INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

német

lélekszám

ukrajna

németország

demográfia

Az orosz-ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre.

Az ukrán háború "megjelent" a német demográfiai adatokban is

Infostart / MTI

Nagyon úgy tűnik, hogy Németország fontos célország a menekültek számára.

Németország lakossága meghaladta a 84 millió főt az idei első fél évben, a növekedés mindenekelőtt az Ukrajnából az orosz támadás miatt elindult menekülthullámnak tulajdonítható - közölte kedden a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Az Európai Unió legnépesebb tagállamában először lépte át a 84 milliós határt a lakosság száma.

A Destatis adatai szerint az idei első fél év végén, június 30-án

84,079 millióan éltek az országban, 842 ezerrel - 1 százalékkal - többen, mint egy évvel korábban.

Hasonló nagyságrendű növekedést csak kétszer regisztráltak az ország 1990-es újraegyesítése óta; 1992-ben 700 ezerrel nőtt a lakosság száma, főleg a volt Jugoszlávia területén dúló háborúk miatt indult menekülthullám miatt, 2015-ben pedig 978 ezerrel, a Szíriából és térségéből indult menekülthullám következtében.

Az idei növekedés is elsősorban egy menekülthullámnak, az orosz támadás miatt Ukrajnából kiindult migrációnak tulajdonítható. Az orosz támadás ellen bő fél éve védekező országból származók körében regisztrált nettó bevándorlás - a bevándorlók és a kivándorlók számának különbsége - 750 ezer fő.

A lakosság egészét tekintve a nők szűk többségben vannak, számuk meghaladja a 42,6 milliót, a férfiak 41,4 millióan vannak.

A nők száma hat hónap alatt 526 ezerrel - 1,2 százalékkal - nőtt, jelentősen nagyobb mértékben, mint a férfiak száma, amely 317 ezerrel - 0,8 százalékkal - emelkedett.

Ezek az adatok azt tükrözik, hogy főleg nők és gyermekek menekülnek el Ukrajnából - fejtették ki a Destatis beszámolójában, hozzátéve, hogy június végén 501 ezerrel több ukrán nő élt Németországban, mint tavaly év végén, míg a férfiaknál alig feleannyi, 248 ezres volt a növekedés.

Az év első hat hónapjában mind a 16 tartomány lakossága növekedett. A legnagyobb mértékben (1,3 százalékkal) a rendszerint Lengyelországon keresztül érkező menekültek útvonalának első csomópontjában, Berlinben, a legkevésbé (0,7 százalékkal) pedig a lengyel határtól a legtávolabb fekvő Saar-vidéken.

Nyitókép: MTI/Nemes János
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018