eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Kamilla cornwalli hercegnő, Károly walesi herceg, brit trónörökös felesége, Károly herceg, II. Erzsébet brit uralkodó, Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos cambridge-i herceg, a brit trónörökös elsőszülött fiának felesége, Vilmos herceg, valamint a három gyermekük, Lajos herceg, Sarolta hercegnő és György herceg (b-j) megtekinti a királynő trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából tartott  hagyományos zászlós díszszemlét (Trooping the Colour) a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota erkélyén 2022. június 2-án. A platinajubileum alkalmából június 2-5. között utcabálokkal és látványos parádékkal köszöntik a 96 éves királynőt, aki édesapja, VI. György király halálának napján, 1952. február 6-án lépett az Egyesült Királyság trónjára.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/PA/Aaron Chown

III. Károly: „köszönöm, Mama!”

Meleg szavakkal emlékezett meg elhunyt édesanyjáról, II. Erzsébet királynőről péntek esti televíziós beszédében a brit uralkodó.

Meleg szavakkal emlékezett meg elhunyt édesanyjáról, II. Erzsébet királynőről péntek esti televíziós beszédében III. Károly brit uralkodó. A király, aki uralkodóként első ízben szólt az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népeihez, közölte: élete hátralévő éveiben ugyanolyan elkötelezettséggel szolgálja nemzeteit, ahogy ezt édesanyja tette.

„Köszönöm! Köszönöm a szereteted és az odaadásod családunk és a nemzetcsaládok felé, melyeket nagy szorgalommal szolgáltál az évek során!” – mondta az uralkodó.

Károly hivatalosan bejelentette azt is, hogy trónra lépésével elsőszülött fiára, Vilmos trónörökösre száll a walesi hercegi cím, amelyet eddig ő viselt.

Azt a hagyományt, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg, az Arany János által is megénekelt I. Eduárd angol király honosította meg a XIV. század elején.

Vilmos feleségét, Katalint ezentúl a walesi hercegnői cím illeti meg - tette hozzá tízperces televíziós beszédében a 73 esztendős brit uralkodó.

II. Erzsébet királynőt csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

III. Károly péntek este közvetített televíziós beszédében felidézte a néhai édesanyja által 1947-ben, 21 évesen, a dél-afrikai Fokvárosban még hercegnőként tett fogadalmat, amelyben Erzsébet megígérte, hogy egész életét népei szolgálatának szenteli.

A király kijelentette: ő is ünnepélyesen megfogadja az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség népeinek, hogy hűséggel, tisztelettel és szeretettel fogja őket szolgálni élete hátralévő részében.

Egy mondat erejéig kitért másodszülött fiára, Harry hercegre is, aki több mint két éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként ráháruló hivatalos feladatok ellátásával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel Kaliforniába költözött.

Harry és a királyi család többi magas rangú tagja között azóta is feszült a viszony.

III. Károly király azonban péntek esti televíziós beszédében kijelentette: szeretne kifejezést adni "az életüket külföldön folytató" Harry és Meghan iránt érzett szeretetének.

Nyitóképünkön Kamilla cornwalli hercegnő, Károly walesi herceg, brit trónörökös felesége, Károly herceg, II. Erzsébet brit uralkodó, Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos cambridge-i herceg, a brit trónörökös elsőszülött fiának felesége, Vilmos herceg, valamint a három gyermekük, Lajos herceg, Sarolta hercegnő és György herceg (b-j) megtekinti a királynő trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából tartott hagyományos zászlós díszszemlét (Trooping the Colour) a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota erkélyén 2022. június 2-án.

A királynőre emlékező összeállításunkat itt találja:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×