INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

kőolaj

usa

joe biden

opec

Joe Biden amerikai elnök az egészségügyi ellátás költségeiről beszél a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2022. szeptember 27-én.

Joe Biden: alternatív beszerzési források felé fordul Amerika

Infostart / MTI

Az OPEC-országok határozata a kőolaj-kitermelés csökkentéséről új források felkutatására kényszeríti az Egyesült Államokat.

Joe Biden újságírók előtt csütörtökön nyilatkozott, mielőtt Pennsylvania államba utazott az IBM beruházásbejelentő eseményére. Az elnök kijelentette: rengeteg alternatíva van, és arra kérdésre, hogy ezek között szerepel-e a szankciókkal sújtott Venezuela, azt mondta, "még nem gondoltuk meg magunkat". Arra nem válaszolt, hova fordulnának az üzemanyagárak emelkedésének megfékezésére, de annyit megjegyzett, hogy az OPEC+ döntésének lehetnek egyéb kihatásai.

Szerdán a Wall Street Journalban azt írták, szóba jöhet a venezuelai rezsimre kivetett szankciók enyhítése annak érdekében, hogy az amerikai olajcégek folytathassák az ottani kitermelést. Az értesülés szerint ugyanakkor a szankciók enyhítése a Maduro elnökkel és venezuelai ellenzékkel zajló tárgyalásoktól is függ.

Csütörtökön a Fehér Ház azt közölte, hogy nem jöhet szóba a szankciós politika enyhítése anélkül, hogy a Maduro-rezsim "konstruktív lépéseket" tenne.

Az Egyesült Államok szankciós politikája változatlan, és a büntetőintézkedéseknek érvényt szerez

– közölte az elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Az OPEC+ határozatára reagálva az Egyesült Államok szerdán bejelentette: újabb tízmillió hordó kőolajat szabadít fel novemberben a stratégiai tartalékokból, hogy mérsékelje az üzemanyag-árak várható emelkedését. A kőolaj-kitermelő országok kibővített tanácsa, az OPEC+ szerdán a napi kitermelés kétmillió dolláros csökkentéséről döntött szintén novembertől.

A Szaúd-Arábia vezette országcsoport lépése nyomán a Fehér Ház közleményében csalódottságának adott hangot, rövidlátó döntésnek nevezte a kitermelés csökkentését. Karinne Jean-Pierre szóvivő újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy az OPEC+ egyértelműen Oroszország mellé állt. A szóvivő azt is hozzátette, hogy ez az eset is emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államoknak miért fontos csökkentenie függését a külföldi energiaforrásoktól, és a tiszta energia felé fordulnia.

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere határozottan visszautasította a politikai motivációra vonatkozó utalást. Abdulaziz bin-Szalman szerdán azt mondta, hogy a csoport a stabil energiapiacok őreként működik.

Az Egyesült Államok Olaj- és Gázipari Szövetsége a közösségi médiában megjelent közleménye szerint a Fehér Háznak egyetlen lehetősége maradt, ami felől soha nem lett volna szabad elfordulnia, mégpedig a hazai, amerikai forrásokra alapozott olaj- és gázipar.

Nyitókép: Evan Vucci
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018