eur:
389.21
usd:
361.44
bux:
67947.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjai Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Szavak és fegyverek - háborús hétfő percről percre

Hétfőn az újabb tárgyalási kör árnyékában sem áll le az orosz támadás Ukrajna egyes részeinek felügyeléséért.

2022.03.28. 22:03

A csecsen vezető Mariupolban

Gyenyisz Pusilin, a donyecki "népköztársaság" vezetője Mariupolban Ramzan Kadirov csecsen vezetővel megvitatta a dél-ukrajnai kikötőváros további "felszabadítására" vonatkozó terveket. "Megvitattam Ramzan Kadirovval, a Csecsen Köztársaság vezetőjével Mariupolban a város felszabadítását célzó művelet menetét. Kifejeztem mély elismerésemet azért, hogy védőinkkel vállvetve a Csecsen Köztársaság harcosai kiűzik a náci bűnözőket a Donyec-medence területéről" - írta Pusilin a Telegram-oldalán. "Megvitattuk a további együttműködésre vonatkozó terveket, ideértve a harci tevékenységek végét követő együttműködést is" - tette hozzá. (MTI)

2022.03.28. 21:55

Ezzel a céllal mennek az ukránok az újabb tárgyalásokra

Isztambulban folytatódnak az egyeztetések kedden.

2022.03.28. 21:13

Az EU új platformot hoz létre az ukrajnai menekülthullám koordinálására

Így hangolják össze az uniós erőfeszítéseket.

2022.03.28. 21:00

Orbán Viktor: ez nem egy kalandregény, ez vérre megy

A nemzeti oldal álláspontja világos, mi a béke oldalán maradunk - mondta a Hír TV-ben a kormányfő.

2022.03.28. 20:52

Az Ukrajnában maradtakra is gondol a magyar élelmiszerbank

De Magyarországon is igyekeznek segíteni a menekülteken.

2022.03.28. 20:28

Moszkva állítja, 41 ukrán katonai létesítményt semmisített meg egy nap alatt

Kalibr típusú, nagypontosságú, tengerről indított manőverező robotrepülőgépek nagy lőszerraktárakat semmisítettek meg Zsitomir megyében - jelentette be hadijelentésében Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

2022.03.28. 20:10

Brüsszel szerint kockázatosak az állampolgársági és vízumprogramok

A bizottság arra szólított fel, hogy a tagállamok minden orosz és fehérorosz állampolgár esetében függesszék fel tartózkodási engedélyek kiadását a befektetői letelepedési programok keretében.

2022.03.28. 19:32

Ennyi volt a vasúti közlekedésnek az EU és Oroszország között

Hétfőn függesztették fel az utolsó nemzetközi járatot.

2022.03.28. 19:10

A G7 hallani sem akar arról, hogy rubelben fizessen az orosz gázért

A német miniszter szerönt Vlagyimir Putyin a hetek megosztására tör, de hiába.

2022.03.28. 19:00

Feledy Botond: a háború nem csak a védelempolitikát rendezi át az unióban

Ha egy háború ehhez nem elég, akkor elég lehet-e bármi más a közös európai haderő létrehozásához? – tette fel a kérdést Feledy Botond az InfoRádió Aréna című műsorában. A külpolitikai elemző beszélt a globális újrarendeződés esélyeiről, az új uniós stratégiai iránytűről, a kölcsönös gázfüggőségről és a háború hatásairól a francia elnökválasztásra és az amerikai félidős voksolásra.

2022.03.28. 18:38

Orbán Viktor: a szívünk a megtámadottal van

Ha a parlamenti választáson a Fidesz-KDNP győz, akkor kimaradunk a háborúból, ha viszont a baloldal, bele fogunk sodródni a háborúba - mondta a miniszterelnök, a Fidesz elnöke hétfőn kampánykörútjának győri állomásán.

2022.03.28. 18:18

Visszafoglalták Irpinyt az ukránok

A polgármester további támadásokra figyelmeztet.

2022.03.28. 17:49

Felfüggesztette működését a Novaja Gazeta

Felfüggesztette működését a Novaja Gazeta című független orosz lap az ukrajnai háború befejezéséig - közölte a szerkesztőség.

"Újabb figyelmeztetést kaptunk a Roszkomnadzortól (az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelettől). Ezt követően felfüggesztjük az újság online és papír alapú változatát, közösségimédia-tevékenységét +az Ukrajna területén zajló különleges hadművelet+ befejezéséig" - áll a szerkesztőség közleményében.

A lap főszerkesztője, Dmitrij Muratov, a 2021-es Nobel-békedíj társ-kitüntetettje a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a szerkesztőség munkatársai a felfüggesztés idején új műfajokon, termékeken és projekteken fognak gondolkodni. Egy másik, az olvasókhoz szánt üzenetükben Muratov és kollégái azt írták, hogy nehéz volt a tevékenységük leállítása mellett dönteniük, de nem volt más választásuk. (MTI)

2022.03.28. 17:40

Moszkva reagált Joe Biden nyilatkozatára

Az amerikai elnökön ingerlékenységet, időnkénti feledékenységet és fáradtságot lát a Kreml.

2022.03.28. 17:20

Lemondások a MITEM-en

A háborús helyzet miatt több társulat is jelezte, hogy nem tud részt venni az április 20-án kezdődő Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM).

"Mára már világossá vált, hogy lehetetlen az ukrán és orosz társulatok Magyarországra utazása és vendégszereplése a MITEM fesztiválon. Néhány napja a Rigai Új Színház is jelezte, hogy a háborús helyzet miatt ők sem tudnak részt venni a fesztiválunkon" - közölte a Nemzeti Színház.

A 8. MITEM fesztiválon elmarad a kiejvi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház Dalolj, Lola, dalolj! című előadása; a Rigai Új Színház, Riga, Lettország az Oblomov című előadása; a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház MA 2016-. című előadása; valamint a moszkvai Vahtangov Színház Háború és béke című előadása. Az elmaradó előadásokra megváltott jegyek a színház jegypénztárában visszaválthatóak. (MTI)

2022.03.28. 17:18

Németországban bűncselekmény lehet a Z betű

Azok, akik Németországban a „Z” betűt az Oroszország ukrajnai háborúját támogató szimbólumként üntetik fel, büntetőeljárás alá vonhatók – közölte a német belügyminisztérium. A Z betű az orosz hadsereg járművein jelent meg. (VG)

2022.03.28. 17:16

Utcaátnevezésre buzdínanak

Az ukrán külügyminisztérium a Twitteren arra kéri a velük szimpatizáló országokat, hogy nevezzék át Ukrajna utcára az orosz követségek utcáit - írja a Telex.

2022.03.28. 17:13

További fegyvereket kér Ukrajna

Az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat szerint jelenleg nem észlelnek tüzeket a csernobili atomerőmű körül. Volodimir Zelenszkij bírálta a francia és a német vezetést is.

2022.03.28. 16:50

Bemutatták az ország fegyveres védelmi tervét Novák Katalinnak

Májustól ő lesz a honvédség főparancsnoka.

2022.03.28. 15:52

Ukrajna kiszámolta a háború árát

Eddig 564,9 milliárd dollár veszteséget jelentett az ukránoknak az Oroszország által indított háború.

2022.03.28. 15:41

Szijjártó Péter: a baloldal azonnal elkezdené a fegyverszállítást

A magyar baloldal a világ több pontján is megígérte azt, hogy ha kormányra kerül, akkor azonnal átengedi a fegyverszállítmányokat Magyarország területén, elkezdi a fegyverszállítást Ukrajnába és bevezeti a szankciókat az Oroszországból érkező energiára - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy ezt meg kell akadályozni.

Szijjártó Péter a videóban azt mondta: a nemzetközi politika világában az elmúlt napokban többen is azt követelték, hogy Magyarország engedje át az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat, sőt - folytatta - "szállítsunk mi magunk is fegyvert Ukrajnának". "Ez rendkívül veszélyes lenne", ez Magyarországnak a háborúba való belesodródását kockáztatná - mondta a magyar diplomácia vezetője. Szijjártó Péter szavai szerint egyre több helyről lehet visszahallani a nemzetközi politikai életben, hogy a magyar baloldal a világ több pontján is megígérte, ha kormányra kerül, azonnal átengedi a fegyverszállítmányokat Magyarország területén, azonnal elkezdi a fegyverszállításokat Ukrajnába, és azonnal bevezeti a szankciókat az Oroszországból irányuló energiaszállításokra - sorolta. A magyar baloldal vezetői, Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc is világossá tették, hogy ők ezeknek a követeléseknek azonnal helyt adnának - mondta. (MTI)

2022.03.28. 15:31

Mariupoli polgármester: ezt a várost azonnal ki kell üríteni!

Vadim Bojcsenko szerint humanitárius katasztrófa küszöbén áll a dél-ukrajnai város. Az orosz hadsereg nem ad engedélyt emberek távozására.

2022.03.28. 14:27

Moszkva: ha nem kell a kőolaj Európának, eladjuk máshol

Az orosz elnöki szóvivő elismerte, hogy Európa "prémium szintű" olajpiac.

2022.03.28. 14:04

Kína beszólt Joe Bidennek egy később visszavont nyilatkozata miatt

A föld legnépesebb országának külügyi szóvivője ellenzi az Oroszország elleni nyugati szankciókat.

2022.03.28. 13:53

Bejelentést tett az orosz külügyminiszter egy esetleges Putyin–Zelenszkij találkozóról

Szergej Lavrov a kulcsfontosságú kérdésekkel kapcsolatos álláspontok közeledéséhez kötötte a személyes megbeszélést.

2022.03.28. 13:46

Hétfőn biztosan nincs orosz–ukrán tárgyalás

Az orosz elnöki szóvivő szerint kedden viszont igen.

2022.03.28. 13:40

Itt a bejelentés: csütörtökig eldől, hogy képzeli Moszkva a rubeles gázfizetést

A moszkvai kormány a Gazprommal és a jegybankkal közösen felel azért, hogy megoldják a nehezen megoldhatót. Vlagyimir Putyin előtt is.

2022.03.28. 13:20

Megadunk a menekülőknek, amit tudunk - Fülöp Attila

Magyarország segít az ukrajnai háború menekültjeinek és minden tőle telhetőt megad a rászorulóknak - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

Fülöp Attila a Katolikus Karitász és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját segítő felajánlás átadásán hangsúlyozta: a kormánynak az első pillanattól kezdve sziklaszilárd és egyértelmű álláspontja van: segíti az országba érkező menekülteket, de mindent megtesz azért is, hogy a háborúból kimaradjon. Éppen ezért katonákat és fegyvereket nem fog küldeni - mutatott rá.

Az államtitkár kiemelte, mindenki büszke lehet arra, amit Magyarország ma végez a menekültek megsegítésére, Magyarország a lakosságszám arányában a legtöbb menekültet gondozza. Eddig félmillió menekült jött az országba - mondta.

Fülöp Attila kiemelte, a kormányzat az első pillanattól kezdve 0-24 órában biztosította az átléptetést, továbbá az oktatást és az egészségügyi ellátást. A karitatív szervezetek az első naptól kezdve segítő pontokat működtetnek a határon, és segítik a fővárosi BOK csarnokban kialakított humanitárius tranzitpont üzemeltetését. Sok ezer, sok százezer magyar ember pedig önkéntes munkával és adománnyal segíti a menekülteket - mondta az államtitkár.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója azt mondta, a bajban mindig megtapasztaljuk azt, hogy sok segítő van, és különösen jónak nevezte azt, amikor cégek saját termékeiket ajánlják fel segítségül a bajbajutottaknak. Közölte, az adományt a határátkelőkhöz szállítják. (MTI)

2022.03.28. 12:36

Áder János a háború utáni helyzetet is érintette legújabb podcastjában

A Tiszát érintő műanyagszennyezésről beszélgetett a köztársasági elnök a Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában.

2022.03.28. 12:24

Mintha befagyna az orosz támadógépezet - egy képen az egy héttel korábbi és a mostani helyzet

2022.03.28. 12:07

Menekülési irány és számok

2022.03.28. 12:03

Folyamatosan dolgozik a katasztrófavédelem a menekültek elhelyezésén

A katasztrófavédelem az elmúlt 48 órában 229 ember, köztük 138 gyermek és 60 nő elhelyezésében működött közre. A háború kitörése óta 7980 ember - közülük 4392 gyermek és 2420 nő volt - esetében intézkedett a szervezet. A hétvégén összesen négy gyűjtőpontról huszonegy befogadóhelyre szállították a háború elől menekülőket. Vasárnap az M3 autópálya 144-es kilométerszelvényénél, a Budapest felé vezető oldalon kellett intézkedni, ahol kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személygépkocsi, a benne utazó menekültek - három felnőtt és egy gyerek - időben el tudták hagyni a járművet. A mezőkövesdi hivatásos tűzoltók percek alatt eloltották el a lángokat. A járműben utazókat a rendőrség a geleji autópálya-pihenőhöz szállította, onnan a Nyugati pályaudvarig történő utaztatásukról a katasztrófavédelem gondoskodott. (MTI)

2022.03.28. 11:52

Akna a vízben

Sodródó aknát észleltek hétfő reggel Románia területi vizein a Fekete-tengeren, ezért a térségbe küldték a Viceamiral Constantin Balescu aknászhajót, hogy begyűjtse és hatástalanítsa a robbanószerkezetet - közölte a román védelmi minisztérium. Az aknát az Olimpus 1 halászhajó vette észre 72 kilométerre a Midia-foktól, amely Konstancától 15 kilométernyire északra, a Duna - Fekete-tenger csatorna északi ágának torkolatánál található. A tájékoztatást követően a haditengerészet parancsnoksága riasztotta az aknászhajót, amely - fedélzetén egy aknabegyűjtésre kiképzett búváregységgel - azonnal a szerkezet felkutatására indult. Szombaton Törökország ideiglenesen lezárta a teherforgalmat a Boszporuszon, hogy begyűjtsön és megvizsgáljon egy úszó tárgyat, amelyről azt feltételezte: az ukrajnai partokról elszabadult tengeri akna. Miután az aknát hatástalanították, a forgalom délután újraindult. A román haditengerészet már múlt hétfőn is járőrözni küldte aknászhajóját, miután az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) március 19-én azt közölte, hogy az ukrán haditengerészet elaknásította Odessza, Ocsakiv, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőjét. Az FSZB szerint a több mint 420 tengeri aknából néhány elszabadult a vihar miatt, és fenyegeti a fekete-tengeri hajózást. Az ukrán fél az oroszokat vádolta a tengeri aknák elhelyezésével. (MTI)

2022.03.28. 11:44

Ború az orosz tőzsdén

A közel egy hónapos leállás után a hétfői, harmadik kereskedési napon mínuszban állt a moszkvai értéktőzsde a kereskedés első három órájának végén. Az orosz tőzsde a február 28-i leállítás után ugyan a múlt héten csütörtökön újraindult, de a jegyzett részvények közül akkor még nem mindegyikkel, csak 33-mal kereskedtek. Hétfőn először vált lehetővé az összes részvény kereskedése. Percekkel 11 óra előtt a rubel elszámolású MOEX index 1,10 százalékkal, 2457 pontra süllyedt, míg a dollárban számított RTS index 0,1 százalékos mínuszban állt 829 ponton. Hétfőn 11 óráig a legnagyobb nyertes a vegyipari PhosAgro volt 17,88 százalékos drágulással, a legnagyobb vesztes pedig 14 százalékos gyengüléssel a Gruppa LSR, az oroszországi ingatlan- és építőanyagipar egyik vezető vállalata. (MTI)

2022.03.28. 11:44

Lakosságarányosan erre jönnek a legtöbben a háború elől.

Lakosságarányosan eddig Magyarországra érkezett a legtöbb, a hétfői adatok szerint 530 587, az ukrajnai háború elől menekülő ember - közölte a kormányszóvivő a humanitárius tanács ülése után tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Szentkirályi Alexandra elmondta, a menedékes kérelmek száma is napról napra emelkedik, 7947 ember nyújtott be ilyen kérelmet az elmúlt bő egy hónapban. Értékelése szerint a háború kitörése óta eltelt időt elképesztő munka és óriási összefogás jellemezte, a magyar kormány, a segélyszervezetek, a civilek, az önkormányzatok az első percben reagáltak a humanitárius válságra. Soltész Miklós államtitkár, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, egyértelmű a magyar álláspont: az ország segítséget ad minden menekültnek, de nem szállít és nem enged át a határain sem fegyvert, sem katonát. Beszámolt arról is, hogy meghaladta a 800 millió forintot a magyar állampolgárok felajánlása a Híd Kárpátaljáért segélyprogram 1357-es adományvonalán, valamint a 11711711-22222222 számlaszámon. (MTI)

2022.03.28. 11:43

144 menekült éjszakázott a BOK Csarnokban

Ennél sokkal több embernek tudtak egyéb segítséget is nyújtani.

2022.03.28. 11:25

Értesülés: Vlagyimir Putyin készül valamire a rubellel fizetni nem tudók ellen

Rubel kell a gázvásárláshoz – mindenkinek. Méghozzá március 31-ig.

2022.03.28. 11:19

Mobil vécék és tolmácsok a határra - gyűjtésből

Másfél nap alatt 5,5 millió forintot adott össze az aHang közössége a háború elől menekülő roma családoknak, a kampány folytatódik. A Civil Kollégium Alapítvány, az 1 Magyarország Kezdeményezés, a Civil Tanács Egyesület, a Phiren Amenca, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az aHang közös gyűjtést indított – a koronavírus-járvány második-harmadik hulláma alatti, szintén romákat érintő Oltass, hogy élhess! akcióhoz hasonlóan –, hogy azonnali segítséget kapjanak a roma származású menekültek. A kampányt indító szervezetek önkéntesei ott vannak a határon, közvetlen kapcsolatban vannak a menekültekkel, így az adományok azonnal hasznosulnak, többek között mobil vécék bérlését tervezik, valamint élelem, ruha, autóbuszbérlés emberek és adományok szállításához, üzemanyag, tolmácsok tiszteletdíja, önkéntesek napi ellátása igényel anyagi jellegű hozzájárulást. Céljuk továbbá, hogy a bajbajutottakat az állami ellátórendszerhez segítsék (ilyen például a menedékes státusz elintézése), hogy megkapják azt az ellátást, amit nem roma sorstársaik is. (aHang)

2022.03.28. 11:11

Szlovénia "Kijevbe települt"

Megkezdte hétfőn működését Bostjan Lesjak követségi ügyvivő Kijevben - közölte a szlovén kormány Twitter-oldalán. Lesjak vasárnap érkezett meg Kijevbe. "A város üres, szirénák és robbanások hallatszanak a távolból, de a fővárosban maradtak élete normális mederben folyik" - közölte az ügyvivő, és fotókat tett közzé a kijevi szlovén nagykövetség helyiségeiről. Lesjak a szlovén hadsereg alezredese, akit Ljubljana áthelyezett diplomáciai szolgálatra, és Kijevbe küldte, hogy kifejezze az ukrán kormánynak erkölcsi támogatását. (MTI)

2022.03.28. 11:09

Szakértő: nincs ereje Oroszországnak egyszerre több fronton nagy erővel támadni

Jack Watling szerint Mariupol sorsára juthat Harkiv is – az oroszok ezzel próbálkozhatnak –, de a csapatokat mozgatni nem könnyű és nem is lehet gyorsan.

2022.03.28. 10:56

Kivonul a vörös csillagos sör gyártója az orosz piacról

A Heineken holland söripari konszern hétfőn bejelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió miatt kilép az orosz piacról, és másik tulajdonosra ruházza át üzletét. Az Ukrajna elleni orosz háború ellen tiltakozva a Heineken korábban már megszüntette az oroszországi beruházásokat és az oda irányuló exportot, valamint márkájának gyártását, értékesítését és reklámozását az országban.

"A jelenlegi környezetben az oroszországi Heineken üzlet birtoklása már nem fenntartható és nem életképes. Emiatt úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk Oroszországot. A cég minden körülmények között garantálja a béreket minden orosz munkavállalója számára 2022 végéig" - áll a Heineken közleményében.

A cég megjegyezte, hogy nem profitál a tulajdonjog átruházásából, és arra számít, hogy az értékvesztés és egyéb nem készpénzes költségek összesen mintegy 0,4 milliárd eurót tesznek ki. Az üzletág-átruházás befejezése után a Heineken megszünteti oroszországi jelenlétét. (MTI)

2022.03.28. 10:43

Súlyos nyomot hagy az oroszok lelkén is a háború

Sokan a lelki betegségük romlásáról számolnak be, megerősítik ezt, hogy a háború kitörésével megugrott az antidepresszánsok forgalma, nagy hiány alakult ki, pedig az alapvető gyógyszereket nem érintik az Oroszország elleni szankciók.

2022.03.28. 10:19

Zelenszkij: akik segítenek, és akik nem

Az Economistnak adott interjút Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, ebben kifejtette, mely nyugati országok segítenek az Oroszországgal szembeni katonai védekezésben, és melyek nem. Erősen bírálta Emmanuel Macron francia elnököt, aki nem nyújtott katonai támogatást. Vele szemben Boris Johnson "többet segít", mert küld fegyvereket, "bben az esetben Boris Johnson példás", "nem libikókázik". Németország szerinte "időnként segít", "igykeszik alkalmazkodni" a kialakult helyzethez, segítenek, ha tudnak, és nem, ha nem tudnak. (BBC)

2022.03.28. 10:00

Az olaszok nem fizetnek rubelban

Az ENI olasz energetikai cég nem tud rubelben fizetni az orosz gázért, mivel nem rendelkezik azzal - mondta Claudio Descalzi, az ENI vezérigazgatója az Egyesült Arab Emírségekben rendezett energiafórumon. Az ENI már korábban bejelentette, hogy kilép az oroszországi Kék Áramlat projektből, és lemond "jelentéktelen jelenlétéről" is Oroszországban. A Kék Áramlatot 2005 novemberében avatták fel. A vezeték Oroszországból szállít földgázt Törökországba a Fekete-tengeren keresztül, a tengerfenéken. Az 1213 kilométeres vezeték 396 kilométeres tengeri szakaszát az oroszországi kompresszorállomással együtt a Gazprom és az olasz ENI közös vállalata, a hollandiai bejegyzésű Blue Stream Pipeline B.V. üzemelteti, míg az oroszországi szakaszt a Gazprom, a törökországit pedig a török állami BOTAS olajvállalat. Az ENI honlapján az is szerepel, hogy a Rosznyefty orosz céggel közös projekteket már 2014-ben befagyasztották (tiltakozásul a Krím orosz elfoglalása miatt) . "Nincs vagyonunk Oroszországban, nincsenek ott projektjeink, de veszünk orosz gázt. Azt kérték, hogy rubelben fizessünk, ezt nem fogjuk tudni megtenni, mert nincs rubelünk. Az élő szerződés pedig euróban határozza meg a kifizetéseket. Ezt egyoldalúan nem lehet módosítani. Egy ilyen változtatáshoz megállapodásra van szükség" - mondta Descalzi. Az olasz vállalatvezető megjegyezte, hogy jelenleg Ukrajnán keresztül érkezik az orosz földgáz Olaszországba. Az ENI vezetője szerint cégénél nem biztosak a jövőbeni orosz üzemanyag-ellátásban. Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án kiadott utasítása szerint át kell térni a csak rubelért történő gázexportra a "barátságtalan országok" esetében, ilyan például az Európai Unió, amely gázimportjának mintegy 40 százaléka származik Oroszországból. (MTI)

2022.03.28. 09:50

Ennyien jönnek

Magyarország területére 2022. március 27-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4 934 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8 781 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 393 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. A barabási közúti határátkelőhelyen jelentkezett belépésre egy látássérült ukrán állampolgár 2022. március 27-én 16 óra 15 perckor. Az ukrán határőrizeti szerv munkatársai elkísérték a gyalogosan közlekedő vak férfit a magyar államhatárig, és átadták kollégáinknak. A barabási rendőrök tovább segítették a férfit, aki hazáját a háborús helyzet miatt kényszerült elhagyni, és egyedül, egy hátizsákkal és egy gitárral indult útnak. A rendőrök miután beléptették Magyarországra, a honvédség munkatársaival közösen a barabási segítségpontra kísérték. A férfi azt mondta, hogy a Budapesten élő ismerőseihez szeretne eljutni, amihez a rendőrség minden szükséges segítséget megad. (MTI)

2022.03.28. 08:54

Mi történik most Ukrajnában?

Online oktatás Kijevben, 170 ezer kimenekítésre váró ember Mariupolban víz és élelmiszer nélkül. Tárgyalás közeleg.

2022.03.28. 08:39

Új cipőket tettek le a Duna-parti holokauszt-emlékműnél

A Cipők a Duna-parton emlékműnél tettek és tesznek le cipőket addig, amíg „Vlagyimir Putyin minden nap újabb háborús bűnöket követ el”.

2022.03.28. 08:09

Az ukrajnai háború rejtett veszélye Magyarországot is fenyegeti

A donbaszi szénbányák a csernobilinál is veszélyesebb katasztrófával fenyegetnek, de vannak más környezeti ártalmak is.

2022.03.28. 07:48

Erre készül Zelenszkij most

Ukrajna az Oroszországgal Törökországban sorra kerülő tárgyalásokon is világossá fogja tenni, hogy függetlenségének és területi egységének megtartását tekinti fő prioritásának - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjjeli videóüzenetében. Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonbeszélgetését követően David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség tagja bejelentette, hogy az orosz-ukrán tárgyalások következő fordulóját hétfőtől szerdáig tartják Törökországban. Zelenszkij az éjszakai videóüzenetben világossá tette, hogy a legfontosabb elérendő eredménynek továbbra is Ukrajna területi épségének tiszteletben tartását, illetve a hatékony biztonsági garanciák kidolgozását tartják. Ezek teszik lehetővé, hogy az országban ismét béke legyen, és visszatérjen a normális élet - emelte ki. Az ukrán elnök korábban orosz újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy Kijev a biztonsági garanciák, a semlegesség és a nem-nukleáris státus kérdésében készen áll a megegyezésre. Katonai célként pedig a minél kevesebb áldozatot, a háború időtartamának lerövidítését és az orosz erőknek a február 24-i támadás előtti "kompromisszumos területekre" visszavonulását nevezte meg. Az ukrán hadsereg éjszaka közölte, hogy az országot február 24. óta támadó orosz csapatok több területen ismét csapást mértek az ukrán erőkre és a katonai infrastruktúrára, a fő célpontok közé tartozott Harkiv térsége. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap este azt jelentette be, hogy két humanitárius folyosón újabb 1100 civilt menekítettek ki a leginkább ostromlott területekről, köztük Mariupolból. A brit hírszerzés friss beszámolója szerint Oroszország továbbra is blokád alatt tartja a Fekete-tenger ukrán partvidékét, elzárva ezzel Ukrajnát a nemzetközi tengeri kereskedelemtől. Emellett orosz hajókról is indítanak rakétatámadásokat ukrán célpontok ellen. Joe Biden amerikai elnök vasárnap személyesen is megerősítette, hogy nem szólított fel rendszerváltásra Oroszországban. Előző napi varsói nyilatkozatában az elnök arról beszélt, hogy Putyin "nem maradhat hatalmon", de szavait később a Fehér Ház és Antony Blinken külügyminiszter is úgy pontosította, hogy ezzel nem az országon belüli hatalomról beszélt, hanem annak megakadályozásáról, hogy Putyin hatalmat gyakoroljon Oroszország szomszédai és a régió felett. Bident vasárnap egy washingtoni templomi szertartásról távozva személyesen is megkérdezte egy újságíró arról, hogy rendszerváltásra szólított-e fel Oroszországban, és azt válaszolta, hogy nem. (MTI)

2022.03.28. 07:47

Fegyvermentes Csernobilt!

Ukrajna arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a csernobili atomerőmű körüli, úgynevezett tiltott zóna fegyvermentesítésére, mert az ott tartózkodó orosz erők miatt nem lehetséges teljesen ellenőrzés alá vonni a térséget sújtó tüzeket - jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap éjjel. Ljudmila Denyiszova emberi jogi biztos előzőleg azt közölte, hogy a "tiltott zónában" több mint tízezer hektárnyi erdő áll lángokban a térségben zajló harci cselekmények miatt. Az ombudsman a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) fordult azzal a felhívással, hogy a lehető leghamarabb küldjenek szakértőket és tűzoltó-felszereléseket Ukrajnába. Múlt héten a NAÜ még azt jelezte, hogy a tüzek nem jelentenek súlyos veszélyt a radioaktivitás megnövekedésének szempontjából. Jurij Fomicsev, a lekapcsolt nukleáris létesítménytől északra fekvő Szlavutics polgármestere hétfő hajnalban egy videóban arról számolt be, hogy városukból, ahol az erőműnél dolgozókat szállásolták el, kivonultak az orosz erők. A múlt héten a térségért felelős kormányzó, Olekszandr Pavljuk közölte, hogy a polgármestert orosz katonák elrabolták, Fomicsev azonban most azt mondta, hogy dolgozik, és nem működik együtt az orosz erőkkel. (MTI)

2022.03.28. 07:39

A háború miatt újabb drasztikus áremelés jön a hazai éttermekben

Kovács László vendéglátós ipartestületi vezető szerint nem szabad meglepődni azon, ha két számjegyű lesz az éttermi infláció, de még így sem hárítanak át minden emelést a vendéglők, mert távol maradnak a fogyasztók.

2022.03.28. 07:30

Volodimir Zelenszkij: e két témában tárgyalunk, a másik háromban nem

Tisztázta álláspontjának tartalmi elemeit az ukrán elnök. A "magyarok" is szóba kerültek.

2022.03.28. 07:20

Határozott üzenetet kapott Joe Biden a francia elnöktől

Emmanuel Macron francia államfő óva intett vasárnap a "szavak és a tettek fokozásától" Ukrajnában, miután Joe Biden amerikai elnök szombaton mészárosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×