eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Twitter / Frontex

Az EP további lépéseket vár a Frontextől Magyarország és Görögország ügyében

A képviselők elutasították az Európai Határ- és Parti Őrség és a Tanács 2020-as elszámolását, de elfogadták az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságét.

Nem ment át az Európai Parlamenten a Frontex 2020-as költségvetése néhány nagy vihart kavaró problémás ügy miatt.

Kedden 345 képviselő támogatta a Frontex elszámolását elutasító javaslatot. Ezzel szemben 284 képviselő a javaslat ellen (vagyis a mentesítés mellett) szavazott, nyolcan pedig tartózkodtak. (Az EP kizárólagos joga, hogy a költségvetés úgynevezett mentesítésének megadásával, annak elhalasztásával vagy elutasításával lezárja az uniós testületek zárszámadását. A Parlament mentesítési hatóságként elszámoltatja az uniós intézményeket azzal kapcsolatban, hogy azok hogyan költik el a közpénzeket.)

Mint ismert, 2022 április 28-án lemondott az uniós határvédelmi ügynökség ügyvezető igazgatója, Fabrice Leggeri, miután nyilvánosságra került az EU csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak egy lesújtó jelentése. Ebben

a szervezetet azzal vádolták meg, hogy nem megfelően bánt a menekültekkel.

Az állítások szerint a Frontex nem védte a menekültek vagy menedékkérők alapvető jogait, és úgy hírlik, 2020 márciusa és 2021 szeptembere között legalább 957 menekült illegális visszatoloncolásában vett részt. Az Európai Parlament képviselői a Leggeri idején elkövetett visszaélések „súlyos visszaélések és egyéb szabálytalanságok nagyságrendje” miatt bírálták az ügynökséget.

A képviselők megdöbbenésüknek adtak hangot egy alkalmazott állítólagos szexuális zaklatással kapcsolatos öngyilkossága miatt, és megjegyezték: a 2020-ban bejelentett 17 állítólagos szexuális zaklatási esetből 15-öt további vizsgálat nélkül lezártak.

A keddi döntésről kiadott sajtóanyagban az áll: az EP

  • üdvözli, hogy 2022 júliusában új ideiglenes Frontex igazgatót neveztek ki, a hibák kijavítása elindult vagy tervben van, és az alapvető jogok kezelése terén is előrelépés tapasztalható.
  • Üdvözli, hogy az új ügyvezető igazgató elkötelezte magát az ügynökség szervezeti kultúrájának megváltoztatása mellett, hogy a Frontex olyan munkahely legyen, „ahol az emberek nem félnek attól, hogy az esetleges visszaélésekről beszéljenek”.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a problémák gyökere mélyebben, rendszerszinten lehet, vagyis nem pusztán egyes egyének mulasztásairól van szó. Erről több felszólaló is beszélt az unió külső határain elkövetett alapjogsértésekben a Frontex általa játszott szerepről szóló vitában (magyar képviselő nem szólalt fel). Mások viszont a Frontexnél zajló reformokra és a korábbi parlamenti mentesítési jelentésben foglaltak figyelembe vételére hivatkozással a mentesítés megadása mellett érveltek.

2021-ben az Európai Parlament közzétette saját jelentését azokról a vádakról, amelyek szerint a Frontex részt vett többek között az EU-tag Görögország és Törökország között a menekültek visszatoloncolásában.

A dokumentum megállapította: több államban történtek hasonló visszatoloncolások, de a Frontex bár tudott róluk, nem lépett fel az ügyekben. A visszatoloncolások azonban sértik az EU nemzetközi humanitárius kötelezettségét, amely tiltja az emberek visszaküldését oda, ahol az életük veszélyben van.

További szavazások

Az Európai Parlament egy másik szavazás során jóváhagyta az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elszámolását. A Ház májusban elhalasztotta a jóváhagyást.

Ahogy már több mint egy évtizede mindig, a képviselők idén is elutasították a Tanács mentesítését azért, mert az megtagadja az együttműködést. (A mentesítési eljárások során az Európai Parlament a költések legalitását és szabályosságát, valamint a hatékony és eredményes pénzgazdálkodást ellenőrzi, és azt is felméri, hogy az egyes intézmények mennyiben járultak hozzá az uniós célok megvalósításához és tartották tiszteletben az uniós értékeket.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×