eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Flag of Poland and the European Union flag against the background of the Presidential Palace in Warsaw.
Nyitókép: Faferek / Getty Images

Többmilliárd forintnyi büntetésről küldhet számlát a lengyel kormánynak Brüsszel

Az Európai Bizottság napokon belül mintegy 70 millió eurós (több mint 25 milliárd forintos) büntetésről küldhet számlát a lengyel kormánynak, hacsak Varsó nem ad kézzel fogható garanciákat az Európai Bíróság 2021 júliusi ítéletének a haladéktalan végrehajtására.

Január 11. volt a határideje annak, hogy a lengyel kormány részletes tervet mutasson be a brüsszeli Európai Bizottságnak a lengyel Legfelsőbb Bíróság Fegyelmi Tanácsa működésének a felfüggesztéséről.

Az Európai Bíróság

tavaly július 14-én szólította fel a lengyel kormányt a Fegyelmi Tanács adott formájú működésének a felfüggesztésére

addig, amíg a luxembourgi testület meghozza végső ítéletét az utóbbi ügyében. A luxembourgi bírák az Európai Bizottság megkeresése alapján vizsgálják az említett fegyelmi testület működésének összeegyeztethetőségét az EU-szerződésben foglaltakkal.

Brüsszeli megítélés szerint a Fegyelmi Tanács jelen formájú léte és működése sérti az igazságszolgáltatás függetlenségének az elvét Lengyelországban – tekintettel például tagok kinevezési módjára –, ami jogi bizonytalanságot teremt az Unió egységes piacához szervesen kötődő lengyel vonatkozású ügyletek kapcsán.

Tekintve, hogy a lengyel kormány nem tett eleget az Európai Bíróság ítéletében foglaltaknak, a Bizottság szeptemberben – az ilyen esetekben szokásos eljárást követve – ítélet végre nem hajtásáért pénzbüntetés kiszabását kérte a luxembourgi taláros testülettől. Válaszul ez utóbbi

tavaly október 27-én úgy határozott, hogy napi 1 millió eurós (360 millió forintos) pénzbírsággal sújtható mindaddig, amíg az ítéletben foglaltak teljesülnek.

Az októberi luxembourgi bírósági verdikt heves politikai visszhangot váltott ki a lengyel kormány részéről, Zbigniew Ziobro lengyel igazságügy-miniszter zsarolásról és egy lengyel alkotmányos testület működésébe történő beavatkozásról beszélt, és kilátásba helyezte, hogy kormánya nem fogja alávetni magát az újabb ítéletnek sem.

Az Európai Bizottság ezt követően a téli szünet előtt, december 22-én külön jegyzékben tájékoztatta Varsót, hogy milyen lépések várhatóak, amennyiben 2022. január 11-ig nem adja tanújelét végrehajtási szándékának.

A jegyzék kapcsán a brüsszeli testület szóvivője egy nappal a határuidő előtt, e hét hétfőn kifejtette: ha mindez válasz nélkül marad, az Európai Bizottság úgy tekinti majd a helyzetre, hogy Varsó nem szándékozik az Európai Bíróság ítéletét végrehajtani, aminek fényében

a testület továbblép az ilyenkor esedékes eljárási szabályok szerint, és megküldi a büntetés kifizetésére felszólító levelet a lengyel kormánynak.

Tekintve, hogy az október 27-i luxembourgi ítéletről november 3-én kapta meg a lengyel fél a hivatalos értesítést, így a napi büntetés kiszámítása is e naptól kezdődik, ami azt jelenti, hogy az említett, kifizetésre felszólító levél most már minimum 70 millió euróról szól majd – teszik hozzá bizottsági források. Ha a lengyel kormány megtagadja a büntetés befizetését, akkor a Bizottság a Varsónak esedékes közösségi kifizetésekből visszafoghat ezzel megegyező részt.

Megfigyelők megjegyzik, hogy pénzbüntetés kiszabása európai bírósági ítélet késedelmes végrehajtása miatt nem ismeretlen az európai uniós eljárások történetében, de

tényleges „behajtásra” eddig még nem került sor,

lévén az ilyen helyzetbe került országok az utolsó percben eddig mindig hozzáfogtak a kérdéses bírósági döntés teljesítéséhez, vagy pedig befizették a kirótt büntetést.

A kötelezettséget jelentő precedens hiánya amúgy azt is jelenti, hogy elviekben van bizonyos mozgástér még további időhúzásra, ha például a lengyel kormány további egyeztetésre tesz javaslatot és a Bizottság bizonyos megfontolásokból hajlandó halasztani a pénzbüntetés határidejét.

A brüsszeli Euractiv lengyel kiadványa szerint Ziobro vasárnap azt nyilatkozta az országos lengyel lapnak, a Rzeczpospolitának, hogy

az Európai Bíróság lengyel megítélés szerint „túlterjeszkedett hatáskörén” a kérdéses ítéletével,

és ezért a Luxembourgban megkérdőjelezett Fegyelmi Tanácsoknak változatlan formában fenn kell maradniuk.

Néhány nappal korábban lengyel kormányzati tisztviselők szintén arról beszéletek, hogy „jogtalan” a lengyel kormány felé támasztott követelés, és Varsó „nem fog behódolni a zsarolásnak”.

Az Európai Bíróság végső ítélete a lengyel Legfelső Bíróság Fegyelmi Tanácsának működéséről amúgy a következő hónapokban várható, ám az ideiglenes (tavaly júliusi, majd ezt megerősítő októberi) határozat és vele a napi pénzbírság ténye továbbra is mindaddig érvényben marad, amíg lengyel részről meg nem kezdődik az utóbbi teljesítése.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×