INFORÁDIÓ
2022. augusztus 12. péntek
Klára

koronavírus

németország

oltás

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.

Terjed a járvány, éleződnek a viták Németországban

Infostart

Gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány újabb hulláma Németországban. Ismét erőteljesen növekszik a fertőzöttek, sőt a kórházban, illetve az intenzíven kezeltek száma. Eközben éleződik a vita a szükséges óvintézkedésekről, továbbá az eddig ingyenes gyorstesztek engedélyezésének hatályon kívül helyezéséről is.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint elindult a járvány új, nyári hulláma Németországban. A miniszter javasolta, hogy zárt térben ismét viselni kellene a maszkot, és be kell adatni a negyedik oltást.

Az ország egyik legtekintélyesebb egészség-, illetve járványügyi szakértőjének tartott miniszter hangsúlyozta, hogy az uralkodó vírusváltozatok nagyon könnyen terjednek. Ezért nem érvényesül a nyári időjárással járó szezonális hatás, amely automatikusan, külön korlátozások nélkül is fékezné a kórokozó terjedését.

Ezért a következő hetekben nemigen lehet a helyzet javulására számítani

- fejtette ki .

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint a napi új regisztrált fertőzések száma az utóbbi napokban meredeken emelkedett Németországban.

Ezzel párhuzamosan növkedett az intenzív osztályokon kezeltek száma is, ami az RKI szerint jóval magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

"Nyári hullámról" számolnak be tesztelést végző laboratóriumok is. Gyors ütemben nőtt mind a tesztek, mind a pozitív esetek száma, ami ma mintegy 52 százalékos.

Eközben éles viták közepette változik a tesztelés rendszere is.

Eddig mindenfajta tünet, illetve konkrét indok nélkül mindenki igényt tarthatott egy ingyenes laboratóriumi gyorstesztre.

Ezt azonban az egészségügyi minisztérium szerint július 1-i hatállyal - bizonyos kivételekkel - megszüntették.

A miniszter szerint az eddigi ingyenes tesztek mostantól csakis költségtérítéssel hajhatók végre. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó gyorstesztért 3 eurót (1200 forint) kell fizetni. A teszt csakis különböző okok miatt a ferőzésnek erősen kitett, úgynevezett kockázati csoportok számára maradnak ingyenesek.

A miniszter hangoztatta hogy az ingyenes tesztek rendszerét szíve szerint érvényben hagyta volna.

A rendszer azonban az államnak havonta egymilliárd euróba kerül.

Az igazság az, hogy a kormányra váró feszült feszült költségvetési helyzetben ezt sajnos nem engedhetjük meg magunknak - tette hozzá.

A tesztek árát 9,50 euróra csökkentették, ebből az állam 6,50-et magára vállal, a gyorstesztre jelentkezőknek 3 eurót kell fizetniük.

Az egészségügyi miniszter kezdeményezését többen támogatták, de voltak heves bírálói is. A német betegvédelmi alapítvány követelte az ingyenes gyorstesztek rendszerének érvényben hagyását. Ezen a téren nem megengedhető semmi fajta korlátozás - fogalmazott Eugen Brysch, az alapítvány elnöke.

Brysch szerint az emberek megbízható információat igényelnek saját, illetve hozzátartozóik egészségét illetően. De a súlyosan betegek, illetve rokonaik számára is szükséges az ingyenes "tesztvédelem" biztosítása - hangoztatta.

A tartományi egészségügyi miniszterek viszont támogatásukról biztosították Lauterbach kezdeményezését. Ugyanakkor azt hagoztatták, hogy az ingyenességet fenn kell tartani azok számára, akiknek a tesztre ténylegesen szükségük van.

Továbbá nagy rendezvények előtt az ingyenes tesztet továbbra is biztosítani kellene - hangsúlyozták a tartományi képviselők.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018