eur:
393.86
usd:
369.45
bux:
65779.45
2024. április 23. kedd Béla
CROW VALLEY, PHILIPPINES - APRIL 14:  A US-made HIMARS (High Mobility Advanced Rocket System) on static display during live fire exercises on April 14, 2016 in Crow Valley, Tarlac province, Philippines. US and Philippine troops are set to wrap up the 11-day Balikatan (shoulder-to-shoulder) annual joint military exercises which began last week as US Defence Secretary Ashton Carter said this week more Philippine military bases would be opened to US troops and equipment on a rotational basis. The Philippines is locked in a dispute with China over islets in the South China Sea which Beijing regards as its territory.  (Photo by Dondi Tawatao/Getty Images)
Nyitókép: Dondi Tawatao/Getty Images

Dmitrij Peszkov: az USA közvetlenül is részt vesz a háborúban és ez veszélyes

A Kreml szóvivője így reagált arra a bejelentésre, hogy Washington újabb rakétavetőket küld Kijevnek.

Joe Biden amerikai elnök jelentette be, hogy 625 millió dollár értékű új amerikai katonai segélycsomagot biztosít Ukrajnának, amely négy HIMARS rakétasorozatvető komplexumot, 32 tüzérségi löveget és 200 páncélozott járművet tartalmaz. Laura Cooper, az amerikai védelmi minisztérium Oroszországért, Ukrajnáért és Eurázsiáért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy az Ukrajnának szállított HIMARS rendszerek GMLRS irányított rakétái képesek elérni a harctéren lévő célok túlnyomó többségét és az Ukrajnától Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krímet is.

"(Az ilyen kijelentések) közvetlenül és közvetve is megerősítik az Egyesült Államok közvetlen részvételét ebben a konfliktusban, ami rendkívül veszélyes helyzetet teremt" - mondta Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy a Kreml miként értékeli a Pentagon részéről elhangzott kijelentést a Krím elleni csapások lehetőségéről.

A szóvivő fogadkozott, hogy Oroszország vissza fog foglalni "olyan területeket" a Donyec-medencében, valamint Herszon és Zaporizzsja megyében, amelyeket az ukrán hadsereg az elmúlt hetek sikeres offenzívájával vett ellenőrzése alá. Megismételte, hogy a határokkal kapcsolatban konzultációt folytatnak majd a helyi lakossággal.

Elvetette azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra készül, hogy szerdán a nemzethez fordul és bejelenti a "különleges hadművelet" átminősítését. Hozzátette: nem született döntés arról, hogy az invázió hivatalos státusát "terrorellenes műveletre" változtassák.

Az Északi Áramlat csővezetékek megrongálásával kapcsolatban aggasztónak nevezte azokat a dán és svéd kijelentéseket, amelyek szerint Oroszországot kizárják a történtek vizsgálatából.

"Úgy gondoljuk, hogy Oroszországnak mindenképpen részt kell vennie a sérült terület és a történtek kivizsgálásában" - mondta Peszkov.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×