eur:
394.35
usd:
371.6
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Megsemmisített orosz harckocsit tesznek közszemlére ukrán katonák a kijevi Szent Mihály-székesegyháznál 2022. május 20-án.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

USA: példátlan az ukrajnai fegyverszállítás - a háború szombati hírei

Orosz rakéta csapódott be egy Harkiv megyei kultúrházba. Leállt az orosz gázszállítás Finnország felé. Egész nap frissülő hírfolyam az ukrajnai háborúról. (A nyitóképen: Megsemmisített orosz harckocsit tesznek közszemlére ukrán katonák a kijevi Szent Mihály-székesegyháznál 2022. május 20-án.)

2022.05.21. 22:01

Visszavágtak a wimbledoni szervezőknek az oroszok kitiltása miatt

Az idei wimbledoni tenisztornán nem osztanak világranglistapontokat – jelentette be a férfi teniszversenyeket koordináló ATP, nem sokkal később pedig a női szövetség, a WTA is csatlakozott hozzájuk. Ez a lépés arra volt a válasz, hogy a wimbledoni szervezők nem engedélyezték az orosz és a fehérorosz teniszezők indulását.

A férfi világranglistán Danyiil Medvegyev a legjobb orosz, most második helyen áll, az év elején egy rövid ideig világelső is volt, Andrej Rubljov pedig a 7. A nők között a világranglista hetedikje a fehérorosz Arina Szabalenka. (hvg.hu)

2022.05.21. 20:43

Volodimir Zelenszkij: eltörtük az orosz hadsereg gerincét

Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek.

2022.05.21. 19:03

Orosz állítás: megsemmisítettek egy nyugati fegyverszállítmányt - videó

Az orosz hadsereg arról adott ki felvételt és közleményt, hogy egy, a Fekete-tengerről kilőtt rakétával semmisítették meg az ukrán seregeknek szánt küldeményt.

2022.05.21. 18:23

NATO-bővítés: Erdogan tárgyalt a svéd és a finn elnökkel

Telefonon tárgyalt a két ország vezetőivel és megvitatta velük a "terrorszervezetekkel" kapcsolatos aggodalmait.

2022.05.21. 18:04

Oroszország kitiltja az amerikai elnököt, a külügyminisztert és a CIA igazgatóját is

Újabb kanadai nevek is kerültek a moszkvai szankciós listára.

2022.05.21. 17:58

Litvánia teljes mértékben levált az orosz energiáról

A vilniusi energetikai minisztérium közleménye szerint a döntés, amely érinti az olaj-, a villamos energia és a földgázellátást is, nem csupán az ország energiafüggőségének csökkentése irányában tett fontos lépés, de az Ukrajna iránt érzett szolidaritás kifejezése is. „Le kell állítanunk az orosz hadigépezet finanszírozását” - idézi a közlemény Dainius Kreivys energiaminisztert. (hvg.hu)

2022.05.21. 17:07

Videó az Azovsztal aláaknázott bunkereiről

Az Izvesztyija tudósítója szerint jelenleg az aknamentesítés zajlik az üzem területén.

2022.05.21. 16:23

Csúcson az amerikai olajár az LNG-szállítások miatt

13 éves csúcsra drágult a földgáz az USA-ban: a héten már 8,78 dollár volt az ára - közölte a Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA), megjegyezve, hogy valószínűleg marad ez a magas árszint az egész évben. Mindez persze eltörpül az európai ár mellett, amely jelenleg 37 dollár

Az Egyesült Államokban március eleje óta csaknem 90 százalékos a földgáz árának emelkedése - írta a Deutsche Welle amerikai tudósítójának összefoglalója alapján a hvg.hu.

Az USA lett a cseppfolyósított földgáz legnagyobb exportőre, mivel az európai országok igyekeznek Moszkva ukrajnai háborúja miatt leválni az orosz földgázról.

Ez drámai mértékben megnövelte az amerikai cseppfolyósított földgáz iránti keresletet, és

az európai igény jelenleg olyan nagy, hogy az amerikai földgáztermelők problémákkal küszködnek.

Ráadásul az Egyesült Államokban is mostanában kellene feltölteni a gáztározókat. A korábbi rendkívüli hideg igen alacsony szintre vitte le a töltöttséget, most pedig a rendkívüli meleg okoz problémát, mert a nagy hűtőrendszerek is sok energiát fogyasztanak. Így nem csoda, hogy hároméves mélyponton áll a gáztározók feltöltöttsége az Egyesült Államokban.

A földgázkitermelés is gondokkal küszködik: nincs megfelelő csővezeték a nagy mennyiségű földgáz elszállítására. A Reuters hírügynökség nemrégiben arról számolt be, hogy komoly gondok mutatkoznak az Appalache vidékén, ahonnan az USA földgázkitermelésének egyharmada származik.

A földgáz esetében az áremelkedés hatása csak később jut el a fogyasztókhoz, de a vegyipar és a földgázt használó erőművek máris érzik az áremelést.

2022.05.21. 16:19

Elveszthetik az elmenekült ukrán férfiak az állampolgáságukat

Elvennék az állampolgárságot azoktól a hadköteles ukránoktól, akik a hadiállapot kihirdetését követően külföldre utaztak, és egy hónapon belül sem tértek vissza az országba - erre vonatkozó jogszabálytervezetet nyújtottak be a parlamentnek, írta a kiszo.net. A javaslattal, ha elfogadják, módosítanák a hadiállapotról szóló törvényt.

A szankciót kiterjesztenék azokra az állampolgárokra is, akik Oroszországba utaztak,

illetve azokra, akik írásban tagadják meg a mozgósítást.

2022.05.21. 15:09

Német asztronauta mesélte el, milyen az ukrajnai háború a világűrből

Az ukrajnai harcok a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) is láthatók – nyilatkozta Matthias Maurer német űrhajós.

2022.05.21. 14:53

Elképesztő mennyiségű vasútvonalat veszített Ukrajna

Közel százmilliárd dolláros a veszteség csak a fővonalak tekintetében.

2022.05.21. 14:39

Csehország Ukrajna 4-5 legnagyobb hadianyag-szállítója között van

Az Ukrajnába küldött hadianyagban szinte az összes fegyvernem és hadianyag megtalálható - a cseh védelmi miniszter helyettese nyilatkozott.

2022.05.21. 14:21

Kétpárti támogatást kapott az Ukrajnának nyújtandó segély az Egyesült Államokban

Joe Biden amerikai elnök aláírta szöuli látogatása alatt az Ukrajnának nyújtandó, új, 40 milliárd dolláros segélyről szóló törvényt, ez az adomány is része Ukrajna katonai támogatásának az orosz invázióval szemben - közölték meg nem nevezett tisztségviselők hírügynökségekkel.

2022.05.21. 11:13

Jelentés a BOK csarnokból

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton pénteken 198 menekülőnek segítettek, az éjszakát 80 ember töltötte a létesítményben - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala szombaton az MTI-t. A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

2022.05.21. 11:08

Ismert oroszok kerültek fel az ügynöklistára

Péntek este két új névvel frissült a külföldi ügynökök listája az orosz igazságügyi minisztérium honlapján: Garri Kaszparov és Mihail Hodorkovszkij az orosz vezetés szerint úgy politizáltak Oroszország ellen, hogy közben segítséget kaptak Ukrajnától és az Egyesült Államoktól – számolt be az orosz Interfax hírügynökség információjáról a hvg.hu. Egyikük sem él már Oroszországban.

Mihail Hodorkovszkij a Jukosz olajvállalat vezetője volt, 2005-ben egy orosz bíróság bűnösnek találta csalás és más bűncselekmények vádjában, 9 évet kapott, majd 2011-ben ismét elítélték, akkor 14 évet mértek rá. Vlagyimir Putyin orosz elnöktől 2013-ban kapott kegyelmet, később elhagyta Oroszországot.

Garri Kaszparov világhírű sakkvilágbajnok, orosz ellenzéki politikus, 2013-ban hagyta el Oroszországot, jelenleg New York-ban él.

2022.05.21. 10:56

Hajnal óta már nem megy orosz gáz Finnországba

Oroszország leállította szombaton reggel a gázszállítást Finnországba a két fél közötti pénzügyi vita miatt - közölte a Gasgrid finn állami gázhálózat-fenntartó vállalat. A pénzügyi vita lényege, hogy a Gazprom orosz állami gázipari vállalat rubelben követeli a számlakiegyenlítést. A leállítást már korábban bejelentettte az orosz fél. Mika Wiljanen, a Gasum finn gázszolgáltató igazgatója szerint már felkészültek erre az eshetőségre, és intézkedtek, hogy ne legyenek fennakadások a gázszolgáltatásban. Alternatív beszerzési forrásokat találtak, ideértve a Finnországot Észtországgal összekötő Balticconnector vezetéket.

A földgáz a finn energiaszerkezet öt százalékát teszi ki, és eddig kizárólag Oroszországból érkezett. A Gasum saját közlése szerint az egyedüli finn cég, amely közvetlenül a Gazpromtól vásárolja az energiaforrást.

Jukka Leskelä, a Finn Energiaipari Szövetség elnöke az STT finn hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy nem számítanak ellátási problémákra a nyáron, "őszig, illetve télig pedig még sok idő van". "Számos vállalkozás óvintézkedéseket tett, és helyettesítőket keresnek az orosz gázra".

A Gazprom április 27-én már leállította la gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni. (MTI)

2022.05.21. 10:54

Több mint tízezren érkeztek pénteken Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6671 ember lépett be pénteken Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4028-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 312 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - tájékoztatott az ORFK.

Az ukrajnai háború elől pénteken 465 ember, köztük 155 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI)

2022.05.21. 10:53

Nincs hova hazamenniük a harkivi metróból az embereknek - galéria

Még mindig a föld alatt élnek, mert a házaikat lerombolták.

2022.05.21. 09:21

Rakétatámadás érte Odesszát

Ammóniaszag terjedt a levegőben a csapás után. Találat ért egy kultúrházat Harkiv megyében. További fegyvereket kért Ukrajna.

2022.05.21. 09:15

USA: példátlan az ukrajnai fegyverszállítás

Daniel Langenkamp, a kijevi amerikai nagykövetség szóvivője egy ukrán tévéműsorban kijelentette, hogy az Egyesült Államok által biztosított összes fegyvert nagyon rövid időn belül, néha kevesebb mint egy nap alatt szállítják Ukrajnába. "Minden fegyver amerikai raktárakból származik, amelyek már készen állnak (a szállításra). Vagyis gyorsan megtaláljuk a szállítási módokat" - fogalmazott. Szavai szerint Az Egyesült Államok "soha a történelemben nem szállított felszereléseket ilyen gyorsan és ilyen mértékben egyetlen másik országba sem". Szükség esetén az ukrán katonákat ki is képzik a rendelkezésükre bocsátott fegyverek használatára. (MTI)

2022.05.21. 09:00

Viszik-e a magyar gabonát külföldre? Itt a válasz

Az elmúlt két és fél hónapban az állam egyszer sem élt a gabona-elővásárlási jogával - írja szombati számában a Népszava az Agrárminisztérium tájékoztatása alapján.

2022.05.21. 08:44

Speciális páncélozott járművön vitték el az Azov-ezred parancsnokát

Jelentést kapott Mariupol teljes "felszabadításáról" Vlagyimir Putyin orosz elnök.

2022.05.21. 08:00

Komoly fennakadásokat okoz Ukrajnában az üzemanyaghiány

Elfogyott az üzemanyag az ukrán benzinkutakon. A helyzet Kijevben a legszembetűnőbb, ahol a kereslet jóval meghaladja az elérhető mennyiséget, azonban az ország leginkább háború által érintett keleti részében sokkal súlyosabbak lehetnek az ellátási zavarok.

2022.05.21. 06:40

Világméretű hiány jön egy fontos élelmiszerből

Veszélyben a dijoni mustár, a klímaváltozás és a háború is gondot okoz.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×