eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Forrás: Twitter

Nagy pénzelvonást javasol, de időt ad a magyar kormánynak az Európai Bizottság

Johannes Hahn költségvetési biztos közölte a brüsszeli döntést. Két hónapos haladékot javasolnak.

Az Európai Bizottság a Magyarország elleni mechanizmusról szóló döntésének ismertetésekor Johannes Hahn költségvetési biztos azt mondta, hogy a magyar igazságszolgáltatási, ügyészségi és közbeszerzési rendszer nagyon problémás, de a magyar kormány nagyon fontos reformintézkedéseket, 17 új törvény meghozását ajánlotta fel – írja a 444.hu.

A bizottság három magyar operatív program 65 százalékának elvonását javasolja, ez összesen 7,5 milliárd euró veszteséget jelentene, ez a harmada a Magyarországnak járó kohéziós pénzeknek. A büntetés élesítéséről a tagállamok kormányainak kell szavaznia, tehát a döntést az Európai Tanács szakminisztereire bízzák.

Ugyanakkor a bizottság azt is javasolja, hogy

november 19-ig még várjanak a döntéssel,

mert addig a magyar kormány érdemi reformokat hozhat.

A tanácsnak most egy hónapja van arra, hogy minősített többséggel döntsön a bizottság által javasolt intézkedések elfogadásáról – írja az MTI. Ez az időszak kivételes körülmények között legfeljebb további két hónappal meghosszabbítható. A testület sajtóközleménye szerint, Magyarország vállalta, hogy november 19-ig teljes körűen tájékoztatja a bizottságot a kulcsfontosságú végrehajtási lépések teljesítéséről.

Az uniós biztos elmondta:

a bizottság egyhangú döntést hozott a Magyarországgal kapcsolatos jogállamisági eljárás következő lépéséről.

"Ez az első olyan ügy, amely unió pénzügyi érdekeinek védelmét célozza" - jelentette ki. "A mai határozat egyértelműen bizonyítja, hogy a bizottság eltökélt az uniós költségvetés védelmében, és hogy minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk e fontos cél érdekében"- tette hozzá.

Hahn biztos kifejtette: a bizottság döntése a testület és a magyar hatóságok között az elmúlt hónapokban folytatott intenzív párbeszédre épül, amelynek eredményeként Magyarország számos korrekciós intézkedést javasolt, a folyamat hivatalos elindításakor azonosított bizottsági aggályok orvoslására. A bizottság alaposan értékelte a magyar választ, különösen azt vizsgálva, hogy a korrekciós intézkedések megfelelően kezelik-e a testület eredeti megállapításait. Ahhoz, hogy az intézkedések megfelelőnek minősüljenek, meg kell szüntetni a jogállamiság elveinek megsértését és/vagy az EU pénzügyi érdekeit, és az uniós költségvetést fenyegető kockázatokat.

A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a javasolt korrekciós intézkedések elvileg képesek lennének kezelni a szóban forgó problémákat, amennyiben azokat megfelelően részletezik a vonatkozó jogszabályokban és szabályokban, és ennek megfelelően hajtják végre. A kulcsfontosságú végrehajtási lépések teljesítéséig azonban, a bizottság úgy véli, hogy a jelenlegi szakaszban továbbra is fennáll a költségvetést érintő kockázat. "Ez magyarázza a mai határozatot és a javasolt intézkedéseket, amelyek figyelembe veszik a Magyarország által benyújtott korrekciós intézkedéseket is" - jelentette ki Johannes Hahn. "A költségvetés számára ebben a szakaszban továbbra is fennáll a kockázat, ezért nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy az uniós költségvetés védett" - tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint „jó úton haladunk”:

A bizottsági javaslatról az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő tanácsi formáció, az ECOFIN hivatott dönteni többségi szavazással. "Addig is a bizottság figyelemmel kíséri a helyzetet, és folyamatosan tájékoztatja a tanácsot minden olyan lényeges elemről, amely hatással lehet a jelenlegi értékelésére"- olvasható a bizottság sajtóközleményében.

Az ellenzék így reagált a döntésre:

Az Európai Bizottság áprilisban indított eljárást Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmus keretében. Többek között a közbeszerzések visszásságai, a mezőgazdasági támogatások, a pénzügyi ellenőrzés, az elszámoltatás és a korrupció terén láttak gondokat.

A felek között intenzív tárgyalások folytak, magyar részről Varga Judit igazságügyi miniszter vezette az egyeztetéseket. A magyar kormány több olyan törvény elfogadására tett ígéretet, amelyre az EB tett javaslatot, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kossuth rádióban vasárnap reggel arról beszélt, hogy a törvénytervezetek első köre hétfőn, a második pénteken kerül a Parlament elé.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×