eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Airbus A320 ITA Airways Sara Simeoni. Aircraft to Fiumicino Leonardo da Vinci Airport. Fiumicino (Italy), July 14th, 2022 (Photo by Massimo Insabato/Archivio Massimo Insabato/Mondadori Portfolio via Getty Images)
Nyitókép: Massimo Insabato/Mondadori Portfolio via Getty Images

Meglepő, ki veheti meg Alitalia-utód olasz állami légitársaságot

Hosszas finanszírozási gondok után úgy lett 2021-ben a veszteséges Alitalia jogutódja az ITA Airways. Egyedül azonban nem maradhat vele az olasz állam, magántulajdonost keres hozzá.

Az új olasz nemzeti légitársaság számára a Lufthansa tűnt sokáig a legkívánatosabb kérőnek. Az olasz kormány azonban több halasztás után végül egy versenytárs jelentkezőnek, a Certares befektetőalap vezette Air France KLM-Delta Airlines szövetségnek adja el a cég egy részét.

Mint az iho.hu megírta, a római kabinet gazdasági és pénzügyminisztériuma szerint a döntés azon alapult, hogy az utóbbiak jobban megfelelnek a kormányfő által meghatározott kritériumoknak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ajánlat értelmében nagyobb, negyven százaléknyi tulajdonrész marad az olasz kormány kezelésében, tehát az ajánlattevők 600 millió euróért kapják a maguk hatvan százalékát. Ám ezzel együtt az olasz fél fenntarthatja magának a jogot, hogy kisebbségi tulajdonrésze ellenére "bizonyos stratégiai döntéseket" ő hozzon meg.

A Lufthansa-féle csapat többet ígért, de magasabb tulajdonrészért cserébe: 850 és 900 millió eurót 80 százalékért.

A kormányzat azonban épp azért döntött a másik mellett, mert az nem jelenti a légicég teljes privatizációját – kommentálták a Lufthansa részéről a fordulatot. A német csoport részéről annyi a vigasztaló, így számára így is Olaszország marad a legerősebb piac Európában, leszámítva persze a hazait.

Más kommentátorok megjegyzik: a légitársaság jövője továbbra is bizonytalan marad, ha nem sikerül olyan privatizációs megoldásra jutni, amit Olaszország feltehetően jövendő kormánya is elfogad, vagyis elég lesz-e számukra a stratégiai döntési kompetencia megtartása ahhoz, hogy ne akarják az egész kínkeserves privatizációs folyamatot a választás után rögtön "visszacsinálni".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×