INFORÁDIÓ
2022. december 4. vasárnap
Barbara, Borbála

kína

pentagon

veszély

A Pentagon szerint nem Oroszország a legnagyobb veszélyforrás

A Pentagon szerint nem Oroszország a legnagyobb veszélyforrás

Infostart / MTI

A Föld jelenleg még legnépesebb országa.

Az Ukrajna elleni indított orosz háború ellenére továbbra is Kína jelenti a legnagyobb, stratégiai jellegű biztonsági kihívást az Egyesült Államok számára, és Peking fenyegetése fogja meghatározni: hogyan szereljék fel és alakítsák át az amerikai hadsereget a jövőben - áll az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön közzétett új védelmi stratégiájában.

Habár a Pentagon szerint a Kínával való konfliktus "sem nem elkerülhetetlen, sem nem kívánatos", a dokumentuma mégis meghatározza azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel megakadályozható, hogy Peking "uralma alá hajtsa a kulcsfontosságú térségeket". Ez egyértelmű utalás a kínai katonai műveletekre a Dél-kínai-tengeren és a növekvő pekingi nyomásgyakorlásra Tajvan esetében.

A dokumentum figyelmeztet:

Kína aktívan igyekszik aláásni az Egyesült Államok szövetségi rendszerét

az ázsiai-csendes-óceáni térségben, egyre erősödő hadseregével pedig kényszeríti és fenyegeti szomszédait.

Mindazonáltal a 80 oldalas tanulmány leszögezi: az ukrajnai orosz háború és Moszkva súlyos fenyegetést jelent az Egyesült Államokra és szövetségeseire nézve az orosz atomfegyverek, kibertámadások és nagy hatótávolságú rakéták miatt.

A Pentagon elemzése hozzáteszi: Kína és Oroszország tovább erősíti partnerségi kapcsolatát, amely "ma már sokkal nagyobb veszélyt jelent az egyesült államokbeli biztonsági helyzetre, még ha a terrorista fenyegetések továbbra is jelen vannak".

Kína jelenleg "az egyetlen versenytárs a világban, amelynek nemcsak a szándéka van meg, hogy újraformálja a világrendet, hanem egyre inkább a hatalma is"

- fogalmazott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Pentagonban.

"Kínával szemben Oroszország nem képes szisztematikusan megkérdőjelezni az Egyesült Államok hatalmát hosszú távon, de az orosz agresszió igenis azonnali és komoly veszélyt jelent az érdekeinkre és értékeinkre nézve" - tette hozzá Austin.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok először néz szembe egyszerre két jelentős nukleáris vetélytárssal.

A védelmi stratégia, amelyet két másik, a rakétavédelemmel és a nukleáris fegyverekkel foglalkozó jelentéssel együtt tettek közzé csütörtökön, átfogó tervet vázol fel az amerikai hadsereg átalakításának megtervezéséhez a következő négy évre.

A 2022-es amerikai védelmi stratégia kulcsfontosságú eleme az "integrált elrettentés" koncepciója. Ennek lényege az amerikai katonai erővel - és ha kell, a nukleáris képességgel - való fenyegetés, a gazdasági és diplomáciai nyomásgyakorlás, valamint a szövetségesekkel való együttműködés kombinációja, amellyel az ellenséget eltántoríthatják az esetleges támadástól.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

Pelé haldoklik

Brit értesülések szerint már csak légúti nehézségeit kezelik - daganatos betegségét nem -...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018