INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

asztronauta

világűr

iss

nemzetközi űrállomás

ukrajna

háború

11 May 2022, North Rhine-Westphalia, Cologne: Matthias Maurer, ESA astronaut sits on the podium. Maurer reported on his experiences after returning from his Cosmic Kiss space mission. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by Federico Gambarini/picture alliance via Getty Images)

Német asztronauta mesélte el, milyen az ukrajnai háború a világűrből

Infostart

Az ukrajnai harcok a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) is láthatók – nyilatkozta Matthias Maurer német űrhajós.

A Tagesschau német lapnak a május elején az ISS-ről a Földre visszatérő asztronauta elmondta: az űrállomás 90 perc alatt kerüli meg a Földet, és közben az űrhajósok jól látják bolygónkat az ISS ablakain keresztül.

Hathónapos tartózkodása alatt számos emberi beavatkozást figyelt meg: Dél-Amerikában jól látható volt a határ a termőföld és a dzsungel között – a tüzek füstjén keresztül. Máshol viszont hiába kereste a térképen szereplő gleccsereket és tavakat, olykor nem látszódnak ezek az űrből. Nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire fontos tudatosítani az emberekben, hogy meg kell védeni a bolygó ökoszisztémáját.

Az asztronauták az űrben követték az ukrajnai háborút is, részben a híroldalakat olvasva, részben a saját szemükkel.

"Amikor a háború elkezdődött, Ukrajnában is nagyon sötét volt éjszaka" - mondta Maurer. Az emberek lekapcsolták a villanyt, mert féltek, hogy megtámadják őket. Csak a becsapódó lövedékek és füstoszlopok kis villanásait lehetett látni - mesélte, hozzátéve, hogy a látvány felzaklatta.

A háború miatt jelentős feszültségek vannak Moszkva és a nyugati űrnemzetek között az ISS-en zajló munka több más nemzetközi együttműködés kapcsán. Maurer ezzel összefüggésben szorgalmazta, hogy az orosz agresszió ellenére ne szakadjon meg nemzetközi együttműködés. "Nem szabad lerombolni mindent, ami megépült" - fogalmazott.

A Roszkoszmosz orosz űrügynökség a közelmúltban nyitva hagyta az állomás jövőjére vonatkozó kérdést, miután a szerződésük 2024-ben lejár.

A Nemzetközi Űrállomás egyébként speciális akciótervet dolgozott ki a háború folytán előre nem látható körülmények esetére.

Nyitókép: Federico Gambarini/picture alliance via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018