eur:
388.79
usd:
362
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
A polgári védelem egyik tagja fegyverét tartja járőrözés közben Kijevben 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Egy határhoz közeli repülőtérről érkeznek fegyverszállítmányok Ukrajnába

A reptér elhelyezkedését az amerikaiak titokban tartják: naponta akár 17 járat is megfordul itt.

A repülőtér helye továbbra is titok marad, hogy megvédjék az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat, köztük a páncéltörő rakétákat. Az orosz hadsereg eddig még nem vette célba ezeket a szállítmányokat Mark Milley amerikai tábornok szerint, de nem zárják ki, hogy az offenzíva előrehaladtával ez még bekövetkezhet.

Már a háború kezdete előtt sűrűbbé vált az európai légtér hadi forgalma: a CNN cikke szerint a NATO csapatait átcsoportosították, és fegyverek is érkeztek átadási pontokra, amelyekről Ukrajnába lehet azokat szállítani szükség esetén. A fegyverellátási hadműveletet az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága (EUCOM) vezeti, amely a szövetségesekkel és partnerekkel való kapcsolattartási hálózatát használja fel arra, hogy valós időben koordinálja a szükséges eszközök Ukrajnába küldését.

Az EUCOM más országokkal, köztük az Egyesült Királysággal is egyeztet a szállítási folyamatról, hogy erőforrásaikat a lehető legnagyobb hatékonysággal használják fel.

Az orosz invázió kezdete óta 14 ország küldött segítséget Ukrajnának.

Az Amerikai Egyesült Államok 350 millió dolláros biztonsági segélycsomagot szállít, melynek 240 millió dollárnyi értékű része már az országban van, a maradék pedig legfeljebb heteken belül érkezik meg oda. A leszállított fegyverek közt a legszükségesebbek, köztük páncéltörő képességűek találhatók. Az Ukrajnába juttatott felszerelések használatára az ottani hadsereg tagjai ki vannak képezve, részben utolsó pillanatban, december végén és január elején végrehajtott kiképzések segítségével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×