eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A koronavírus-járvány miatt védőruházatot viselő dolgozó telefonál, miközben a helyi lakosok sorban állva várnak koronavírus-tesztelésre Sanghaj nyugati részén 2022. április 4-én. A kínai hadsereg előző nap bejelentette, hogy katonai orvosokat és egészségügyi dolgozókat küldött Sanghajba a város mintegy 25 milliós lakosságának tesztelésére. Sanghajt az előző hét elejétől kezdve két szakaszban lezárták a vírus terjedésének megfékezésére.
Nyitókép: MTI/AP/Chen Si

A lopakodó omikron beindult Kínában, országszerte tartanak a szigorú lezárásoktól

Kantonban mind a 18 millió lakost tesztelik, miután néhány fertőzöttet találtak a városban: máris beindult a pánikvásárlás. A két legfertőzöttebb tartomány mellett 29 másik helyen is felbukkant - kérdés, mit lépnek az őszi elnökválasztás árnyékában.

A kantoni hatóságok fontosnak tartották közölni a lakossággal, hogy a víz- és élelmiszer-utánpótlás megoldott, egy helyi újság azonban arról számolt be, hogy ez nem nyugtatott meg mindenkit és máris vannak, akik pánikvásárlásba kezdtek attól tartva, hogy a sanghajihoz hasonló helyzet alakul ki a városban.

Sanghajban a nagyon szigorú lezárások alatt élelmiszert vásárolni sem mehetnek el az emberek otthonról, a város egyes részein pedig arról panaszkodtak, hogy a kormány által biztosított adagok nem jutnak el hozzájuk, így konkrétan éheznek karanténban.

Készülnek a lezárásra

Mindeközben a kínai közösségi médiában elkezdtek terjedni a lezárásokra optimalizált túlélőtippek arról, hogyan érdemes tárolni a zöldséget annak érdekében, hogy minél tovább elálljon, illetve milyen készletekkel kell belevágni a lezárásokba. Sok cikk taglalja azt is, miként dolgoznak a hatóságok azért, hogy megoldott legyen hasonló helyzetekben az élelmiszer- és vízellátás, írja a CNN.

Sanghaj mellett Csilin tartományban találják a legtöbb új fertőzöttet Kínában, de 29 másik provinciában és városban is kisebb-nagyobb kitörések alakultak ki. A korábban Kínában soha nem látott számú friss fertőzésért

a gyorsan terjedő lopakodó omikron változat a felelős.

Ez nagy nyomást helyez a kommunista pártra, mely továbbra is elkötelezett a zéró-Covid megközelítés mellett.

A sanghaji események sorvezetőt adhatnak Kínának abban, hogyan közelítse meg az omikront - mivel valószínűleg jóval azelőtt nagy mértékben elterjedt már a vírus a városban, hogy azt lezárták volna, más helyeken hamarabb lépnek majd.

Őszig nem valószínű, hogy változtatnak

Mindez politikailag is érzékeny időpontban következik be: Hszi Csin-ping elnök ősszel várhatóan harmadik ciklusát kezdi meg, amire korábban nem volt példa. Addig valószínűleg nem változtatnak már a zéró-Covid hozzáálláson, de még emellett is várhatók kitörések Pekingben is. Nehézséget okozhat, ha több helyszínen egy időben alakulnak ki gócok, mivel Kína jelenleg az ország különböző részeiről rendel egészségügyi személyzetet a kitörések helyszínére.

Lehetséges, hogy a vírus terjedésének kontrollálása érdekében szigorít hozzáállásán az ország: ez célzottabb, de hamarabb életbe léptetett lezárásokat jelenthet.

A karanténnak nagy ára van ugyanakkor - az emberek bizalmukat is kezdik veszteni, a lezárások alatt élők nem tudják, mikor szabadulhatnak majd végre. Online beszélgetésekben egyre többször kérdőjelezik már meg azt, hogy vajon mi a veszélyesebb: a lezárások következményei, vagy maga a vírus.

Sokféle óvintézkedés van életben

Az országban jelenleg számos óvintézkedéssel próbálják csökkentei a vírus terjedését.

  • Kantonban online oktatásra álltak át, a várost csak erős indokkal és negatív teszttel lehet elhagyni
  • Vuhanban csak negatív teszttel lehet metróra szállni
  • Peking lakosainak pedig a mobilitását korlátozták
  • A Sanghajjal határos városok némelyikében megelőző célú lezárást vezettek be
  • Csöcsiang tartományban erősen figyelik, kik épnek be a területükre

A jelenlegi kitörések egyelőre mind kis mértékűek,

de hogy az intézkedések hosszú távon mennyire lesznek hatékonyak - és milyen hatással lesznek az emberek életére -, az továbbra is kérdéses.

"Mivel az omikron variáns nagyon fertőző, de a legtöbb esetben enyhe tüneteket okoz, sokkal nehezebb megakadályozni a terjedését, ha egyszer már kialakult, mint a korábbi változatok esetében. Kína egészen a közelmúltig meglepő sikereket könyvelhetett el zéró Covid hozzáállásának köszönhetően, de most nem világos, hogy a stratégia az omikron korszakában is életképes marad-e" - mondta Alex Cook, a szingapúri egyetem docense.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×