eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 06: British Prime Minister Boris Johnson arrives with his wife Carrie Johnson as he prepares to deliver a farewell address before his official resignation at Downing Street on September 6, 2022 in London, England. British Prime Minister Boris Johnson is stepping down following the election of Liz Truss, the former foreign secretary, as Conservative Party leader. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Nyitókép: Dan Kitwood/Getty Images

Boris Johnson megtartotta búcsúbeszédét, távozóban a Downing Street-i rezidenciáról

A híres 10-es számú ajtó előtt elmondott utolsó beszédében kérte a kormányzó Konzervatív Párt politikusait, hogy egy emberként támogassák utódját, Liz Truss eddigi külügyminisztert.

Truss többhavi választási folyamat győzteseként került a Konzervatív Párt élére, miután Johnson az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán, az alsóházi tory frakció nyomására július elején bejelentette távozását.

Az utódválasztás eredménye azt jelenti, hogy Liz Truss a miniszterelnöki tisztséget is átveszi Johnsontól.

Boris Johnson, aki három évig állt a Konzervatív Párt és a brit kormány élén, a Downing Streeten kedd reggel elmondott búcsúbeszédében alig burkolt utalást tett arra, hogy még mindig sérelmezi eltávolítását a pártvezetői és a miniszterelnöki tisztségből. Úgy fogalmazott: a stafétabot most „egy váratlan váltóverseny” eredményeként átkerül egy új konzervatív vezető kezébe, ráadásul a verseny féltávjánál „még a szabályokat is megváltoztatták, de most már ne foglalkozzunk ezzel”.

Ez egyértelmű oldalvágás volt az alsóházi konzervatív frakció felé, amely hosszas nyomásgyakorlással – a mindenkori pártvezetővel szembeni bizalmi szavazások szabályainak kilátásba helyezett változtatásával is – kikényszerítette Johnson lemondását.

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 06: British Prime Minister Boris Johnson delivers a farewell address before his official resignation at Downing Street on September 6, 2022 in London, England. British Prime Minister Boris Johnson is stepping down following the election of Liz Truss, the former foreign secretary, as Conservative Party leader.  (Photo by Leon Neal/Getty Images)
London, 2022. szeptember 6., Forrás: Leon Neal/Getty Images)

A távozó brit miniszterelnök keddi beszédében ugyanakkor egyértelműnek tűnő utalást tett arra is, hogy a terveiről szóló találgatásokkal ellentétben

nem készül visszatérni a brit politika frontvonalába.

Johnson olyan gyorsítórakétához hasonlította magát, amely feladatát betöltve most „szépen visszaereszkedik a légkörbe és észrevétlenül belecsobban a vízbe a Csendes-óceán egy elhagyatott, rejtett zugában”.

Emlékeztette a Downing Streeten felvonult népes hallgatóságot saját sikereire, köztük a 2019-es parlamenti választásokra, felidézve: a Konzervatív Párt az ő vezérletével 1987 óta nem mért alsóházi többséggel alakíthatott kormányt, miután 1979 óta példátlan szavazataránnyal győzött.

Johnson ugyanakkor egységre, mindenekelőtt Liz Truss egységes támogatására szólította fel a Konzervatív Pártot, mondván: ha az ő kutyája, Dilyn és Larry, a Downing Street „hivatalos” macskája félre tudta tenni „időnkénti nézeteltéréseit”, akkor a konzervatívok is képesek erre.

Liz Truss és Boris Johnson kedden a Londontól több mint 800 kilométerre lévő Balmoralba, II. Erzsébet királynő skóciai nyári rezidenciájára utazott, ahol az uralkodó elfogadja Johnson lemondását, majd formálisan megbízza Trusst a kormányalakítással.

Az elmúlt évtizedekben ez a ceremónia mindig a londoni Buckingham-palotában zajlott. A 96 esztendős királynő azonban hónapok óta mozgásproblémákkal küszködik, és ezért született az a döntés, hogy Balmoralban fogadja Johnsont és megválasztott utódját.

Liz Truss – aki az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke lesz Margaret Thatcher és Theresa May után – még kedden visszatér Londonba és valószínűleg meg is alakítja új kormányát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×