eur:
396.23
usd:
369.93
bux:
70481.28
2024. június 25. kedd Vilmos
(B-j:) Francisco Rubio, a NASA, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin, a Roszkozmosz űrhajósai, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló következő, 68-69-es expedíció tagjai a kilövőállásra indulnak a kazahsztáni Bajkonurban 2022. szeptember 21-én. Az űrhajósok a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra utaznak a Szojuz MSZ-22 orosz űrhajó fedélzetén.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Orosz és amerikai űrhajósok egy fedélzeten indultak a Nemzetközi Űrállomásra

Egy Szojuz MSz-22 nevű űrhajóval indultak a kazahsztáni Bajkonurból.

Az indítást élőben közvetítette a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási hivatal. A NASA sikeres fellövésről számolt be, hozzátéve azt is, hogy a legénység jól van. A Szojuz 2.1a hordozórakéta fokozatai zökkenőmentesen gyújtottak be, az út a 400 kilométeres magasságban, Föld körüli pályán keringő ISS-ig mintegy három órát vesz igénybe. Az űrállomás orosz Rasszvet moduljához csatlakozik majd.

Hírügynökségek megjegyezték, hogy az amerikai Francisco Rubio és az orosz Szergej Prokopjev, illetve Dmitrij Petelin indulására árnyékot vetett a Washington és Moszkva között kialakult politikai feszültség.

Ez az első közös amerikai-orosz indítás a február 24-i ukrajnai orosz hadművelet óta.

A három űrhajós szolgálata 188 napig, vagyis 2023. március 28-ig fog tartani. Ez idő alatt 49 tudományos kísérletet terveznek elvégezni. Az űrhajósok mellett az űrhajó 120 kilogramm egyéb hasznos terhet is szállít, beleértve a kísérletekhez szánt berendezéseket, egészségügyi és tisztálkodási cikkeket, illetve személyes holmikat is.

Fellövik a Szojuz MSz-22-es orosz űrhajót fedélzetén Francisco Rubio amerikai, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz űrhajósokkal, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló következő, 68-69-es expedíció tagjaival a kazahsztáni Bajkonurból 2022. szeptember 21-én.
forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Fellövik a Szojuz MSz-22-es orosz űrhajót fedélzetén Francisco Rubio amerikai, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz űrhajósokkal, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló következő, 68-69-es expedíció tagjaival a kazahsztáni Bajkonurból 2022. szeptember 21-én. forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A NASA és a Roszkoszmosz júliusban írt alá keresztrepülésekről szóló megállapodást, amelynek értelmében a Nemzetközi Űrállomásra orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal juthatnak fel.

(Nyitóképen: Francisco Rubio, a NASA, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin, a Roszkozmosz űrhajósai, a Nemzetközi Űrállomásra induló következő, 68-69-es expedíció tagjai a kilövőállásra indulnak a kazahsztáni Bajkonurban 2022. szeptember 21-én. Az űrhajósok a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra utaznak a Szojuz MSZ-22 orosz űrhajó fedélzetén.)

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×