eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül szólal fel a NATO madridi csúcstalálkozójának első napi ülésén az Ifema kongresszusi és kiállítási központban 2022. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Hidalgo

Elfogadták a NATO új stratégiai koncepcióját

Volodimir Zelenszkij szerint a NATO-nak helyet kell találnia Ukrajna számára.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a döntést ismertető sajtótájékoztatóján elmondta: a dokumentumban Oroszországot "a legjelentősebb és közvetlen fenyegetésnek" minősítették a szövetséges országok biztonsága, a béke és az euroatlanti térség stabilitása szempontjából.

Külön is hangsúlyozta, hogy az új stratégia "nagyon különbözik" a 2010 óta érvényben lévő, Lisszabonban elfogadott koncepciótól, amelyben Oroszországot a NATO stratégiai partnerének nevezték. Emellett a korábbi dokumentumban nem szerepelt Kína, amelyet azonban most a szövetség érdekeire, biztonságára és értékeire nézve kihívásként nevesítettek.

Azt mondta, Vlagyimir Putyinnak nem sikerült "kevesebbé tennie" a NATO-t, sőt, az ellenkezője történt, valamint az orosz elnöknek "nem sikerült bezárnia a NATO ajtaját", az továbbra is nyitva áll.

Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelméről elmondta: miután Törökország visszavonta tagságukkal kapcsolatos kifogásait, a két országot hivatalosan is meghívták az észak-atlanti szövetségbe.

Miközben a NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tartott, kiadták a zárónyilatkozatot, amely tartalmazza azt is, hogy a szövetség jelentősen növelni fogja az elrettentő és védelmi erőket. Erősítés jön a keleti szárnyon és a NATO határain (több ember és felszerelés), továbbá a korábban bejelentetteknek megfelelően 40 ezerről 300 ezerre emelik a magas készültségben lévő erők számát, hogy szükség esetén a lehető leggyorsabban reagálhassanak.

A hidegháború óta először kerül ilyesmire sor.

A szövetség további segítséget ígért Kijevnek, és megállapodtak egy olyan támogatási csomagról, melynek célja az ország védelmi rendszerének modernizálása.

"Ukrajna számíthat ránk, amennyi ideig csak szükséges" - fogalmazott a NATO-főtitkár, kiemelve, hogy a NATO-övezet számára fontos, hogy Ukrajna független és erős legyen.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta a tagállamok elkötelezettségét, hogy bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékát fordítsák védelmi kiadásokra. Kilenc ország már átlépte ezt a küszöböt, 19-nek világos terve van arra, hogy 2024-ig megvalósítsa a célkitűzést, és további öt elkötelezett abban, hogy a későbbiekben teljesíti. "A két százalék egyre inkább alapnak tekinthető, mintsem (kiadási) plafonnak" - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×