eur:
393.91
usd:
369.52
bux:
65718.24
2024. április 23. kedd Béla
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án. Biden előző nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba.
Nyitókép: MTI/PAP/Radek Pietruszka

Szóbeli gesztust tett Joe Biden a kínai elnöknek, megjött rá a válasz

Joe Biden amerikai elnök a G20-országok vezetőinek indonéziai csúcstalálkozóján arról szeretne egyeztetni Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy melyek azok a határvonalak, amelyeket egyik országnak sem szabad átlépnie – derült ki az elnök washingtoni sajtótájékoztatóján.

Joe Biden arról beszélt, világosan kell látni, hogy van-e ellentét aközött, amit a kínai elnök Kína nemzeti érdekeiről gondol, és aközött, amit ő maga az Egyesült Államok kulcsfontosságú érdekének tart. Mint mondta: hajlandó együttműködni Hszivel, hogy feloldják ezeket az ellentéteket.

A kínai külügyminisztérium egy szóvivője csütörtökön újságíróknak a közelgő találkozóra vonatkozó kérdésére válaszolva azt mondta, az Egyesült Államoknak együtt kell működnie Kínával annak érdekében, hogy

elkerüljék a félreértéseket és a téves megítéléseket.

Hozzátette, Kína nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy az amerikai fél felvetette, a két ország vezetője tartson személyes tanácskozást jövő héten Balin, és erről folyamatos az egyeztetés Washington és Peking között.

Joe Biden a héten először Phnompenbe utazik a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozójára, majd az indonéziai Balira, ahol a legfejlettebb és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20-csoport állam- illetve kormányfőinek találkozóján vesz részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×