eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin
Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólal az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters/Eduardo Munoz

ENSZ-közgyűlés a háborúról - Az oroszok aligha ezt akarták hallani a török elnöktől

Recep Tayyip Erdogan Ukrajna területi épségéről és függetlenségéről beszélt mint elérendő cél.

Jair Bolsonaro brazil elnök azonnali tűzszünetet sürgetett az orosz támadás alatt álló Ukrajnában, míg török hivatali partnere, Recep Tayyip Erdogan egy "méltóságteljes" kiutat a konfliktusból az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán, New Yorkban felszólalva kedden.

"Együttesen találnunk kell egy észszerű diplomáciai megoldást, amely mindkét félnek méltóságteljes kiutat nyújt ebből a krízisből" - húzta alá Erdogan.

"Fokozni fogjuk a háború végét szolgáló erőfeszítéseinket (...) Ukrajna területi épsége és függetlensége alapján"

- tette hozzá a török vezető.

Erdogan reményét fejezte ki, hogy a békefolyamat fog győzedelmeskedni. Felidézte, hogy Törökország a háború február 24-i kezdete óta már két alkalommal is tárgyalási helyszínt biztosított a szemben álló felek számára: Antalyában, illetve Isztambulban.

A közgyűlésen hagyományosan elsőként szót kapó Brazília államfője, Bolsonaro azonnali tűzszünetet követelt Ukrajnában, egyben élesen bírálta az Oroszország ellen elrendelt szankciókat. Mint fogalmazott, az egyoldalú büntetőintézkedések kiszabása nem a legjobb módja a konfliktus kezelésének. Hozzátette, hogy a rendezés csakis párbeszéd és tárgyalások útján lehetséges.

"A konfliktus hatásai már érezhetők az élelmiszerek, üzemanyagok és más nyersanyagok világpiaci árain.

Mindezek a hatások eltávolítanak minket a fenntartható fejlődés célkitűzéseitől" - nehezményezte a brazil elnök.

Bolsonaro mindemellett ismételten védelmébe vette az Amazonas-vidék gazdasági kiaknázását. Mint mondta, a térségben több mint húszmillió ember él, köztük bennszülött népcsoportok, akiknek a megélhetése valamilyen formában az erdőség használatától függ. "Létfontosságú, hogy törődjünk a környezetvédelemmel, azonban nem szabad elsiklani az emberek felett" - hangoztatta.

Az ukrajnai háborúról a közelmúltban Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×