eur:
395.09
usd:
370.83
bux:
65054.54
2024. április 19. péntek Emma
Alexander Van der Bellen osztrák elnök nyilatkozatra érkezik a bécsi Hofburgban 2019. május 21-én. Az államfő a nap folyamán felmentette tisztségéből Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert, valamint elfogadta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi miniszterének lemondását.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ausztria: nemzeti csúcstalálkozót sürget az államfő

Nélkülözhetetlennek nevezte az összetartást és a szolidaritást a jelenlegi válságos időszakban Alexander Van der Bellen.

A osztrák államfő szerint mindenkit segíteni kell, aki a rendkívüli drágulás közepette immár nem képes önmaga boldogulni.

"A szolidaritás az idő parancsa" – fogalmazott a Voralberger Nachrichten című lapnak nyilatkozva az elnök.

Ausztria államfője támogatásáról biztosította a bécsi polgármester, Michael Ludwig arra vonatkozó javaslatát, hogy

a kormány, az ellenzék, a tartományok, a szociális partnerek, valamint az ipari egyesületek képviselőinek részvételével csúcstalálkozót rendezzenek.

Ezen megvitatnák azokat a közös intézkedéseket, amelyek ha nem is szüntetnék meg teljesen a jelenlegi ármechanizmust, de csökkentenék az emberek terheit.

Megfontolandónak nevezte azt a felvetést, hogy állapítsanak meg egyfajta ársapkát az energiaszámlákra.

Az államfő szokatlan élességgel bírálta a kormányt az általa nem kielégítőnek tartott kommunikációja miatt. Van der Bellen szerint ezt a kommunikációt javítani kell.

A kormánynak gyorsabban kell reagálnia és kommunikálnia

– jelentette ki. Az emberek tudják, hogy a jövőt illetően nehéz jóslásokba bocsátkozni, és a mai időkben senki nem tudja megmondani, mit hoz a holnap. Ennek ellenére vázolni kell a különböző forgatókönyveket és megoldási lehetőségeket, ami segítené a felkészülést.

Egy kérdésre válaszolva Van der Bellen reményét fejezte ki, hogy növekszik a bizalom Karl Nehammer kancellár és az általa vezetett kormány iránt, és különös tekintettel a jelenlegi nyugtalan időkre nem lesz szükség új választásokra.

Az államfő ugyanakkor kívánatosnak nevezte, hogy az illetékes hatóságok gyorsabb ütemben vizsgálják ki azokat a korrupciós vádakat, amelyekkel a kancellár vezette nagyobbik kormánypárttal, a konzervatív Osztrák Néppárttal szemben merültek fel. Szavai szerint nem kérdés hogy a felmerült gyanút ki kell vizsgálni. Ennek kapcsán egyrészt nagyobb sebességet sürgetett, másrészt elengedhetetlennek nevezte valamennyi érintett együttműködését.

Van der Bellen kiállt Ausztria semlegességének fenntartása mellett. Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy ehhez több pénzre van szükség mind a hadsereg, mind a külügyminisztérium számára.

"A semlegességi politika megfelelően felkészült diplomaták nélkül tartósan nem funkcionálhat" – jelentette ki az államfő.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×