eur:
393.82
usd:
368.23
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Orosz harcjárművek az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miliciája által ellenőrzött délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 4-én. A mariupoli Azovsztal acélmű az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, amelyet az orosz erőknek még nem sikerült elfoglalniuk, oda vették be magukat a várost védő ukrán katonák, és több száz civil is ott talált menedéket.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Legdrámaibb háborús emlékeiről beszélt egy volt mariupoli tengerészgyalogos

Hlib Stryzhko április 10-én sebesült meg egy mentőautóban tért magához, miközben a szakadárok által ellenőrzött kórházba szállították.

"Egy orosz katona azt mondta nekem, hogy most el kell felejtenem az ukrán nyelvet. Csak akkor kapok segítséget, ha oroszul kérek" - emlékezett vissza az ukrán katona a CNN riportjában.

Életben tartották, a sérüléseit kezelték, hogy orosz foglyokra cserélhessék.

"Ketten voltunk ágyhoz kötöttek, ápolónőknek kellett etetniük minket. Ők viszont olyanokat mondtak, hogy »Miattad ölték meg a fiamat«. Próbáltam megértő lenni, de olyan dolgokkal vádoltak, amiket mi sosem követtünk el. Ráadásul orosz híreket olvastak fel nekünk minden reggel és este" – mondta a férfi, hozzátéve, hogy ez utóbbi, a "valóság eltorzítása" nagy nyomást gyakorolt ​​az elméjére.

A fogolycsere nagyjából két héttel a sérülése után, április 22-én volt. Még nem gyógyult fel: zúzódott a medencéje, eltört az állkapcsa, agyrázkódása és látásromlása lett, ezekből lábadozik.

"A testem összetört, de a lelkem nem"

– mondta Stryzhko.

A mariupoli heves harcok kapcsán felidézte: "Ha becsukom a szemem, nagyon gyakran látom azt a pillanatot, amikor rám lőtt az a tank és megsérült az oldalam."

Minden katonatársa halálhíre személyesen érintette. "Van egy pont, ahol az agy elfogadja. (...) Amikor ez normálissá vált, az ijesztő volt." Két legélénkebb emléke az, amikor először kellett érszorítót használnia egy barátján, és amikor végignézte, ahogy az orosz repülőgépek egész hangárokat rombolnak le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×