kuleba még nem nevezte meg, mondván, hogy a külügyi tárca hivatalos álláspontját az incidensekkel kapcsolatosan később hozzák nyilvánosságra. A miniszter egy csütörtök esti tévéműsorban még annyit elmondott, hogy addigra már nem kettő, hanem három külképviselet kapott fenyegetőlevelet, amelyeket "vörös folyadékkal itattak" át - írta az MTI.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×