eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a NATO madridi csúcstalálkozójának második napi ülése után az Ifema kongresszusi és kiállítási központban 2022. június 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/ZIPI

A NATO nem alkalmazza az 5. cikkelyt Ukrajnával szemben

A szervezet főtitkára közölte: valószínűleg az ukránok hibájából történt robbanás egy lengyel faluban.

Az észak-atlanti szövetség alapokmányának 5. pontja arról rendelkezik, hogy amennyiben egy tagállamot támadás ér, akkor a többiek ezt úgy tekintik, mintha mindannyiukat megtámadták volna. Jens Stoltenberg azonban kizárta, hogy ezt a rendelkezést most Ukrajnával szemben alkalmaznák.

A BBC szerint a főtitkár közölte: nincs semmi jele annak, hogy szándékos orosz támadás történt volna egy NATO ország ellen és a szövetség elleni katonai készülődésnek sincs nyoma.

Mint mondta, a történtekért Ukrajna hibás ugyan, de a NATO ezt mégsem tekinti a szövetség elleni akciónak. Stoltenberg azt hangoztatta, hogy

a legfőbb felelős Oroszország,

amely háborút indított Ukrajna ellen.

Azt is bejelentette: Lengyelország nem kezdeményez konzultációt más NATO-tagállamokkal úgy, ahogy arra a szervezet alapokmányának 4. cikkelye szerint ilyen esetekben lehetősége lenne.

A BBC megjegyzi, hogy a NATO főtitkára nyugodt, békülékeny hangnemben beszélt, és ismét

sürgette Moszkvát, hogy fejezze be a háborút.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×