eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Levelezés, lövöldözés, költözködés, kitermelés - a háború csütörtöki hírei

A háborúban közvetlenül nem érintett országok eszmét cserélnek, az oroszok lőnek, Ukrajna védekezik, sokan menekülnek - a gazdagok közül is.

2022.06.16. 22:14

Szergej Lavrov: "nem indítottunk inváziót Ukrajna ellen"

"Hát akkor nosza, próbálják meg" - üzent a brit kormányfőnek az orosz külügyminiszter.

2022.06.16. 22:07

A Gazprom beszámolt a rubeles fizetésről

Az áremelkedésekről és az Északi Áramlat-2-ről is beszéltek a cég vezetői.

2022.06.16. 21:54

Orosz tábornok: fertőzés terjedt a Donyec-medencében

Az amerikai védelmi minisztérium által finanszírozott ukrajnai biológiai projektek elindulásával párhuzamosan fertőzés terjedt a Donyec-medencében a katonák és a lakosság körében - jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka kamerák előtt nyilatkozva.

"Jellemző, hogy 2015 óta - az ukrajnai Pentagon-projektek nagyszabású finanszírozásának kezdete óta - számos fertőző megbetegedést regisztráltak a katonák, valamint a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságok lakosai körében" - mondta a tábornok. Idézte a donyecki szakadár entitás egészségügyi minisztériumának jelentését, amely szerint "2016-ban a tularémia (nyúlpestis) előfordulása 2007-hez képest kilenc és félszeresére nőtt, és a megbetegedések szerkezetében is megkülönböztető jegyeket észleltek, beleértve a katonák számának növekedését a betegek között".

Kirillov szerint a NATO vonatkozó iránymutatásaiban (a sugárzási, vegyi, biológiai és nukleáris balesetek értékelésére vonatkozó iránymutatások) a tularémia a kiemelt biológiai anyagok közé tartozik. Ezt a kórokozót, mint mondta, a szövetség svédországi hadgyakorlatán használták, amit 2012-ben hivatalosan is megerősítettek. (MTI)

2022.06.16. 21:40

ENSZ-főbiztos: súlyos emberi jogi jogsértések történhettek Mariupolban

Súlyos emberi jogi jogsértéseket követhettek el Mariupol ostroma során az orosz csapatok - közölte Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben.

"A civil lakosságnak okozott atrocitások kiolthatatlan nyomot fognak hagyni a jövendő nemzedékeknél is" - hangoztatta Bachelet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén, az ostromra vonatkozó friss jelentést ismertetve. Az emberi jogi főbiztos szerint eddig 1348 polgári személy, köztük hetven gyerek halálát tudták megerősíteni a városban.

"Ezeket a haláleseteket bombázások, harckocsi- és tüzérségi támadások, valamint az utcai harcok során könnyűfegyverek idézték elő" - mondta. A halottak valós száma ráadásul "akár több ezerrel is magasabb lehet" - tette hozzá. A világszervezet adatai szerint a lakóépületek körülbelül 90 százaléka megsemmisült, vagy károkat szenvedett Mariupolban, ahonnan mintegy 350 ezren menekültek el. Bachelet úgy fogalmazott, hogy a kiterjedt pusztítás és erőszak "a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogi normák súlyos megsértésére enged következtetni".

"Február és április vége között Mariupol volt a leghalálosabb hely egész Ukrajnában" - mondta.

A kikötőváros az első települések közé tartozott, amelyeket az orosz haderő bombázni kezdett február 24-én indult hadművelete keretében. A várost végül májusban foglalták el. (MTI)

2022.06.16. 20:30

Az oroszok szerint valami történt április közepén

Az orosz főtárgyaló szerint 75 százalékban elkészült az orosz-ukrán megállapodás.

2022.06.16. 19:40

Az európai vezetők támogatják Ukrajna mielőbbi EU-tagjelöltségét

Az ukrán elnök újabb szankciós csomagot sürgetett és további nehézfegyverek, tüzérségi és rakéták elleni légvédelmi eszközök szállítását várja,

2022.06.16. 19:25

Folyamatosan osztogatják a behívókat Ukrajnában

Naponta mintegy 100 ukrán katona hal meg a háborúban és megközelítőleg 500-an sérülnek meg a fronton. A hadseregnek szüksége lenne az utánpótlásra.

2022.06.16. 18:03

Nagy átalakítások jönnek a NATO-ban

A június végi madridi NATO-csúcstalálkozó több kulcsfontosságú területen átalakításokat fog eredményezni - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben.

2022.06.16. 17:42

Kaiser Ferenc: a háborúval Putyin megteremtette az önálló ukrán nemzetet

Ez egy olyan egyirányú utca, aminél egyik fél sem látja a fényt az alagút végén, viszont egyik fél sem hajlandó tolatni – mondta az állóháborúvá váló orosz–ukrán konfliktusról Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az új orosz harcmodorról, az ukrán elnök nehéz döntéséről, a proxy háború szereplőiről és arról is, hogy léteznek-e külön támadó és védekező fegyverek.

2022.06.16. 17:40

Az visszafizette a Sberbank-betétesek kártalanítására felvett kölcsönt

Visszafizette az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Sberbank betéteseinek kártalanítására a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) március 4-én felvett 147 milliárd forint összegű áthidaló kölcsönt és kamatait június 8-án. A visszafizetést az alap a tagjai részére előírt egyszeri, rendkívüli fizetési kötelezettség előírásával, valamint 5 éves futamidejű, 75 milliárd forint össznévértékű kötvény június 2.-i kibocsátásával teljesítette.

Felidézték, hogy az OBA igazgatótanácsa április 6-án rendkívüli fizetési kötelezettséget írt elő tagintézetei számára 73,550 milliárd forint összegben, amelyet a tagintézetek 2022. május 25-ig teljes egészében teljesítettek.

Emellett az OBA igazgatótanácsának április eleji döntése értelmében 5 éves futamidejű kötvényt bocsátott ki belföldi nyilvános, de tájékoztató közzétételi kötelezettség nélküli forgalomba hozatallal. Az így kibocsátott kötvény 75 milliárd forint össznévértékű, névre szóló, változó kamatozású, negyedéves törlesztési gyakoriságú, dematerializált és a magyar állam jogszabályi készfizető kezességvállalásával biztosított.

Az OBA kiemelte: a tagintézeti rendkívüli befizetések és a kötvények belföldi hitelintézetek általi lejegyzése jól mutatja a hazai hitelintézetek elkötelezettségét az alap mielőbbi feltőkésítése és a mindenkori pénzügyi stabilitás védelme iránt. (MTI)

2022.06.16. 17:10

Bombariadó volt több szerbiai minisztériumban és iskolában

A szerb pénzügyminisztériumban és a külügyminisztériumban, valamint országszerte számos általános és középiskolában volt bombariadó csütörtökön - közölte a szerbiai belügyminisztérium. Az iskolákba kora reggel érkeztek fenyegető levelek, így a diákokat hazaküldték, az épületek átvizsgálása elkezdődött. A pénzügyminisztériumba délelőtt, a külügyminisztériumba pedig dél körül, Mevlüt Cavusoglu török és Nikola Selakovic szerb külügyminiszter találkozójának idején érkezett meg a fenyegetés. Mindkét épületet kiürítették, és a rendőrség átvizsgálja az épületeket.

Az utóbbi hónapokban a belügyminisztérium tájékoztatása szerint Szerbiában több mint ezer bejelentés érkezett robbanószerkezetekről, eddig minden fenyegetés hamisnak bizonyult. Aleksandar Vulin belügyminiszter május közepén egy televíziós interjúban arról beszélt: a hamis riasztások célja, hogy Szerbiát nyomás alatt tartsák. Azt akarják elérni, hogy Szerbia "ne dönthessen önállóan, hanem nyomás alatt és félelemből hozzon döntést", és vezessen be szankciókat Oroszország ellen. (MTI)

2022.06.16. 16:56

Herszon megyében már minden megszülető gyermek orosz állampolgár

Az Ukrajinszka Pravda Kirilo Sztremouszovra, a Moszkva által kinevezett Herszon megyei adminisztráció helyettes vezetőjére hivatkozva arról számolt be, hogy automatikusan orosz állampolgárságot kap minden gyermek a régióban, akik február 24. után születtek.

Hozzátette, hogy az árván maradt gyermekek pedig már meg is kapták az orosz állampolgárságot. (MTI)

2022.06.16. 16:42

Ukrajna visszaszerezné a Krímet is

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában - amelyből az Ukrajinszka Pravda idézett - leszögezte, hogy Ukrajna minden területét, így a Krímet is vissza akarja szerezni, és jelezte, hogy ez utóbbihoz fel kívánja használja a partnereitől kapott fegyvereit is. "A Krím stratégiai cél Ukrajna számára, mert ukrán terület. Ugyanakkor lépésről lépésre haladunk" - fogalmazott a miniszter. Kifejtette: az első lépés a helyzet stabilizálása, hogy megakadályozzák az orosz erőkkel szembeni további veszteségeket. A második lépés az orosz csapatok visszaszorítása a február 24-i invázió előtti pozícióikba, és csak ezután fognak megbeszéléseket folytatni Ukrajna partnereivel arról, hogy "miként lehet felszabadítani a megszállt területeket, beleértve a Krímet is". (MTI)

2022.06.16. 16:30

Légiriadó Ukrajnában

Rakétaveszély miatt Ukrajna szinte minden régiójában légiriadót rendeltek el csütörtökön, éppen akkor, amikor az országba látogatott Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő - számolt be róla az Ukrajinszka Pravda hírportál. A délelőtti helyzet szerint a légiriadó csak Kárpátalját, Csernyivci, Donyeck megyéket, valamint az orosz megszállás alá került herszoni régiót és a Krím félszigetet nem érinti - fejtette ki a hírportál. A lakosságot a helyi hatóságok arra kérték, hogy ne hagyják el az óvóhelyeket a riadó lefújásáig. (MTI)

2022.06.16. 16:22

Szeverodonyeckben sikerrel megostromolták az Azot vegyiüzemet az oroszbarát erők

Mariupolnál nem sikerült behatolni, itt igen: Szeverodonyeckben sikeresen megostromolták az Azot vegyiüzemet az oroszbarát erők. Gyenyisz Pusilin baljóslatú választ adott egy Odessza sorsával kapcsolatos kérdésre.

2022.06.16. 14:18

Francia, olasz és német uniós vezetők látogattak Ukrajnába

Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő csütörtökön Kijevbe érkezésük után felkeresték az ukrán főváros Irpiny negyedét, ahol Klaus Iohannis román elnök is csatlakozott hozzájuk.

2022.06.16. 13:30

Orbán Viktor bejelentette az árstopok meghosszabbításának idejét

A négyből kettő az év végéig fog tartani.

2022.06.16. 11:51

Idegenrendészeti infók

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta - 2022. június 16. 6.00 órai adatok alapján - eddig 25 158 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 18 653 fő esetében született elismerő döntés. Az Ukrajnából menekülők a menedékes elismerés iránti kérelmet a Főigazgatóság bármely ügyfélszolgálati irodáján ügyfélfogadási időben benyújthatják. Az ügyintézés további egyszerűsítése érdekében 2022. május 9-től lehetőségük van a menedékes kérelmüket a kormányablakban is benyújtani. Amennyiben adataikat előzetesen elektronikusan feltöltik a "Menedekes" applikáció vagy az Enter Hungary felületén keresztül, úgy a személyes megjelenési kötelezettségüknek a kormányablakban is eleget tehetnek, melyről a Főigazgatóság és a kormányablakok weboldalán is megtalálható egy rövid videó tájékoztató. (MTI)

2022.06.16. 11:04

Életét féltő, háborúellenes orosz focista

Igor Gyenyiszov, az orosz labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya elítéli az ukrajnai inváziót, és azt mondta, attól tart, hogy „börtönözik vagy megölik”, mert szót emel a konfliktus ellen. (The Guardian)

2022.06.16. 11:00

Az emberi jogi csoportok nem külföldi ügynökök

Az Emberi Jogok Európai Bírósága utasította Oroszországot, hogy fizessen kártérítést a Kreml által „külföldi ügynököknek” minősített emberi jogi csoportoknak. (Euronews)

2022.06.16. 10:28

Együtt utazott Kijevbe Franciaország, Németország és Olaszország vezetője

Lengyelországban találkoztak éjszaka, vonattal mentek tovább.

2022.06.16. 10:22

Két témája volt Orbán Viktornak a moldovai miniszterelnökkel

Az egyik Ukrajna szomszédságából adódik, a másik a reménybeli uniós tagságból.

2022.06.16. 10:20

Megint szól a NATO-főtitkár

A NATO nagyra értékeli Joe Biden amerikai elnök bejelentését, amely szerint az Egyesült Államok további segítséget nyújt Ukrajna önvédelméhez, ahogy a többi szövetséges ország is fenntartja jelentős és példátlan mértékű támogatását az Oroszországgal szemben védekező ország számára - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön Stoltenberg a tagországok védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve a június végén Madridban tervezett NATO-csúccsal kapcsolatban azt mondta, a biztonság szempontjából kiemelten fontos időszakban tervezett találkozón arról kell döntést hozni, hogy a szövetség miként erősítse védelmi és elrettentő képességét. A tagállami vezetők döntést hoznak az Ukrajnának szánt támogatási csomag részleteiről, a NATO modernizációjáról a megváltozott biztonsági környezetnek megfelelően, valamint megerősítik együttműködésüket az ázsiai és a csendes-óceáni partnerországokkal - mondta. A tagállamoknak továbbá nem szabad megfeledkezniük a védelmi kiadások fokozásáról sem a terhek kölcsönös megosztása érdekében - emelte ki a NATO-főtitkár. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt monda, Svédország és Finnország történelmi jelentőségű döntést hozott azzal, hogy benyújtották csatlakozási kérelmüket a NATO-hoz. Véleménye szerint mindkét ország alkalmas a tagságra, továbbá reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási várakozásuk mihamarabb megvalósulhat. Christine Lambrecht német védelmi miniszter érkezésekor azt közölte, a Kijevnek ígért harci eszközöket, köztük három rakétavetőt júliusban vagy augusztusban szállíthatja Németország. Elmonda, a rakétavetők használatával kapcsolatos kiképzés június végén kezdődhet, vagyis a fegyverek szállítására július végén vagy augusztus elején kerülhet sor. (MTI)

2022.06.16. 10:05

Folyamatosan ugyanannyian jönnek

Az ukrán-magyar határszakaszon 6072 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4431-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 256 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták. Vonattal 251 ember, köztük 101 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre szerdán - tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte csütörtökön a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben. (MTI)

2022.06.16. 10:04

Ukrajna napi veszteségei

Naponta ezer ukrán katona hal vagy sebesül meg a donbaszi harcokban, a védekezés legnagyobb problémája mégis az, hogy Ukrajnának több fegyverre és lőszerre van szüksége - jelentette ki helyi idő szerint szerdán Washingtonban David Arahamija, az ukrán kormány főtárgyalója. Az Axios amerikai hírportál szerint a politikus arról számolt be amerikai partnereinek, hogy Ukrajna egymillió katonát verbuvált eddig, és további kétmilliót képes még csatasorba állítani. Mark Milley amerikai vezérkari főnök naponta százra becsülte a halottak és négszázra a sebesültek számát, és úgy vélte, hogy Oroszország is tetemes veszteségek árán képes csak fokozatosan területet szerezni, és az ukrán erők hatékonyan védekeznek. "Megvannak a kiképzett embereink, hogy támadjunk és ellentámadást indítsunk, de fegyverekre van szükségünk" - mondta Washingtonban Arahamija. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június elején naponta 60-100 elesett ukrán katonáról beszélt. "Jelenleg elég gyenge a tárgyalási pozíciónk, így ebben a helyzetben nem szeretnénk ott ülni a tárgyalóasztalnál. Ezt valahogy meg kell fordítanunk" - mondta a Moszkvával folytatandó potenciális béketárgyalásokról az ukrán főtárgyaló. Arahamija közölte, hogy hetente egy-két alkalommal telefonon beszélnek az orosz tárgyalókkal, de mindkét fél tudja, nem most van az ideje a tárgyalásoknak, ennek ellenére tisztában van azzal, hogy a háborút kompromisszummal kell lezárni. Megjegyezte, hogy az otthoni közvélemény az állítólagos orosz háborús bűnökről és vérengzésekről szóló hírek következtében egyáltalán nem támogatja a tárgyalásokat Moszkvával. Arahamija ukrán küldöttség élén érkezett Washingtonba, melynek célja, hogy elérje az amerikai fegyverszállítások felgyorsítását, valamit azt, hogy az Egyesült Államok vegye fel Oroszországot a terrorizmust támogató országok listájára. Washingtoni megbeszélésein az ukrán politikus azzal vádolta meg Georgia "nyilvánvalóan oroszbarát" kormányát, hogy segít Moszkvának a szankciók megkerülésében, amit Tbiliszi tagad. Úgy vélte, hogy Oroszországot a magas energiaárak jelenleg némileg megóvják a gazdasági szankciók teljes hatásától, de 3-4 év múlva Moszkvában érezni fogják a büntetőintézkedések teljes erejét. "Kérdés, hogy 3-4 év múlva mi megleszünk-e még, hogy élvezhessük a műsort" - fogalmazott David Arahamija. (MTI)

2022.06.16. 09:59

Ezekbe az országokba települhetnek át az orosz szupergazdagok

A Putyin rezsimjének hátat fordító milliomosok mellett az ukrán gazdagok is költözésbe fogtak, aminek köszönhetően újrarajzolódik a világ legtehetősebb embereinek térképe.

2022.06.16. 09:50

Korszakváltás: Románia megkezdte a Földközi-tenger gázkészletének kitermelését

A Black Sea Oil and Gas (BSOG) és koncessziós partnerei, a Petro Ventures Resources, illetve a Gas Plus Dacia megkezdték az energiahordozó kitermelését a Romániához tartozó Midia térségében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×