eur:
394.41
usd:
369.37
bux:
65607.88
2024. április 23. kedd Béla
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

A lopakodó omikron terjedése vad lehet Európa-szerte

Az ukrajnai háború másfelé tereli a figyelmet, de ettől még tény, hogy az omikron BA.2, lopakodó variánsa miatt újra emelkednek az európai esetszámok.

A brit, francia, olasz és osztrák esetszámok emelkedésének csak egyik hajtóereje a BA.1 változatnál, azaz az eredeti omikron törzsnél 30 százalékkal fertőzőbb lopakodó omikron: a helyzetben szerepe van annak is, hogy sok ország oldotta fel a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat, a lakosság immunitása pedig csökkenőben van.

"Mindannyian azt reméltük és vártuk, hogy a tavasz másképp alakul, de a helyzet Európában jelenleg egy kicsit döcögős, Németországban ..pedig nagyon-nagyon magas szinten van és még mindig növekszik az új megbetegedések száma" - mondta a CNBC-nek Ralf Reintjes, a Hamburgi Alkalmazott Tudományok Egyetemének járványtani professzora.

A német esetszám a múlt héten napi 200-300 ezres tételig ugrott. Reintjes szerint ez részben annak köszönhető, hogy mindenki úgy érzi, vége a pandémiának, részben pedig annak, hogy a korlátozó intézkedések feloldása nagyszerű lehetőség volt a BA.2 variáns számára arra, hogy elkezdhessen vadul terjedni.

"Nehéz jóslatokba bocsátkozni, de én személy szerint nagyon valószínűnek tartom, hogy folytatni is fogja a világ körüli turnéját.

A vírusok egy világjárványban általában ezt teszik. Elég sok adatunk van arról, hogy azok az emberek, akik elkapták a BA.1-es változatot, majd néhány héttel később BA.2-es fertőzést kaptak" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy jó esély van arra, hogy ez az új változat terjedni fog, és úgy fog viselkedni, mint egy új pandémia valamiféle új hulláma, mint a szezonális influenza.

A BA.2-t a kutatók világszerte szoros megfigyelés alatt tartják, úgy találják, hogy nagyobb eséllyel fertőzi meg az egy háztartásban élőket, mint azt a BA.1 tette. A variánst azért nevezik lopakodó omikronnak, mert nehezebb megkülönböztetni a deltától, mint a BA.1-et volt. A WHO szerint jelenleg 106 országban van jelen, már ez a domináns variáns az omikron sok változata közt, az omikronos minták közel 86 százalékában találják meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×