INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

szijjártó péter

ukrajna

háború

kőolaj

olajvezeték

uniós bővítés

nyugat-balkán

Hatalmas összegű csomagot várna a kormány az olajszankció támogatásáért cserébe

Hatalmas összegű csomagot várna a kormány az olajszankció támogatásáért cserébe

Infostart

Vagy pedig az orosz olaj csővezetékes szállításának kivételét a szankciók hatálya alól. Az uniós külügyminiszterek tanácsülése előtt Brüsszelben nyilatkozott Szijjártó Péter.

A készülő hatodik uniós szankciós csomaggal kapcsolatban Szijjártó Péter kijelentette: az Európai Bizottság annak ellenére tette le olajembargós javaslatát az asztalra, hogy ismerte Magyarország - és a régió több országának - kitettségét és álláspontját e kérdésben. Az orosz olajról való leválás, a finomítók átállítása elmondása szerint Magyarországnak 500-550 millió euróba kerülne. Alternatív beszerzési forrás egyedüli praktikus módon Horvátország irányából lehetne, ott azonban további 200 millió eurós beruházásra vonna ehhez szükség. Ám mindezek megvalósulása után is 55-60 százalékkal magasabb lenne Magyarországon az üzemanyagok ára, ezáltal minden más árucikk is drágulna - sorolta a külgazdasági és külügyminiszter élőben közvetített tájékoztatóján.

Úgy összegzett, hogy ez a fent említett mintegy 280 milliárd forintnyi beruházás csak áremelkedéshez vezetne itthon, de a háború nem a magyarok hibája, ezért nem szabad velük megfizettetni az Oroszország elleni szankciókat.

Ezzel együtt a tranzitvezetékek elzárásával való fenyegetést Magyarország elfogadhatatlannak tartja - hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság azóta, hogy Ursula von der Leyen elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt a közelmúltban, nem tett le újabb javaslatot az asztalra.

Szijjártó Péter úgy értékelt, hogy az Európai Bizottság okozta a problémát, nekik is kell megoldaniuk, ezért most a beruházások finanszírozására és az áremelkedés kompenzációjára vagy megelőzésére - amelyhez a teljes magyar energiaszerkezetet modernizálni kell - egy 15-18 milliárd eurós nagyságrendben. Erre vonatkozó javaslatot várnak, de nem tartják valószínűnek, hogy készül, ezért javasolták, hogy a magyar kormány az orosz gáz vezetékes szállításának mentességét kéri az olajembargós szankció bevezetése esetén.

Nyitókép: Facebok/Szijjártó Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018