eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tiltakozók az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tüntetésen Szentpéterváron 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Súlyos nyomot hagy az oroszok lelkén is a háború

Sokan a lelki betegségük romlásáról számolnak be, megerősítik ezt, hogy a háború kitörésével megugrott az antidepresszánsok forgalma, nagy hiány alakult ki, pedig az alapvető gyógyszereket nem érintik az Oroszország elleni szankciók.

Az orosz társadalom számottevő hányada valamilyen mentális betegségben szenved. Az Ukrajna ellen indított invázió okozta stressz sokuk állapotát rontotta, és a pánikvásárlások miatt elakadt a gyógyszerellátásuk. Állapotuk vélhetően lázmérője a társadalom jelentős részét érintő lelki traumának – írja a The Moscow Times cikke alapján a napi.hu.

Többen is arról számoltak be, hogy a háború megindítása után romlott a lelki egészségük, erősödött a depressziójuk, a szorongásuk az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta őket. A baj jele, hogy február 28. és március 6. között négyszeresére nőtt a patikákban az antidepresszáns készítmények forgalma. A Kommerszant napilap azt írta erről, hogy ez a „kezdete a tömeges depressziónak”.

Az olyan személyek, akik egyébként is valamilyen mentális betegségben szenvednek, nem tudnak igazodni a háborús és a gazdasági felforduláshoz, és gyorsan maguk alá zuhanhatnak – mondja egy moszkvai magánklinika pszichiáter-tulajdonosa, akinek intézménye havonta 500 beteget lát el. Az elmúlt hetekben gyakorlatilag napi 24 órában a hét minden napján próbálta támogatni a betegeit, hogy valahogy elboldoguljanak mindennapi életüket felforgató történésekkel. Sokszor azonban az orvostudomány sem tud rajtuk segíteni.

A betegek szorongásának erősödésén túl súlyosbítja a helyzetet, hogy

gyógyszerhiány alakult ki és a készletek ára az égbe szökött.

Pánikvásárlásokról érkeztek hírek, sokan attól tartanak, hogy nem tudják majd beszerezni megszokott, nélkülözhetetlen gyógyszereiket. A pszichiáter arról számol be, hogy előbb 30-40 százalékkal megdrágultak a kezeléseiben használt készítmények, majd egyszerűen elfogytak.

A gyógyszergyártók és orosz forgalmazóik szerint a legalapvetőbb készítmények nem szerepelnek a tiltólistákon, így azok továbbra is elérhetők lesznek Oroszországban. A jelenlegi ellátási gondokat logisztikai problémákkal magyarázzák. A moszkvai pszichiáter szerint valami hibádzik: a gyártó azt mondja, szállít, a forgalmazó is azt mondja, hogy szállít, mégsem kapni a patikában a keresett készítményeket. Az orosz kormány szerint a hiány oka a pánikfelvásárlás. Eközben az orvosok szerint az orosz gyártók antidepresszáns készítményei messze vannak nyugati megfelelőik minőségétől.

Nyitóképünkön tiltakozók az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tüntetésen Szentpéterváron 2022. február 27-én.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×