INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

koronavírus

variáns

omikron

Digital generated image of semi transparent red COVID-19 cell with blue glowing omicron sign inside. Covid 19 omicron variant concept.

Még gyorsabban terjedő omikron-alváltozat jött létre

Infostart

A XE a korai jelek szerint 10 százalékkal gyorsabban terjedhet bármely korábbi omikron-változatnál.

Az Egyesült Királyságban felfedezett, úgynevezett rekombináns variáns a BA.1 és a BA.2, azaz az omikron és a lopakodó omikron találkozásából jött létre. A szakértők szerint egyelőre nincsen ok aggódni a variáns miatt, ráadásul jó néhány rekombináns variáns jött már létre a XE előtt is.

"Jelenleg nincs ok közegészségügyi aggodalomra" – mondta John Brownstein, a bostoni gyermekkórház epidemiológusa és innovációs vezetője az ABC Newsnak. "A rekombináns változatok újra és újra előfordulnak. Valójában azért lett ez XE, mert volt már XA, XB, XC és XD variáns is, de egyikről sem derült ki, hogy igazán aggasztó lenne" - tette hozzá az ABC News cikke szerint.

Megerősítésre vár a gyors terjedés feltételezése

Március 22-ig 637 mintában találták meg a január 19-én feltűnt variánst, egyelőre a szekvenált minták kevesebb mint 1 százalékában bukkan fel.

"A XE rekombináns változó növekedési ütemet mutatott, még nem tudjuk megerősíteni, hogy valóban növekedési előnnyel rendelkezik-e"

- mondta Susan Hopkins professzor, az UKHSA vezető orvosi tanácsadója a gyorsabb terjedésről. Brownstein szerint lehetséges, hogy gyorsabban terjed ez a variáns, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyosabb megbetegedést okoz.

A sok szekvenált minta miatt tudunk róla

"Az omikron okozta fertőzések számát figyelembe véve nem világos az sem, hogy ha valamivel fertőzőképesebb, az azt jelenti-e, hogy ennek a változatnak bármilyen hatása lesz" - vélekedik. A variáns felfedezésének oka az lehet, hogy az ország nagyon nagy számú mintát szekvenál.

"Az Egyesült Királyság fenomenális munkát végez szekvenálásban, az elemzések elvégzésében és a munka eredményének előállításában. Az XE

azonosítását tulajdonképpen pozitívumként is értékelhetjük,

mert ez azt mutatja, hogy a közegészségügyi rendszereink működnek, és új variánsokat azonosítanak, még akkor is, ha az esetszámok nagyon alacsonyak" - mondja Brownstein, hozzátéve, hogy mindez arra is utal, milyen könnyen el tudnak rejtőzni a variánsok.

A WHO nem aggódik

Az Egészségügyi Világszervezet is kiadta az XE kapcsán saját jelentését, amelyben azt írja, hogy figyelemmel kíséri azt, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az alfa, a delta és az omikron változathoz hasonlóan aggodalomra ad okot.

"A WHO továbbra is szorosan figyelemmel kíséri és értékeli a rekombináns változatokkal kapcsolatos közegészségügyi kockázatot, frissítéseket fog közölni, amint további bizonyítékok állnak rendelkezésre"

- áll a szervezet március 29-én közzétett jelentésében.

Az XD és XF variánsokat is figyelemmel kísérik, melyek a delta és az omikron találkozásából születtek, ezek főleg az Egyesült Királyságban, illetve Franciaországban bukkantak fel. Az XE Thaiföldön és Új-Zélandon is megjelent már.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018