eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ellenzéki reakciók az EB-döntésre: „Ez már nem vicc”

Az ellenzéki megszólalók arra hívták fel a figyelmet, hogy az Európai Unió történetében példátlan esemény történt.

Amint azt korábban az Infostart is megírta, Johannes Hahn költségvetési biztos ismertette az Európai Bizottság Magyarország elleni mechanizmusról szóló döntését.

A bizottság három magyar operatív program 65 százalékának elvonását javasolja, ez összesen 7,5 milliárd euró veszteséget jelentene, ez a harmada a Magyarországnak járó kohéziós pénzeknek. A büntetés élesítéséről a tagállamok kormányainak kell szavaznia. Az Európai Tanács szakminisztereinek ugyanakkor azt javasolja bizottság, hogy november 19-ig még várjanak a döntéssel, mert addig a magyar kormány érdemi reformokat hozhat.

A Momentum a döntéssel kapcsolatban kiadott közleményében azt írja, „ez az orbáni korrupció és a magyar jogállam lábbal tiprásának a következménye: 3000 milliárd forint EU-forrás elvonását javasolja Magyarországgal szemben az Európai Bizottság. Ez a Fidesz elmúlt tizenkét évének a mérlege.”

Emlékeztetnek, hogy az Európai Parlament néhány napja kimondta, Magyarország nem teljes értékű demokrácia. „A Momentum álláspontja egyértelmű: a magyar embereknek és a magyar gazdaságnak szükségük van az uniós forrásokra, azokat pedig juttassák közvetlenül az érintettekhez, így az önkormányzatokhoz, civil szervezetekhez, helyi vállalkozókhoz” – írják.

Végül felszólítják Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy „végre tegye félre saját strómanjai és rokonai »gazdasági« érdekeit, és a minden tagállamtól elvárt minimumfeltételek teljesítésével biztosítsa az EU-s pénzek Magyarországra érkezését”.

Az MSZP európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István közleményében azt írja, a döntéssel „fontos szakasz végére került pont az európai közösség ellen folytatott értelmetlen orbáni harcban”.

Emlékeztetett, hogy

az Európai Unió történetében példátlan ez a döntés, hogy hivatalosan is pénzügyi szankciókat javasoljon a bizottság egy tagállammal szemben annak jogállami hiányosságai miatt.

Leszögezi: „a Fidesz miniszterelnöke és rezsimje szégyent hozott közös hazánkra (...), ez kizárólag a Fidesz felelőssége”.

Arra figyelmeztet, hogy a nehéz gazdasági helyzetben súlyos forrásvesztéssel számolhat Magyarország, a támogatások egy jelentős része végleg befagyhat. „Azzal, hogy a bizottság konkrét határidőt szabott a magyar kormány vállalásainak teljesítésére, de egyelőre ezek esetében sem tett ígéretet az eljárás teljes lezárása, azt tették világossá: már nem hisznek Orbánék pávatáncának és hiteltelen ígérgetéseinek.”

Ujhelyi István így fogalmaz: „Orbán Viktor a minap unalmasnak és nevetségesnek nevezte az Európai Parlament eheti plenáris ülésén elfogadott jelentést, amely a jelenlegi kormány jogállamiság ellen tett bűneit rögzíti. Ez már nem vicc, miniszterelnök úr! (...) Éveken át azzal kampányoltak, hogy meg kell állítani Brüsszelt. Gratulálok, sikerült.”

Varga Judit igazságügyi miniszter a döntés kapcsán azt írta: „jó úton haladunk”:

A Párbeszéd is arra figyelmeztet, hogy ez az első eset az Európai Unió történetében, hogy pénzbüntetést helyeznek kilátásba egy tagállammal szemben, mert olyan súlyos a korrupció.

Márki-Zay Péter az ellenzék korábbi miniszterelnök.jelöltje azt írja közösségi oldalán, hogy „3000 milliárd forintba kerülhet a magyar embereknek Orbán Viktor »háborúja« az Európai Unióval”.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a döntés súlyos, de várható volt. A kérdés szerinte az, hogy Brüsszelben megértették-e, hogy nem egy adott jogszabállyal van baj, hanem „az egész Orbán-rendszer lényege a korrupció”.

Azt írja, „az ellenzék nem a pénzek megvonásában érdekelt, hanem abban, hogy az EU addig ne adjon pénzt, amíg pl. nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, vagy a közmédiát nem konszenzusos vezető vezeti, vagy a bíróságok függetlensége nem biztosított”.

Cikkünk írásakor a DK, az LMP és a Mi Hazánk Facebook-oldalán nem volt reakció a bizottsági döntésre.

(Nyitóképünkön Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án.)

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×