eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Andrzej Duda lengyel államfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) sajtótájékoztatót tart Varsóban 2022. június 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Michal Dyjuk

Szakértő: muszáj lesz kifizetni a lengyeleket

Mitrovits Miklós történész szerint Varsó valószínűleg elfogadja Brüsszel feltételeit arra vonatkozóan, hogy a helyreállítási alapból származó forrásokat kifizessék. A Lengyelország-szakértő az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: a jelenlegi háborús helyzetben tanúsított lengyel hozzáállás tükrében visszásnak tűnik a még napirenden lévő problémák napirenden tartása.

Mitrovits Miklós történészt az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában emlékeztetett: a lengyel Szejm (kétkamarás parlament alsóháza) megszavazott egy módosítót, ami lényegében megszünteti a lengyel legfelsőbb bíróság fölött létrehozott, és Brüsszel által leginkább kifogásolt fegyelmi kamarát. Brüsszel ennek helyébe egy független és pártatlan bíróságot szorgalmazott, ami a jelek szerint megvalósul, az viszont más kérdés, hogy kiket fog kinevezni a Szejm vagy a kormány az új bizottságba – jegyezte meg a Lengyelország-szakértő. Mitrovits Miklós ennek leendő összetételét illetően hozzátette: sajtóhírek alapján a bizottságnak nem lenne szabad kommentárokba bocsátkoznia, illetve joga sem lenne személyre szóló ajánlásokat tennie.

Mindenesetre Lengyelország eleget tett a brüsszeli követelésnek, emiatt tehát nem lenne szabad továbbra is visszatartani a helyreállítási pénzeket, amit a varsói kormány követel is, mondván: „tessék kérem, ezt szerettétek volna és mi megszavaztuk”. Vagyis

most az Európai Bizottság térfelén pattog a labda

– tette hozzá a Lengyelország-szakértő, aki szerint egyébként semmi meglepő nincs abban, hogy az Európai Parlament és Európai Bizottság liberális tagjai kritikával illetik Ursula von der Leyent, hogy lényegében kezet nyújtott ebben az ügyben a lengyeleknek, hiszen a kormányzó Jog és Igazságosságot a mostani döntésétől függetlenül sem szívlelik sokan Európában.

Mitrovits Miklós meglátása szerint Lengyelországban – a kritikus hangok ellenére – teljes az összhang azzal kapcsolatban, hogy végre hozzájuthatnak a helyreállítási pénzekhez. Muszáj is lesz, mert Lengyelország jelen pillanatban rendkívül fontos szerepet játszik az Európai Unióban, illetve a NATO-ban a háború kapcsán, és meglehetősen

visszás, ha épp az Ukrajnával legszolidárisabb féllel szemben indítanak különböző destrukciós eljárásokat

– mutatott rá a szakértő.

A történész hozzátette: amikor Lengyelország az egyik legfőbb szószólja és védelmezője Ukrajnának, és mindent megtesz azért, hogy legalább társult taggá válhasson a közeljövőben, akkor már nem kizárólag pénzügyi, hanem politikai kérdés, hogy az Európai Unió hogyan kezeli Varsót.

„Meglehetősen visszás – ismételte meg a Mitrovits Miklós –, hogy Lengyelország viszi a politikai harc egész vonulatát az Európai Unióban és eközben pedig őt támadják Brüsszelből.”

Egyetértett, ha béke van, akkor a lengyel jogállamiság kérdése nem marginális, de momentán Európában biztosan nem ez a legfontosabb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×