eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
Oltáshoz előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendő a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. január 23-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Koronavírus - A megvásárolt vakcinák kétharmada kihasználatlanul maradt Csehországban

Csehország eddig 21 milliárd koronáért (371,12 milliárd forint) vásárolt koronavírus elleni vakcinát, de csak hétmilliárd korona értékű oltóanyagot használt fel - közölte Vlastimil Válek cseh egészségügyi miniszter vasárnap a közszolgálati televízió vitaműsorában.

Vlastimil Válek elmondta: a hétmilliárd korona 17 millió adag vakcinát jelent, amelyek árát az országban működő kilenc egészségbiztosító állta. A többit az államnak kellett kifizetnie. Válek szerint Csehország összesen 50 millió vakcinát vásárolt, de ebből ténylegesen csak 17 milliót használtak fel. További 1,5 milliárd koronába kerültek az államnak a különféle kiegészítő, fel nem használt gyógyszerek, amelyeket kormányrendeletre a kórházaknak kellett beszerezniük.

Csehország már érdeklődik a Pfizer cég új, módosított vakcinái iránt is. Várható, hogy ezeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) napokon belül jóváhagyja. A cseh kormány 3,5 millió adagot rendelt, amelyeket az év végéig kell leszállítani. Válek szerint a koronavírus új mutációi sokkal veszélyesebbek, mint a korábbi variánsok.

Roman Prymula volt egészségügyi miniszter, akinek az általa jóváhagyott járványellenes szabályok megsértéséért kellett távoznia tisztségéből, bírálta a vakcinavásárlás európai uniós szabályait. "Az EU elfogadta azt a hihetetlen mechanizmust, hogy ha egymillió vakcinát akartunk kapni időben, akkor ötmilliót kellett rendelnünk. Ez a gyakorlat az egész világon elterjedt, és szerintem rendkívül inkorrekt volt" - mutatott rá a televízióban Prymula, aki ismert járványügyi szakértő Csehországban.

Csehországban a koronavírus-járvány 2020. márciusi kitörése óta 40 787 ember halt meg a kór szövődményeiben. Jelenleg mintegy 700 személyt ápolnak a kórházakban.

Országos szintű kötelező járványellenes védőintézkedések jelenleg nincsenek. A szakminisztérium és a szakértők is azonban ajánlják a lakosságnak, hogy a kórházak, valamint az egészségügyi intézetek és idősotthonok látogatásakor viseljenek védőmaszkokat.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×