eur:
392.54
usd:
365.9
bux:
66720.16
2024. április 26. péntek Ervin
Abe Sindzo japán miniszterelnök beszédet mond a nagaszaki Béke Parkban, a város elleni amerikai atomtámadás 75. évfordulóján, 2020. augusztus 9-én. A történelem első atombombáját Hirosimára dobták, majd három nappal később Nagaszakira. A hirosimai bomba mintegy 140 ezer, míg a Nagaszakira ledobott  bomba legalább 75 ezer áldozatot követelt. Japán hat nappal később kapitulált, és ezzel véget ért a második világháború.
Nyitókép: MTI/EPA/Jiji Press

Merényletet követtek el Abe Sindzó volt japán miniszterelnök ellen

Meglőtték egy választási kampányesemény közben Nara városában - jelentette pénteken a helyi média.

A történteket követően Abe eszméletlen volt és a nyakán vérzett - derült ki a hírekből, amelyek a japán Liberális Demokrata Pártra (LDP) hivatkoztak. Az eset délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül történt.

A Reuters hírügynökség az NHK közszolgálati televízió értesülésére hivatkozva azt közölte, hátulról lőhette le egy férfi egy puskával. A TBS Televízió arról számolt be, hogy Abét a mellkasának bal oldalán és a jelek szerint a nyakán is meglőtték.

Az NHK rendőrségi forrásai szerint a 67 éves politikus eszméleténél volt és reagált, miután összeesett - írta a CNN, a Reuters ugyanakkor idézte a Kyodo hírügynökséget, amely szerint ezután viszont úgy tűnt, hogy leállt a szíve és nem voltak életjelei. Abét légi úton kórházba szállították.

Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára később arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem tudnak biztosat az állapotáról.

Frissítés: Kisida Fumio miniszterelnök szerint elődje

állapota válságos, életmentő műtétet hajtanak rajta végre.

Abe Sindzó öccse szerint testvére vérátömlesztést is kap. A kórházba megérkezett már a politikus felesége is.

Photo taken in Nara, western Japan, on July 8, 2022, shows an area near the location where former Japanese Prime Minister Shinzo Abe was shot from behind earlier in the day by a man wielding a shotgun. Abe was giving a stump speech for the July 10 House of Councillors election at the time of the attack. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
A támadás helyszíne (Kyodo News via Getty Images)

A beszámolók szerint egy 40 év körüli helyi férfit elfogott a rendőrség, őt gyanúsítják a lövések leadásával. Úgy tudni, nem akart elmenekülni a helyszínről és hogy saját készítésű puskát használt. Kihallgatása folyamatban van - tudósított a CNN. A hatóságok lefoglaltak egy fegyvert is. Az NHK idézte a férfit, aki állítólag azt mondta, elégedetlen volt Sindzo munkájával és meg akarta ölni őt - írta a Reuters.

Szemtanúk lövéseket - egyes hírek szerint két csattanást - hallottak és fehér füstfelhőt láttak, miközben Abe beszédet mondott egy kisebb tömeg előtt a vasárnapi felsőházi választásra készülő kampányeseményen az ország középső részén fekvő Nara város vasútállomása előtt - látszik az NHK videófelvételén. Ezután a kamera megremeg, kiáltások hallatszanak. Pillanatokkal később rendőrök láthatók, amint egy férfit a földre birkóznak.

Egy az NHK japán közszolgálati televíziónak nyilatkozó szemtanú azt mondta, az első lövést sokan játéknak gondolták, Abe a második lövésnél esett össze.

  • Abe 2012 decemberétől 2020 szeptemberéig volt Japán miniszterelnöke, ezzel ő az ország leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfője.
  • A felsőházi választásokon a prognózisok szerint az LDP várhatóan elsöprő győzelmet arat.
  • Japánban vannak a világ legszigorúbb fegyvertartási törvényei, és a 125 millió lakosú országban rendkívül alacsony az ilyen fegyverek által okozott halálesetek éves száma.
  • A fegyvertartási engedély megszerzése hosszú és bonyolult folyamat, még a japán állampolgárok számára is, akiknek először egy lövészegyesület ajánlását kell megszerezniük, majd szigorú rendőrségi ellenőrzésen kell átesniük.
Photo taken from a Kyodo News helicopter in Nara, western Japan, on July 8, 2022, shows an area near the location where former Japanese Prime Minister Shinzo Abe was shot from behind earlier in the day by an unidentified man wielding a shotgun. Abe was giving a stump speech for the weekend's House of Councillors election at the time of the attack. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
Légi fotó a helyszínről (Kyodo News via Getty Images)

(Cikkünk folyamatosan frissül.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×