eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: BBC

Szakértő: nincs ereje Oroszországnak egyszerre több fronton nagy erővel támadni

Jack Watling szerint Mariupol sorsára juthat Harkiv is – az oroszok ezzel próbálkozhatnak –, de a csapatokat mozgatni nem könnyű és nem is lehet gyorsan.

Jack Watling, a londoni székhelyű védelmi agytröszt, a Royal United Services Institute szárazföldi hadviseléssel foglalkozó kutatója az orosz csapatok Ukrajnán belüli mozgását értékelte.

A BBC tudósítása szerint azt állítja, az oroszok az általuk használható katonai erő jelentős részét már Ukrajnába vitték, de ott az országon belüli átcsoportosításra már csak korlátozottan képesek.

"Az határozza meg, hogy hol érnek előrelépést most, hogy hol tesznek a legtöbb erőfeszítést az erőforrások és a logisztika terén. A fő terep most dél, ahol megpróbálják befejezni a Mariupolért vívott csatát, majd a térségben nyomulnak tovább, hogy elvágják Donbasz ukrán védelmének lehetőségét, észak felé szorítva a védekező csapatokat" – ecsetelte.

Herszon és Mikolajiv között statikussá vált a helyzet, nagyon valószínűtlen, hogy ezen a téren tudnak előrelépni – tette hozzá.

Úgy érzékeli, az orosz erők Krím felől a Dnyeper folyó mentén igyekeznek észak felé haladni.

Az orosz morál azonban szerinte alacsony, nincs is elég létszám ahhoz, hogy nyerjék ezeket az ostromolt városok jó részét, mégis azon vannak, hogy a városokat körülzárva azok lakosságát kiéheztessék, majd tüzérségi erővel lebombázzák.

Jack Watling szerint az orosz erőforrások mértékére jellemző, hogy több fronton egyszerre nem is tudnak nagy erővel támadni, ezért Mariupol után "mennek csak rá" Harkivra.

"A szándék tehát a városok egyenkénti lassú és módszeres megragadása" – összegzett.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×