eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tűzoltó a viharos erejű szélben úttestre dőlt fát  fűrészel darabokra a főváros XVIII. kerületében, a Cziffra György utcában 2022. január 30-án. Ezen a napon több megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Vihardagály, milliók áram nélkül, hajótörés: így söpört végig Közép-Európán a vihar – videók, fotók

Németországban főleg az északi részeken okozott gondot a nagy szél, Lengyelországban 680 ezer háztartásban ment el az áram.

Közlekedési fennakadásokat, károkat és baleseteket okozott Németország északi részén egy viharfront.

A Nadia nevű front orkánerejű széllel csapott le az ország északi tartományaira, a legerősebb, óránkénti 127 kilométeres sebességű széllökéseket szombaton mérték Schleswig-Holstein tartományban, az Északi-tengeren fekvő Északi Fríz-szigetek egyikén, Hoogén.

A partvidéken sok helyütt vihardagály keletkezett, a többi között a térség legnagyobb városában, Hamburgban, ahol

víz alá került az egyik leghíresebb látványosság, a kikötői Fischmarkt (Halpiac).

A hirtelen jött áradás miatt egy vontatóhajó beszorult egy híd alá, kétfős személyzete sértetlenül átvészelte a szombaton késő este történt balesetet.

Hajótörés történt Alsó-Szászország tartományban is, a Keleti Fríz-szigetektől mintegy 30 kilométerre, ahol egy teherhajó órákig sodródott a tengeren, mert a motorja túl gyenge volt ahhoz, hogy megtartsa a széllel és a hullámokkal szemben. A Vienna nevű teherhajó biztosítására vészhelyzeti vontatóhajókat vezényeltek ki, a 190 méter hosszú hajótest stabilizálásán hat órán keresztül dolgoztak. Ennek a balesetnek sincs sérültje.

Brémában viszont egy parkban egy kidőlő fa rázuhant egy emberre, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

A vihar sok más településen is kicsavart fákat, megrongált épületeket, ledöntött állványzatokat, építési területeket lezáró kerítést. Egyedül Hamburgban a tűzoltóság 450 időjárással kapcsolatos bevetésről számolt be szombat reggel óta. Schleswig-Holsteinben 800 helyszínre riasztották a tűzoltókat.

A vihar miatt a régió nagy részében korlátozni kellett a vasúti és a közúti közlekedést, és számos baleset is történt. Alsó-Szászországban két helyszínen, Hildesheimben és Goslarban is előfordult, hogy közvetlenül egy autó előtt zuhant az útra egy fa. A sofőrök - egy 64 éves férfi és egy 27 éves nő - nem tudtak időben fékezni, nekihajtottak a fának, de nem sérültek meg.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint a vihar vasárnap fokozatosan gyengül, és a front az ország középső és keleti része felé vonul. Így visszavonták a partvidéki régiókra kiadott legmagasabb, negyedik fokozatú figyelmeztetést, de második fokú riasztást adtak ki a többi között Berlinre, ahol 65-85 kilométeres sebességű széllökésekkel kell számolni.

Lengyelországban 680 ezer háztartás maradt áram nélkül

A viharos szél miatt több mint 680 ezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban, egy ember életét vesztette – közölte a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).

A tájékoztatás szerint a tűzoltókat hajnali 6 óráig több mint négyezer alkalommal riasztották.

A tengermelléki Tluczewo településen fa dőlt rá egy közúton haladó személygépkocsira, ennek négy utasa közül az egyik életét vesztette, egy másik megsérült.

A kormány biztonsági központja (RCB) közölte: reggelre 681 ezer 371 háztartásban nincs villany.

Az erős szél miatt az országos meteorológiai szolgálat vasárnapra virradóan az ország nagyobb részére másodfokú riasztást adott ki.

A tengermelléki térségben vasárnap a legmagasabb, harmadfokú riasztás van érvényben, ott a széllökések az óránkénti 120-130 kilométeres sebességet is elérhetik. A Balti-tenger lengyelországi partjainál a Beaufort skála szerinti 11-es szélerősségre is lehet számítani.

Csehországban is sokan áram nélkül maradtak

Több mint ötvenezer háztartás maradt vasárnap délben áram nélkül Csehországban, a rendkívüli erősségű szélvihar miatt, amely az éjjeli óráktól kezdve söpör végig az országon – jelentette a cseh közszolgálati rádió.

A megsérült, leszakadt vezetékek kijavítását legkésőbb hétfő reggelre ígérik

az áramszolgáltatók.

A szélvihar a Prágától 20 kilométerre nyugatra fekvő Kladnóban egy ipari központban egy nagyobb, öt méter magas falat is ledöntött, egy ember meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült.

A dél-morvaországi Breclav közelében a sínekre dőlt fák miatt kisiklott egy személyvonat, amelyben több tucatnyi ember utazott. Sérülés nem történt, az utasokat tűzoltók szabadították ki a vonatból és szállították el a helyszínről.

A kidőlt fák, villanyoszlopok és a havazás következtében síkos utak számos helyen akadályozzák a közúti forgalmat és a helyi vasúti közlekedést. A szokásosnál több baleset is történt, de súlyosabb következmények nélkül - olvasható a rendőrség közleményében.

A szélvihar több helyen - például Prága egyes kerületeiben, Ústí nad Labemben - elérte az óránkénti 90 kilométeres sebességet is. A lengyel határ mentén elterülő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb csúcsán (Snezka) kora reggel a meteorológusok óránkénti

185 kilométer sebességet mértek,

a hegység más csúcsain 145 kilométeres óránkénti szélsebességet regisztráltak.

A meteorológusok előrejelzése szerint a szélvihar a vasárnapi késő esti órákban szűnik meg Csehország területén.

Fát döntött a szél az úttestre Budapesten

Nyitóképünkön látható, amint tűzoltó a viharos erejű szélben úttestre dőlt fát fűrészel darabokra a főváros XVIII. kerületében, a Cziffra György utcában vasárnap. Több megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×