eur:
389.53
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Emmanuel Macron francia elnök bemutatja a féléves EU-elnökség programját az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2022. január 19-én. Január 1-jétől Franciaország tölti be fél évig az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Szakértő: Washingtonra szükség van az orosz–ukrán békéhez

Ugrósdy Márton (Külügyi és Külgazdasági Intézet) kérdésünkre azt mondta, Emmanuel Macron és Párizs is kulcsa lehet a konfliktusos helyzet rendezésének, a francia elnök pedig jól jöhet ki ebből a közelgő elnökválasztáson.

Mint az Infostart is hírül adta, Emmanuel Macron francia elnök közlése alapján Joe Biden és Vlagyimir Putyin elvben megállapodott egy csúcstalálkozó megtartásában, az érintett külügyminiszterek csütörtökön egyeztetnek a részletekről.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: a második világháború óta az Egyesült Államok fontos szerepet játszik az európai biztonságpolitikában.

"Nyilván fontos, hogy találkozzanak magas szintű vezetők egymással, amikor számos félreértés van és rengeteg dezinformáció kering a levegőben. Ez persze része is mindkét ország taktikájának, nem véletlenül látjuk ezt a zűrzavart és vad jövendöléseket, nyilván ezzel a másik fél jövőbeli lépését próbálják befolyásolni" – elemezte a statégiákat Ugrósdy Márton, egyértelműsítve, hogy

Moszkva és Washington egyaránt él a dezinformációs fegyverrel.

"Aki ezen meglepődik, annak jó reggelt kívánok" – tette hozzá.

Mindenen túl viszont ha sikerül megegyezni, akkor szerinte "csak személyesen fog sikerülni".

Az elmúlt hetekben sorra adják egymásnak a kilincset a világ vezetői Moszkvában és Kijevben is, Emmanuel Macron például rendszeresen egyeztet Vlagyimir Putyinnal. Hogy az amerikai–orosz csúcs az európai egyeztetésekhez képest miben különbözik, arról Ugrósdy Márton azt mondta: nem tudunk még sokat arról, hogy a csúcstalálkozó hogy fog kinézni, azt sem, hogy mikor történik, de erről is többet tudunk majd csütörtöktől. Ami kiderülhet hamarosan, hogy

a találkozóra akár Párizsban is sor kerülhet, ami Emmanuel Macronnak a francia elnökválasztás közeledtével különösen is fontos lehet.

"Azt se felejtsük el, hogy Franciaország adja az EU soros elnökségét, úgyhogy az elnök az EU nevében is hívja ezt a két vezetőt Párizsba" – tette hozzá.

Hogy egy orosz–ukrán konfliktus fegyveres kibontakozásában az amerikaiak milyen szerepet tudnának játszani, arról a szakértő ezt mondta:

"A második világháború óta

az Egyesült Államok tulajdonképpen és furcsán mondva európai ország.

Nagyon sok katonájuk, technikai eszközük és politikai tőkéjük van Európában, és a NATO révén érintettek a térség biztonságában. Úgy gondolom, hogy egy orosz–ukrán egyezség is elképzelhetetlen az amerikaiak nélkül, ráadásul az ukrán kormány mögött is elég jelentősen ott állnak" – fejtegette Ugrósdy Márton.

Arra reagálva, hogy Magyarország nem kíván a területén további NATO-katonákat fogadni, azt mondta, Magyarország nem határos közvetlenül Oroszországgal, míg más országok, ahová az Egyesült Államok erőket telepített, tengeren vagy szárazföldön igen.

"Nyilván sok múlik azon, hogy egy ország mennyire érzi fenyegetve magát" – fogalmazott, hozzátéve, igazából a NATO-n belüli katonai átcsoportosítás történt, új erőket nem küldött Európába az Egyesült Államok sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×