eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
11 May 2022, North Rhine-Westphalia, Cologne: Matthias Maurer, ESA astronaut sits on the podium. Maurer reported on his experiences after returning from his Cosmic Kiss space mission. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by Federico Gambarini/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Federico Gambarini/picture alliance via Getty Images

Német asztronauta mesélte el, milyen az ukrajnai háború a világűrből

Az ukrajnai harcok a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) is láthatók – nyilatkozta Matthias Maurer német űrhajós.

A Tagesschau német lapnak a május elején az ISS-ről a Földre visszatérő asztronauta elmondta: az űrállomás 90 perc alatt kerüli meg a Földet, és közben az űrhajósok jól látják bolygónkat az ISS ablakain keresztül.

Hathónapos tartózkodása alatt számos emberi beavatkozást figyelt meg: Dél-Amerikában jól látható volt a határ a termőföld és a dzsungel között – a tüzek füstjén keresztül. Máshol viszont hiába kereste a térképen szereplő gleccsereket és tavakat, olykor nem látszódnak ezek az űrből. Nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire fontos tudatosítani az emberekben, hogy meg kell védeni a bolygó ökoszisztémáját.

Az asztronauták az űrben követték az ukrajnai háborút is, részben a híroldalakat olvasva, részben a saját szemükkel.

"Amikor a háború elkezdődött, Ukrajnában is nagyon sötét volt éjszaka" - mondta Maurer. Az emberek lekapcsolták a villanyt, mert féltek, hogy megtámadják őket. Csak a becsapódó lövedékek és füstoszlopok kis villanásait lehetett látni - mesélte, hozzátéve, hogy a látvány felzaklatta.

A háború miatt jelentős feszültségek vannak Moszkva és a nyugati űrnemzetek között az ISS-en zajló munka több más nemzetközi együttműködés kapcsán. Maurer ezzel összefüggésben szorgalmazta, hogy az orosz agresszió ellenére ne szakadjon meg nemzetközi együttműködés. "Nem szabad lerombolni mindent, ami megépült" - fogalmazott.

A Roszkoszmosz orosz űrügynökség a közelmúltban nyitva hagyta az állomás jövőjére vonatkozó kérdést, miután a szerződésük 2024-ben lejár.

A Nemzetközi Űrállomás egyébként speciális akciótervet dolgozott ki a háború folytán előre nem látható körülmények esetére.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×