eur:
391.89
usd:
359.47
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a sajtó képviselőinek nyilatkozik a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozója előtt Brüsszelben 2021. június 14-én. A 30 államot tömörítő brüsszeli székhelyű észak-atlanti szervezet egynapos csúcstalálkozóján a tagállamok vezetői az Oroszországgal és Kínával való kapcsolatokról, a kibertámadásokról és a klímaváltozásról tanácskoznak.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Kenzo Tribouillard

Teljes az egyetértés: Ukrajna ahhoz a katonai szervezethez csatlakozik, amelyikhez akar

Legalábbis a NATO és Ukrajna így gondolja. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár: az orosz csapatösszevonás folytatódik, harcra kész csapatok várakoznak az ukrán határ közelében.

Ukrajna kész élni önállóságával és fenntartja a jogát arra, hogy megválaszthassa saját biztonsági berendezkedését – jelentette ki Olha Sztefanyisina ukrán miniszterelnök-helyettes Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélését követően.

Sztefanyisina hangsúlyozta, Ukrajna önállóságánál fogva szabadon megválaszthatja, hogy mely szerződéshez, vagy szövetséghez kíván csatlakozni.

Kijelentette: Oroszország "mint agresszor", nincs abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjon a NATO-nak és meghatározza a tárgyalások menetét mindaddig, amíg fegyveres ereje az ukrán határon állomásozik. Ez nem tárgyalás vagy alkudozás tárgya – húzta alá.

Oroszország újabb háború indításának fenyegetésével kívánja befolyásolni a tárgyalások menetét anélkül, hogy bármilyen lépést tenne a békés megoldás lehetősége felé – vélekedett.

Ukrajna álláspontja szerint a biztonsági garanciákról szóló tárgyalások alapjának az orosz csapatok kivonása kell lennie Ukrajna területéről – mondta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország elegendő haderőt sorakoztatott fel határán ahhoz, hogy teljes offenzívát indíthasson Ukrajna területén. Mindent meg kell tenni ennek megelőzésére – húzta alá Olha Sztefanyisina.

Jens Stoltenberg kijelentette:

Ukrajnának joga van megvédenie önmagát, és arra, hogy megválassza biztonsági berendezkedését.

Hangsúlyozta, minden nemzet megválaszthatja, milyen utat kíván járni, "e tekintetben sosem fogunk kompromisszumot kötni". Ez szavatolja az európai biztonságot évtizedek óta – tette hozzá.

A főtitkár fontosnak nevezte, hogy a szövetséghez történő szabad csatlakozásról szóló döntés alapelve ne sérüljön, amely szavai szerint azt jelenti, hogy kizárólag a harminc NATO-tagország és Kijev joga dönteni arról, hogy Ukrajna mikor áll készen a NATO-tagságra.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy

az orosz csapatösszevonás folytatódik, harcra kész csapatok várakoznak az ukrán határ közelében.

Ezzel összefüggésben kijelentette: Ukrajnával szembeni bármi fajta agressziónak magas politikai és gazdasági ára lesz.

Tájékoztatása szerint a hét folyamán Brüsszelben tervezett tárgyalások – köztük a NATO–Oroszország Tanács szerdai, valamint a szövetség Katonai Bizottságának vezérkari főnöki szintű szerdán kezdődő kétnapos tanácskozása – lehetőséget biztosítanak a kialakult helyzet és a diplomáciai lehetőségek áttekintésére, az összehangolt megközelítés egyeztetésére, és arra, hogy a szövetségesek kifejezzék támogatásukat Ukrajnával.

Stoltenberg pozitív jelzésnek nevezte, hogy Oroszország készen áll asztalhoz ülni és elkötelezni magát a párbeszéd mellett. A megbeszélés során egyebek mellett az európai biztonsági kérdésekről, a katonai tevékenységek átláthatóságáról, valamint a fegyverzetellenőrzésről esik majd szó – közölte.

"Meg fogjuk hallgatni Oroszország aggályait, de érdemi párbeszédet kell folytatni Oroszország tevékenységeiről is" – tette hozzá Jens Stoltenberg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Már van, akinek 100 millió dolláros veszteséget okozott az olimpia

Már van, akinek 100 millió dolláros veszteséget okozott az olimpia

Több mint 10 000 sportoló szeretne részt venni a párizsi nyári olimpián, de a város a turisták számára kevésbé tűnik vonzónak idén. A Delta Air Lines vezérigazgatója, Ed Bastian elárulta, hogy az utazók idén nyáron elkerülik Párizst, és inkább más úti célokat választanak, ami 100 millió dolláros veszteséget okoz a légitársaságnak az egyébként forgalmas európai utazási szezonban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×