eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenőrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az első, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenőrzi, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium

A szíriai háború óta gyanús hajó hagyta el Ukrajnát és már Libanont is

Nyolc ember meghalt, négy pedig megsérült, köztük három gyerek a kelet-ukrajnai Toreck csütörtöki orosz tüzérségi rakétatámadásában - jelentette be Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója Telegram-oldalán csütörtökön.

A Donyecktől 70 kilométerre északra fekvő Toreck lövetése során a rakéták eltalálták a városi közösségi közlekedési hálózat egyik megállóját, ahol többen várakoztak.

Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke szerint a támadás újabb terrorcselekmény volt, és megismételte korábbi felhívását, hogy a nemzetközi közösség tagjai nyilvánítsák Oroszországot terrorizmust támogató állammá, amellyel további büntetőintézkedéseket lehetne elfogadtatni Moszkvával szemben.

Oroszország korábban tagadta, hogy Ukrajnában polgári célpontokat támadna, és visszautasította a háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vádakat.

Mindeközben a Laodicea nevű szíriai hajó, amely Kijev szerint a megszálló orosz katonai erők által ellopott ukrán gabonát szállít, csütörtökön elindult Libanonból Szíriába - jelentette be az illetékes libanoni miniszter.

A hajó még július 27-én kötött ki a libanoni Tripoli kikötőjében mintegy 5000 tonna árpával és 5000 tonna liszttel a fedélzetén, amelyet Kijev szerint ukrán raktárokból zsákmányoltak.

Egy libanoni bíró rendelete alapján hétfőn 72 órára lefoglalták a hajó rakományát, de ez szerda éjjel lejárt, és a tripoli kikötő megadta a kihajózási engedélyt a Laodiceának, így a hajó szabadon távozhatott.

A Laodicea egyike annak a három szíriai hajónak, amelyet az Egyesült Államok 2015 óta büntetőintézkedésekkel sújt a tíz éve tartó szíriai polgárháborúban játszott állítólagos szerepe miatt. A bejrúti ukrán nagykövetség a három hajót azzal vádolja, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás február 24-i kezdete óta rendszeresen szállít lopott ukrán gabonát Szíriába.

Mindeközben az orosz külügyminisztérium csütörtökön bekérette a moszkvai norvég nagykövetet, hogy tiltakozzanak a murmanszki norvég konzul "sértő oroszellenes megjegyzése" miatt. Az orosz közösségi médiában megjelent videóban állítólag a murmanszki norvég konzul azt mondta: "utálom az oroszokat". A norvég külügyminisztérium közleménye szerint Oslo mélységesen sajnálja a diplomáciai incidenst.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×