eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az ágyneműt rendezi el egy ágyon egy nővér az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztályán 2016. március 11-én. A 64 ágyas pszichitáriai osztály teljes körű, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át, a beruházás 69 millió forintba került.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Új megközelítéssel oldanák meg a pszichiátriai ellátás gondjait

Tovább rontotta az egyébként is hiányos hazai pszichiátriai ellátást a koronavírus-járvány – mondta érdeklődésünkre a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke. Szekeres György hozzátette, a pszichiátriai ellátás ma már elsősorban járóbeteg-ellátást igényel, és fontos, hogy meglegyenek országszerte az alapellátási szintek.

Szekeres György január végén vette át új stábbal az MPT irányítását. Az egyik legfontosabbnak a lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) emlékmúzeumának ápolását nevezte. Ehhez kapcsolódó kérdésre azt is elmondta, hogy egy új országos központ létrehozására is szükség volna a 2007-ben bezárt OPNI helyett.

„A magyar egészségügyi ellátás újrastrukturálásán belül a pszichiátriai ellátás átgondolása mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátás tekintetében terítéken van. Társaságunk aktívan igyekszik a döntéshozóknak megfelelő szakmai anyaggal a segítségére lenni. Jól dokumentált kutatások annak, hogy az ide befektetett erőforrás, pénz, munka busásan megtérül a lakosság általános egészségének, munkaképességének javítása, megőrzése által. Jelenleg is van egyébként az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, ami jogutódja az OPNI-nak” – mondta az elnök.

Az OPNI-ban annak idején 900 ágy szűnt meg, ezek utóéletéről annyit mondott Szekeres György, hogy a hivatalos adatok szerint az ágyak jó része különböző budapesti kórházakba került. Ez szerinte nagyjából rendben van. A terv az volt, hogy „a fekvőbeteg-kapacitás nyilván szűkült ezáltal, de ezzel párhuzamosan a járóbeteg-ellátást fogják fejleszteni”. Ez a nemzetközi trend – tette hozzá.

„Az elmúlt évtizedekben megfigyelhető, hogy a pszichiátriai ellátás egyre kevésbé szorul a kórházi ellátásra. Nyilván megvannak bizonyos típusú kórképek, amik az adott stádiumban föltétlenül igényelnek kórházi ellátást, de az igazából nagy tömegeket érintő hangulati problémák, szorongásos problémák és egyebek, így az utóbbi időben a Covid hatására megemelkedő hangulatzavarok nem kórházi fekvőbeteg-ellátási kapacitást, hanem járóbeteg-ellátást igényel. A nemzetközi trendekkel összhangban

a mi tervünk is az, hogy meglegyenek az embereknek a lakóhely közelében elérhető alapellátási szintek”

– fejtette ki.

Elmondása szerint Magyarországon a pszichiátria nagyon létszámhiányos, a 2000-es évek közepe óta hivatalosan is hiányszakmának tekintendő, a koronavírus-járvány ráadásul kiélezte a problémát. Ebből következik, hogy jól kell gazdálkodni az erőforrásokkal. Szekeres György hozzátette, hogy ha jól működő struktúrát tudnak kialakítani, akkor az az utánpótlásnak is vonzóbbá válhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×