eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke a varsói parlamentben 2020. április 3-án, miután az egyik kisebbik koalíciós partner, az Egyezmény (PG) párt elnöke azzal a javaslattal állt elő, hogy két évvel halasszák el az államfőválasztást. A május 10-re kiírt választás elhalasztását eredetileg az ellenzéki pártok követelték a koronavírus-járványra hivatkozva, Kaczynski viszont az eredeti időponthoz ragaszkodik, mondván levélszavazatokkal is biztonságos a választás lebonyolítása.
Nyitókép: MTI/PAP/Radek Pietruszka

Jarosław Kaczyński "megfejtette", miért születik kevés gyermek az unióban

Széles körű felháborodást keltett a lengyel kormánypárt vezetőjének demográfiai "elemzése": mindenről az alkohol tehet.

"Ha továbbra is azt fogjuk látni, hogy a 25 év alatti nők annyit isznak, mint a velük egyidős férfiak, nem fognak gyerekek születni" – jelentette ki a politikus.

"Egy férfinak átlagosan húsz éven át kell nagy mennyiségű alkoholt fogyasztania ahhoz, hogy alkoholista legyen, egy nőnek ehhez elég két év" – folytatta a The Guardian cikke szerint.

Egyöntetűen elítélik kijelentését

Ellenzéki politikusok, női közszereplők és mások egyaránt elítélték a kijelentést, patriarchálisnak, félrevezetőnek és egyszerűen nonszensznek minősítve azt.

Jarosław Kaczyński kijelentéseinek alapját állítólag orvosától származó információk adják, aki a politikus szerint alkoholista férfibetegeinek harmadát tudta meggyógyítani, de egyetlen nőt sem. A politikus hozzátette,

nem támogatja a korai gyermekvállalást,

mert szerinte egy nőnek meg kell érnie erre a szerepre, de ha fiatalkorát italozással tölti, akkor ez sosem fog bekövetkezni.

Jarosław Kaczyńskinek nincsen gyermeke.

Ostobaság, képtelenség, érzéketlenség

Joanna Scheuring-Wielgus baloldali politikus ostobaságnak minősítette a megjegyzéseket, Kaczynskit pedig "patriarchális vénembernek" nevezte.

"Lehetne persze nevetni ezen, mémeket gyártani belőle, de ez egy komoly, tragikus ügy" – mondta.

Katarzyna Lubnauer, a liberális Polgári Koalíció törvényhozója Kaczyńskit érzéketlennek nevezte, kijelentéseit pedig a nőket sértő képtelenségeknek.

Robert Lewandowski lengyel futballsztár felesége, Anna az Instagramon szólalt meg.

"ELÉG! Dühít, amikor azt látom, hogy a politikusok tisztességtelenül vádolják a nőket, ahelyett, hogy felismernék a valódi problémát" – fogalmazott.

Saját pártja lehet a lengyel gyermekvállalás akadályozója

A kritikusok azzal érveltek, hogy a lengyel nők anyagi okokból, valamint a Kaczyński pártja vezette kormány által bevezetett

abortuszkorlátozásoktól való félelem miatt

vonakodnak a gyermekvállalástól.

"Lengyelország a PiS-kormány alatt család- és nőellenes" – mondta Scheuring-Wielgus. Jelenleg egy nőre vetítve 1,3 gyermek születik az országban – ez az uniós átlag alatt van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×