eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Lubmin, Mecklenburg-West Pomerania / Germany - April-3-2022: Gas pipes, connections, equipment and pressure reducers at the site of Gazproms Nord Stream 2 Pipeline Landing in Germany. (Western Europe)
Nyitókép: Stefan Dinse/Getty Images

Elárulta Moszkva, hányan nyitottak rubelszámlát a gáz kifizetésére

Az elkövetkező napokban nyilvánosságra hozzák azoknak a vevőknek a listáját, akik beleegyeztek abba, hogy rubelben fizessenek a gázért.

A Gazprom Export 54 vállalati ügyfelének mintegy fele nyitott már rubelszámlát az orosz gázért való fizetésre - közölte Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes egy moszkvai ismeretterjesztő fórumon.

"Körülbelül 54 vállalatnak van megállapodása a Gazprom Exporttal, vannak közöttük nagy, közepes és kisvállalatok. Adataim szerint

e cégek körülbelül fele már nyitott speciális valuta- és rubelszámlát

az általunk felhatalmazott bankban, amely biztosítja a valutabevételek beérkezését, a rubelre való átváltást és a rubelben való fizetést a leszállított gázért" - mondta Novak.

A miniszterelnök-helyettes azt ígérte, hogy az elkövetkező napokban nyilvánosságra hozzák azoknak a vevőknek a listáját, akik beleegyeztek abba, hogy rubelben fizessenek a gázért.

"Vannak fizetési határidők, vannak előlegek, van előlegfizetés, van tényleges fizetés a szállított gázért. Ez egy elhúzódó mechanizmus. Például az áprilisi szállítások esetében a végső kifizetés májusban történik" - magyarázta Novak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól - köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától - Oroszország rubelben fogadja el a földgáz árát. Az elnök már akkor utalt rá, hogy a rubelért forgalmazott orosz exportcikkek listája bővülni fog.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×