eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ukrán tankok haladnak egy úton a kelet-ukrajnai Szjevjerodoneck közelében 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezen a napon rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

Tíz évre ítéltek egy orosz harckocsizót, aki egy ukrán lakóházra nyitott tüzet

Újabb orosz katonát ítéltek el háborús bűncselekmények miatt Ukrajnában

Az északi országrészben fekvő Csernyihiv büntetőbírósága hétfőn tíz év börtönnel sújtott egy harckocsizót, aki parancsra egy több emeletes lakóházra nyitott tüzet.

Az ukrán televízió beszámolója szerint az incidens február végén történt. A lövés következtében egy tizedik emeleti lakást ért találat, de senki sem sebesült meg. A február végén ukrán fogságba esett orosz katona elismerte bűnösségét, de az ítélet még nem jogerős.

Májusban egy másik orosz katonát ítéltek el Ukrajnában egy civil meggyilkolása miatt. A férfit elsőfokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, majd az ítéletet később tizenöt év börtönre mérsékelték.

Az ukrán elnöki hivatalnak voltak ellenvetései az orosz katonák ellen lefolytatott eljárásokat illetően, hiszen a per kezdetével már nem számítanak hadifoglyoknak és így általában már nem lehet őket kicserélni az ukrán hadsereg orosz fogságba esett tagjaira. Irina Venegyiktova korábbi főügyész július végén történt menesztését is részben ezekkel a sietve megszervezett, háborús bűncselekmények miatt indított perekkel indokolták.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×