INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

omikron variáns

lopakodó

koronavírus

gyerekek

Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.

A lopakodó omikron a legveszélyesebb variáns a gyerekekre nézve

Infostart

Egy hongkongi kutatásból derül ki, hogy az összes eddigi változatnál és az influenzánál is súlyosabb megbetegedést tud kialakítani bennük.

Az abszolút számokat nézve nagyon kevés súlyos esetről és halálozásról számoltak be így is a kutatók a CNN cikke szerint, mely arra is felhívja a figyelmet, hogy a megállapítások talán kevésbé aktuálisak azokban az országokban, ahol a korábbi hullámok során a közösségi terjedés jellemzőbb volt és a lakosság immunitása magasabb szintű.

A kutatás egyelőre szakértői ellenőrzés előtt áll és más eredmények nem is támasztják alá megállapításait, de jelentős lehet abból a szempontból, hogy rámutat, mire képes a lopakodó omikron egy olyan társadalomban, amelyben az immunis személyek száma alacsonyabb.

Hongkongban az omikron tarolt először

Hongkong igen szigorú szabályok szerint élte életét a pandémia eddigi szakaszában: távolságtartás, kontaktkutatás, maszkviselési kötelezettség és intézménybezárások garantálták, hogy a koronavírus korábbi variánsai ne tudjanak olyan gyorsan terjedni. Mindezeknek köszönhetően alacsony esetszámokkal úszták meg a járványt eddig, az omikron BA.2 variánsa azonban megváltoztatta a helyzetet.

Az esetszámok és a halálozások is megugrottak a lopakodó omikron hatására, főként az idősebb populációban, melynek tagjai haboztak magukat beoltatni.

A gyerekeket sem kímélte ugyanakkor ez a vírusváltozat: a kutatás a lopakodó omikronnal kórházba kerülő gyerekek betegségének lefolyását a korábbi variánsokkal való megbetegedésekkel, illetve az influenzás és parainfluenzás esetekkel hasonlította össze.

Négy áldozat volt a gyerekek körében eddig

2022 februárjában 1147 gyermek került kórházba Hongkongban az omikron miatt, négyen pedig bele is haltak a fertőzésbe. Egy 11 hónapos csecsemő mellet egy 3, egy 4 és egy 9 éves gyermek vesztette életét a koronavírus miatt. Egyikük sem volt beoltva, hárman egészségesek voltak, a 9 éves beteg pedig izomsorvadásban szenvedett. A halál közvetlen oka kettejüknél is agyhártyagyulladás volt. A négy gyerek előtt nem halt még meg kiskorú koronavírusban Hongkongban.

A BA.2-vel kórházba került gyermekeknél hétszer nagyobb volt a halálozás esélye, mint az influenzával kórházba kerülteknél, és több mint hatszor nagyobb volt a BA.2 okozta halálozás esélye, mint a parainfluenzáé.

A halálozási arány a BA.2 esetében 0,35 százalék,

az influenza esetében 0,05 százalék, a kruppot okozó parainfluenza esetében pedig 0,04 százalék volt.

Sok rizikófaktor nő meg a lopakodó verzióval

A BA.2 esetében a korábbi koronavírus-változatokhoz képest tizennyolcszor nagyobb volt annak az esélye, hogy a gyermekeket gyermek intenzív osztályra kell felvenni, ami több mint kétszerese az influenzának, és nagyjából megegyezik a parainfluenzával kórházba kerülő gyermekek kockázatával.

A korábbi variánsokkal kapcsolatosan nem jegyeztek fel lázas rohamokat Hongkongban gyermeknél, A BA.2 megfertőzte gyermekeknél azonban háromszor nagyobb volt az esélye annak, hogy lázas rohamot kapjanak, mint az influenzában szenvedőknél, és több mint négyszer nagyobb az esélye a parainfluenzában szenvedőkhöz képest. A BA.2-es variánssal megfertőződött gyerekeknél az agy megduzzadásának kockázata is nagyobb volt, mint a parainfluenzás gyerekeknél, nagyjából ugyanakkora, mint az influenzás gyerekeknél.

A BA.2-vel fertőzött, kórházba került gyermekek 5 százalékánál alakult ki krupp, szemben a többi variánsnál megfigyelt 0,27 százalékkal. Az influenzával kórházba kerülőkéhez képest kétszer akkora volt a krupp kialakulásának kockázata.

A szakértők ugyanakkor azt mondják, összességében még mindig nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy gyermek belehaljon a koronavírus-fertőzésbe, de érdemes óvintézkedéseket tenni kisgyermekek közelében élő felnőttek esetében.

Mindenkinek be kell oltatnia magát környezetükben, a legkisebbek esetében pedig az anyatejen keresztül átadott antitesteknek is szerepe lehet abban, hogy megóvjuk őket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018