eur:
390.18
usd:
364.87
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3, hátul) VI. Fülöp spanyol király (elöl, b6) az állam- és kormányfők részére adott gálavacsoráján a madridi Királyi Palotában 2022. június 28-án. Másnap kezdődik a NATO állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozója.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Madridra figyel mindenki, az indonéz elnök közvetítene – a háború szerdai hírei

NATO-csúcs kezdődik. Ismét 10 ezer menekült érkezett.

2022.06.29. 17:05

Az oroszok miatt a britek is zárhatják Európa felé a gázcsapot

Az Egyesült Királyság leállítja a szárazföldi gázszállítást Európába, amennyiben az energiaválság súlyosabbá válik.

2022.06.29. 16:56

Enerhoatom: az oroszok le akarják ereszteni a zaporizzsjai atomerőmű hűtőmedencéit

Az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműben leeresztik a hűtőmedencéket, mert szerintük a létesítmény dolgozói fegyvereket rejtettek el a medrükben, ez azonban nukleáris veszélyhez vezethet - figyelmeztetett szerdán az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat. "A zaporizzsjai atomerőmű megszállói azzal vádolták meg az ukrán atomtudósokat, hogy fegyvereket tárolnak az erőmű területén. Ennek érdekében több munkást őrizetbe vettek és megkínoztak, hogy beismerjék, vagy inkább megrágalmazzák magukat, hogy állítólag még márciusban valamiféle fegyvert, robbanószert vagy lövedéket dobtak az erőmű hűtőmedencéinek betontálaiba" - idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál az Enerhoatomnak a Telegram üzenetküldő alkalmazáson nyilvánosságra hozott közleményéből. A vállalat hozzátette: ezzel az ürüggyel az erőmű megszállói le akarják üríteni a hűtőmedencéket, hogy ellenőrizzék annak edényeit, és leállítsák az erőművek biztonsági rendszereinek vízellátását biztosító szivattyúkat. Az Enerhoatom hangsúlyozta, hogy ha az atomerőmű hűtés nélkül marad, az veszélyeztetheti a nukleáris biztonságot, különösen meleg időben, amikor a túlmelegedés miatt könnyebben hibásodhatnak meg a berendezések. A vállalat szerint az sem zárható ki, hogy az oroszok tesznek robbanóanyagot, aknát, vagy bármi hasonlót a betontálakba, és utólag veszélyhelyzet okozásával vádolják meg a munkásokat.

2022.06.29. 16:53

Súlyos ukrán veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az ukrán fegyveres erők súlyos emberveszteségeket szenvednek Liszicsanszk és Harkiv környékén - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve. Mint mondta, a liszicsanszki olajfinomítónál az elmúlt nap folyamán az ukrán 10. hegyi rohamdandár 108. zászlóalja teljesen megsemmisült, az alegység 350 katonájából mindössze 30 katona maradt életben. A tábornok szerint Liszicsanszknál a 115. gépesített, valamint a 79. és a 25. légideszant hadosztálynál kritikus élelmiszerhiány alakult ki, amely számos esetben álláselhagyást és dezertálást eredményezett. Rogyion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság moszkvai nagykövete szerdán azt mondta, hogy az általa képviselt szakadár régió utolsó, ukrán kézen maradt városa, Liszicsanszk egyharmadát "felszabadították". Vitalij Kiszeljov, a "köztársaság" belügyminisztériumának munkatársa azt hangoztatta, hogy a több oldalról ostromlott városból az éjszaka folyamán mintegy félezer ukrán katona és 74 zsoldos távozott Sziverszk területére, ahová az ukrán hadsereg hat zászlóaljat csoportosított át. Kiszeljov szerint az ukrán alakulatokat amerikai katonai magáncégek zsoldosai irányítják. A luhanszki hatóságok kedden azt állították, hogy Liszicsanszknál több, mint ezer ukrán katona esett el, több tiszt pedig fogságba esett.

2022.06.29. 16:48

Elfogadták a NATO új stratégiai koncepcióját

Volodimir Zelenszkij szerint a NATO-nak helyet kell találnia Ukrajna számára.

2022.06.29. 13:34

Jens Stoltenberg: a NATO ajtaja továbbra is nyitva áll

A csúcson a NATO új stratégiai koncepciójáról és egy új segélycsomagról is döntenek.

2022.06.29. 12:45

Joe Biden nagy bejelentést tett a NATO-csúcson

Jóval több lesz az amerikai katona Európában.

2022.06.29. 12:24

Újabb sokkoló videó

Biztonsági kamerák felvételét tették közzé a kremencsuki bevásárlóközpontban történt robbanásról. Látható, ahogy egy közeli parkban tartózkodó emberek próbálnak menedéket keresni.

A támadásban 18-an haltak meg.

2022.06.29. 12:17

Ha Putyin nő lenne...

Boris Johhson a G7-csúcs után arról beszélt, orosz elnök neme hozzájárult az ukrajnai háborúhoz – írja a BBC. A brit kormányfő szerint Vlagyimir Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát, ha nő lenne, és úgy véli, hogy a háború „tökéletes példája a mérgező férfiasságnak”. Johnson egyúttal arról beszélt, több nőnek kellene hatalomban lennie.

2022.06.29. 11:50

Megrázó videót tett közzé Zelenszkij

Az ukrán elnök videót tett közzé a Poltava megyei Kremencsukban lévő bevásárlóközpont elleni rakétatámadásról. Volodimir Zelenszkij üzenetében azt mondta: Oroszország szándékosan támadta meg a plázát, az orosz rakéta „pont ezt az objektumot találta el, célzottan. Nyilvánvalóan ez volt a parancs.”

Az oroszok pontos koordináták alapján vették célba a bevásárlóközpontot, a lehető legtöbb embert akarták megölni - tette hozzá a Sky News cikke szerint.

Az elnök szerint ez terrorcselekmény, és ahogy a többiért, ezért is Oroszország a felelős.

2022.06.29. 11:40

Ukrajna eljárást indított az emberi jogok megsértése miatt Oroszország ellen

Ukrajna eljárást indított az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) Oroszország ellen az emberi jogok tömeges és súlyos megsértésével vádolva Moszkvát a február 24-én indított háborúval összefügésben - közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság.

Az új államközi keresetben az ukrán kormány mindenekelőtt azt emelte ki, hogy Oroszország jogellenesen támadta meg Ukrajnát. Ukrajna kifejezetten civilek ellen elkövetett célzott és aránytalan mértékű támadásokkal vádolta meg Oroszországot, és panaszt emelt a kínzással szembeni védelemhez való jog megsértése miatt. Az ukrán kormány keresetében azt írta: az orosz támadásokban civilek tízezrei sebesültek meg, sokan meghaltak, másokat letartóztattak vagy eltűntként tartanak nyilván. Az orosz agresszió miatt százezrek veszítették el otthonukat vagy vagyonukat, és milliók költöztek el az országból. Kijev azt állítja, hogy a civilek elleni támadásokat az orosz katonaság, oroszbarát szeparatisták vagy orosz irányítású félkatonai szervezetek hajtották végre. Az orosz hatóságok pedig nem folytattak hatékony vizsgálatot az emberi jogsértések felderítésére, az elkövetők felelősségre vonására - írták.

Az EJEB előtt jelenleg öt olyan államközi kereset van folyamatban, amelyeket Ukrajna nyújtott be Oroszországgal szemben. Emellett hozzávetőleg 8500 egyéni kérelem ügyében folyik vizsgálat egyebek mellett a krími, a kelet-ukrajnai és az azovi-tengeri eseményekkel kapcsolatosban. (MTI)

2022.06.29. 10:45

Olena Zelenszka: nem látjuk, mikor ér véget az ukránok szenvedése

Kezdetben azt hitték, sprinthez hasonló gyorsasággal ér majd véget a háborús konfliktus, mostanra maratonra rendezkedtek be Ukrajnában, mondta el Volodimir Zelenszkij felesége a CNN-nek adott interjújában.

2022.06.29. 10:30

Békemisszión az indonéziai elnök

Kijevbe utazott Joko Widodo indonéziai elnök, hogy közvetítsen Oroszország és Ukrajna között a február 24-én kezdődött ukrajnai háborúban. Widodo a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) németországi csúcstalálkozójáról Lengyelországba, majd Przemyslből vonattal kedd este Kijevbe utazott. Az államfő célja, hogy meggyőzze Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a béketárgyalások szükségességéről.

Az indonéziai elnök csütörtökön Oroszországba látogat, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik. Mint korábban értésre adta, Joko Widodo a háború befejezésére fogja kérni Putyint, hogy elkerülhetővé váljon a globális élelmezési válság. Novemberben Indonéziában tartják az országok szélesebb körét magában foglaló G20 csoport csúcstalálkozóját, amelyre Joko Widodo az orosz elnököt is meghívta. Putyin el is fogadta az invitálást, de egyelőre nem tudni, hogy személyesen vagy online csatlakozik-e az ülésekhez. (MTI)

2022.06.29. 10:00

10 ezren érkeztek

Az ukrán-magyar határszakaszon 5819 ember lépett be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4449-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 259 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

Vonattal 54-en, köztük 19 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre kedden. (MTI)

2022.06.29. 09:18

Orbán Viktor: az ukrajnai háború továbbterjedését meg kell akadályozni

A CDI elnökével egyeztetett a kormányfő a NATO-csúcs előtt.

2022.06.29. 07:00

Orbán Viktor: ez a recept

Megvédjük a magyar embereket - közölte a NATO-csúcs előtt a kormányfő.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×