eur:
389.53
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott újévi misén 2022. január 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Telefonon tárgyalt Ferenc pápa és Volodimir Zelenszkij

Ferenc pápa azt mondta, mindent megtesz a háború befejezése érdekében – számolt be az egyházfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetéséről Ukrajna szentszéki nagykövete a közösségi oldalán.

A Vatikánnál akkreditált nagykövet, Andrij Jurash a Twitter-fiókján közölte, hogy Ferenc pápa felhívta az ukrán elnököt.

A diplomata "sokat ígérőnek" nevezte a beszélgetést, amelynek során Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Ferenc pápa a leginkább várt vendég Ukrajnában.

Zelenszkij Twitter-fiókján azt írta, beszélt Őszentségének a nehéz humanitárius helyzetről és arról, hogy az orosz csapatok elzárták a mentőfolyosókat. Megfogalmazása szerint nagyra értékelnék a Szentszék közvetítő szerepét az ukrajnai szenvedések megszüntetésében.

Újságírók kérdésére a szentszéki államtitkár, Pietro Parolin bíboros kedden úgy reagált, hogy jelenleg nem tudja megerősíteni Ferenc pápa esetleges látogatását Kijevbe. Hozzátette: az ukrán fél megerősítette, hogy képes az egyházfőnek megfelelő biztonságot garantálni. Parolin hangsúlyozta, hogy információi szerint

a francia elnök, Emmanuel Macron és talán Boris Johnson brit kormányfő is Ukrajnába akar látogatni.

Az ukrán elnök kedden délelőtt húszperces beszédet mondott a római parlamentben video-összeköttetésben. Ebben a többi között Mariupol városáról is szólt, s mint fogalmazott, "olyan, mintha Genovát rombolták le volna teljesen".

Jelentősnek nevezte a pápával tartott beszélgetést az ukrán elnök, amikor kedden délelőtt húszperces beszédet mondott a római parlamentben videó-összeköttetésben. Ebben a többi között Mariupol városáról is szólt, s mint fogalmazott, "olyan, mintha Genovát rombolták volna le teljesen".

Volodimir Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy március 12-én a Firenzében rendezett békemenethez is egyenesben csatlakozott: "tíz nappal ezelőtt 79 gyermek haláláról számoltam be, számuk azóta 117-re emelkedett" - jelentette ki az ukrán elnök a háború a 27. napján.

A konfliktus leállítása érdekében további szankciókat, "nyomásgyakorlást" szorgalmazott Oroszországgal szemben, valamint az orosz oligarchák külföldi vagyonának további lefoglalását.

Rövid válaszában Mario Draghi miniszterelnök kijelentette, hogy "Olaszország egésze, a kormány, a parlament, és minden állampolgár Ukrajnával van". Hangsúlyozta, hogy Ukrajna jelenleg nem csak önmagát védi, hanem "a mi békénket, szabadságunkat, biztonságunkat". Draghi azt mondta, hogy "az orosz kormány arroganciája az ukrán nép méltóságával találta szemben magát". Kifejtette, hogy "a mészárlással szemben az ellenállásnak nyújtott akár katonai segítséggel kell válaszolnunk".

Olaszországba mostanáig mintegy 60 ezer menekült érkezett, valamint több mint 800 millió értékben fagyasztottak be orosz oligarchák kezében levő ingatlanokat és más vagyontárgyakat.

Mario Draghi leszögezte: Olaszország "az Európai Unióban akarja látni Ukrajnát".

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×