eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

A lopakodó omikron a legveszélyesebb variáns a gyerekekre nézve

Egy hongkongi kutatásból derül ki, hogy az összes eddigi változatnál és az influenzánál is súlyosabb megbetegedést tud kialakítani bennük.

Az abszolút számokat nézve nagyon kevés súlyos esetről és halálozásról számoltak be így is a kutatók a CNN cikke szerint, mely arra is felhívja a figyelmet, hogy a megállapítások talán kevésbé aktuálisak azokban az országokban, ahol a korábbi hullámok során a közösségi terjedés jellemzőbb volt és a lakosság immunitása magasabb szintű.

A kutatás egyelőre szakértői ellenőrzés előtt áll és más eredmények nem is támasztják alá megállapításait, de jelentős lehet abból a szempontból, hogy rámutat, mire képes a lopakodó omikron egy olyan társadalomban, amelyben az immunis személyek száma alacsonyabb.

Hongkongban az omikron tarolt először

Hongkong igen szigorú szabályok szerint élte életét a pandémia eddigi szakaszában: távolságtartás, kontaktkutatás, maszkviselési kötelezettség és intézménybezárások garantálták, hogy a koronavírus korábbi variánsai ne tudjanak olyan gyorsan terjedni. Mindezeknek köszönhetően alacsony esetszámokkal úszták meg a járványt eddig, az omikron BA.2 variánsa azonban megváltoztatta a helyzetet.

Az esetszámok és a halálozások is megugrottak a lopakodó omikron hatására, főként az idősebb populációban, melynek tagjai haboztak magukat beoltatni.

A gyerekeket sem kímélte ugyanakkor ez a vírusváltozat: a kutatás a lopakodó omikronnal kórházba kerülő gyerekek betegségének lefolyását a korábbi variánsokkal való megbetegedésekkel, illetve az influenzás és parainfluenzás esetekkel hasonlította össze.

Négy áldozat volt a gyerekek körében eddig

2022 februárjában 1147 gyermek került kórházba Hongkongban az omikron miatt, négyen pedig bele is haltak a fertőzésbe. Egy 11 hónapos csecsemő mellet egy 3, egy 4 és egy 9 éves gyermek vesztette életét a koronavírus miatt. Egyikük sem volt beoltva, hárman egészségesek voltak, a 9 éves beteg pedig izomsorvadásban szenvedett. A halál közvetlen oka kettejüknél is agyhártyagyulladás volt. A négy gyerek előtt nem halt még meg kiskorú koronavírusban Hongkongban.

A BA.2-vel kórházba került gyermekeknél hétszer nagyobb volt a halálozás esélye, mint az influenzával kórházba kerülteknél, és több mint hatszor nagyobb volt a BA.2 okozta halálozás esélye, mint a parainfluenzáé.

A halálozási arány a BA.2 esetében 0,35 százalék,

az influenza esetében 0,05 százalék, a kruppot okozó parainfluenza esetében pedig 0,04 százalék volt.

Sok rizikófaktor nő meg a lopakodó verzióval

A BA.2 esetében a korábbi koronavírus-változatokhoz képest tizennyolcszor nagyobb volt annak az esélye, hogy a gyermekeket gyermek intenzív osztályra kell felvenni, ami több mint kétszerese az influenzának, és nagyjából megegyezik a parainfluenzával kórházba kerülő gyermekek kockázatával.

A korábbi variánsokkal kapcsolatosan nem jegyeztek fel lázas rohamokat Hongkongban gyermeknél, A BA.2 megfertőzte gyermekeknél azonban háromszor nagyobb volt az esélye annak, hogy lázas rohamot kapjanak, mint az influenzában szenvedőknél, és több mint négyszer nagyobb az esélye a parainfluenzában szenvedőkhöz képest. A BA.2-es variánssal megfertőződött gyerekeknél az agy megduzzadásának kockázata is nagyobb volt, mint a parainfluenzás gyerekeknél, nagyjából ugyanakkora, mint az influenzás gyerekeknél.

A BA.2-vel fertőzött, kórházba került gyermekek 5 százalékánál alakult ki krupp, szemben a többi variánsnál megfigyelt 0,27 százalékkal. Az influenzával kórházba kerülőkéhez képest kétszer akkora volt a krupp kialakulásának kockázata.

A szakértők ugyanakkor azt mondják, összességében még mindig nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy gyermek belehaljon a koronavírus-fertőzésbe, de érdemes óvintézkedéseket tenni kisgyermekek közelében élő felnőttek esetében.

Mindenkinek be kell oltatnia magát környezetükben, a legkisebbek esetében pedig az anyatejen keresztül átadott antitesteknek is szerepe lehet abban, hogy megóvjuk őket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×