eur:
389.63
usd:
361.82
bux:
68511.54
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
(B-j:) Francisco Rubio, a NASA, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin, a Roszkozmosz űrhajósai, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló következő, 68-69-es expedíció tagjai a kilövőállásra indulnak a kazahsztáni Bajkonurban 2022. szeptember 21-én. Az űrhajósok a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra utaznak a Szojuz MSZ-22 orosz űrhajó fedélzetén.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Orosz és amerikai űrhajósok egy fedélzeten indultak a Nemzetközi Űrállomásra

Egy Szojuz MSz-22 nevű űrhajóval indultak a kazahsztáni Bajkonurból.

Az indítást élőben közvetítette a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási hivatal. A NASA sikeres fellövésről számolt be, hozzátéve azt is, hogy a legénység jól van. A Szojuz 2.1a hordozórakéta fokozatai zökkenőmentesen gyújtottak be, az út a 400 kilométeres magasságban, Föld körüli pályán keringő ISS-ig mintegy három órát vesz igénybe. Az űrállomás orosz Rasszvet moduljához csatlakozik majd.

Hírügynökségek megjegyezték, hogy az amerikai Francisco Rubio és az orosz Szergej Prokopjev, illetve Dmitrij Petelin indulására árnyékot vetett a Washington és Moszkva között kialakult politikai feszültség.

Ez az első közös amerikai-orosz indítás a február 24-i ukrajnai orosz hadművelet óta.

A három űrhajós szolgálata 188 napig, vagyis 2023. március 28-ig fog tartani. Ez idő alatt 49 tudományos kísérletet terveznek elvégezni. Az űrhajósok mellett az űrhajó 120 kilogramm egyéb hasznos terhet is szállít, beleértve a kísérletekhez szánt berendezéseket, egészségügyi és tisztálkodási cikkeket, illetve személyes holmikat is.

Fellövik a Szojuz MSz-22-es orosz űrhajót fedélzetén Francisco Rubio amerikai, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz űrhajósokkal, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló következő, 68-69-es expedíció tagjaival a kazahsztáni Bajkonurból 2022. szeptember 21-én.
forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Fellövik a Szojuz MSz-22-es orosz űrhajót fedélzetén Francisco Rubio amerikai, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz űrhajósokkal, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló következő, 68-69-es expedíció tagjaival a kazahsztáni Bajkonurból 2022. szeptember 21-én. forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A NASA és a Roszkoszmosz júliusban írt alá keresztrepülésekről szóló megállapodást, amelynek értelmében a Nemzetközi Űrállomásra orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal juthatnak fel.

(Nyitóképen: Francisco Rubio, a NASA, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin, a Roszkozmosz űrhajósai, a Nemzetközi Űrállomásra induló következő, 68-69-es expedíció tagjai a kilövőállásra indulnak a kazahsztáni Bajkonurban 2022. szeptember 21-én. Az űrhajósok a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra utaznak a Szojuz MSZ-22 orosz űrhajó fedélzetén.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Megvásárolta a Wilhelm von Finck csoport tagvállalataként működő Euro Real Estate az IMMOFINANZ-tól a City Tower Vienna-t - számolt be róla az eladó. A 87 méter magas irodaépület több mint 150 millió eurós (kb. 58 milliárd forint) vételára az idei év eddigi legmagasabb összegű tranzakciója az osztrák ingatlanpiac irodaszegmensében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×