eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Twitter

92 meztelen migráns miatt éleződik a görög-török feszültség

A két ország egymásra mutogat az ügyben, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága mélyen felzaklatónak nevezi, hogy az eset megtörténhetett. Mindez néhány nappal azután történt, hogy a Frontexet egy görög-török ügy eltussolásával vádolták meg. Új kerítés épül.

Közel száz ruhátlan férfire bukkantak a két ország közti területen. Görögország Törökországot hibáztatta, viselkedését "a civilizáció szégyenének" nevezve. Törökország "álhírnek" bélyegezte szomszédja állításait, és "kegyetlenséggel" vádolta - írja a BBC News.

A férfiakat a görög rendőrök még pénteken találták meg ruha nélkül, kisebb sérülésekkel, a két ország északi határán. Közlésük szerint a görög rendőrség és az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex a vizsgálódásai során arra jutott, hogy az Evros folyón jutottak be az országba autógumikból tákolt hajókkal.

A hatóságok azonnal ellátták a férfiakat ruhával, élelemmel, és elsősegélyt is nyújtottak azoknak, akik erre rászorultak. Az ugyanakkor nem derült ki egyértelműen, miért érkeztek a férfiak ruha nélkül. A Frontex szerint afgán és szír férfiakról van szó.

Dagad a görög-török vita

A görög polgári védelmi miniszter, Takis Theodorikakos a szomszédok közötti migrációs vita legújabb fejezetében azzal vádolta Törökországot, hogy "intézményesíti az illegális bevándorlást". A görög televízióban úgy fogalmazott: a migránsok közül sokan mondták a Frontexnek, hogy a török hadsereg három járműve szállította őket a két ország közötti határként szolgáló folyóhoz.

Egy nappal korábban a görög migrációs miniszter, Notis Mitarachi egy tweetben azt írta, hogy

Törökország bánásmódja a migránsokkal "a civilizáció szégyene".

Kifejezte Athén elvárását azzal kapcsolatban, hogy Ankara kivizsgálja az incidenst, és megvédje az EU-val közös határt.

A vita Törökországban a legmagasabb kormányzati szintig jutott: az elnök nevében írt tweetekben tagadják a felelősséget és Görögországot hibáztatják a helyzetért.

"Az álhírek görög gépezete ismét munkába állt" - írta a közösségi oldalon Fahrettin Altun, Recep Tayyip Erdogan elnök sajtófőnöke, aki hiábavalónak és nevetségesnek nevezte a vádakat, illetve azzal vádolta a görögöket, hogy nem tisztelik a menekülteket, mivel képeket tettek közzé róluk.

Sok a probléma a határszakaszon

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága egyelőre nem tudott beszélni a menekültekkel, de teljes körű vizsgálatot ígér.

A férfiak felfedezése napokkal azután történt, hogy egy uniós ügynökség kiszivárgott jelentése bírálta a Frontex egyes vezető munkatársait, amiért

eltussolták a migránsok illegális visszatoloncolását Görögországból Törökországba, amit Athén tagad.

A Frontex szerint a személyzet ilyen gyakorlata már a múlté.

A múlt hónapban Recep Tayyip Erdogan török elnök egy ENSZ-beszédében azzal vádolta Görögországot, hogy temetővé változtatta az Égei-tengert, és azt mondta, hogy Görögország "elnyomó bevándorlási politikát" folytat.

A vád szerint a törökök nem tartják be a megállapodást

Görögország 2015-ben és 2016-ban az európai migrációs válság frontvonalában volt, amikor mintegy

egymillió menekült érkezett az országba

a szíriai, iraki és afganisztáni háború és szegénység elől, főként Törökországon keresztül. Az érkezők száma azóta csökkent, de a görög hatóságok közölték, hogy az utóbbi időben megnőtt a török szárazföldi határon és a görög szigeteken keresztül történő érkezési kísérletek száma.

Görögország sürgette Törökországot, hogy tartsa tiszteletben az Európai Unióval 2016-ban kötött megállapodást, amelyben Ankara vállalta, hogy több milliárd eurós segélyért cserébe megfékezi a migránsok Európába áramlását. Athén hamarosan 40 kilométeres kerítést épít ki a Törökországgal közös északi határ mentén, hogy megakadályozza a migránsok bejutását az országba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×