eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Harminc éve áll a közös európai hadsereg ügye, pedig lenne rá igény

Bár a mechanizmusok és az erőforrások javarészt rendelkezésre állnak, az unió még mindig erősen támaszkodik a NATO-ra, miközben az EU peremvidéke "folyamatosan küldi a jelzéseket" – mondta Csiki Varga Tamás.

Egyre több vezető európai politikus támogatja az egységes uniós hadsereg létrehozását, és több megoldás is lehetséges; olyan, amelyben minden tagállam benne van, és olyan is, amelyben csak azok, akik ezt vállalják.

"A közös európai hadsereg terve nem új elképzelés, 1992 óta gondolkodik azon az Európai Unió, hogy létrehozzon közös biztonság- és védelempolitikát, tesz is érte" – fogalmazott Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

Szerinte az intézményi oldal már "nagyon is fejlett, különböző mechanizmusok vannak", a finanszírozás és a katonai erő generálása is rendben van, de van, ami hiányzik.

"Bár eltelt közel 30 év, de ez cselekvőképességgel nem párosul. Nem láttunk olyan válságkezelő műveletet, amelyet az Európai Unió tudott volna végrehajtani" – mondta a szakértő. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU peremén létező válságövezet "állandóan jeleket küld" az európai politikai vezetőknek, társadalmaknak, hogy valamit kellene tenni, nem csak hátradőlve ülni.

A közös európai hadsereg összeállítására szerinte két verzió van:

  1. EU-haderő közös finanszírozásból, közös döntéshozatallal
  2. ad hoc koalíció a potens – cselekvőképes és adott esetben tenni is akaró – államokból

Csiki Varga Tamás azt is aláhúzta,

nagyon drágák az európai harccsoportok,

ezért nem alkalmazták őket az utóbbi évtizedekben, a politikai akadályokon túlmenően.

"Ami a közép- vagy hosszú távú tervezést, az új eszközök beszerzését illeti, itt a NATO a jobb példa: van egy integrált tervezési rendszer, vannak különböző műveleti tervek, ezekből számolják vissza, hogy milyen katonai képességek kellenek hozzá, mennyibe kerül és milyen hiányok vannak, amelyeket meg kell finanszírozni vagy le kell fejleszteni. De vannak olyan eszközök, amelyeket csak közösen lehet finanszírozni, ilyenek például a Pápán állomásozó C-17-es szállítórepülőgépek" – mondta.

Csiki Varga Tamás beszélt arról is, hogy a közös EU-hadsereg létrehozása érzékenyen érintené az EU-n kívüli NATO-tagállamokat is.

"Alapvetően mindenki abban érdekelt, hogy ezek a katonai szervezetek egymást kiegészítve és erősítve működjenek. Az a dilemma, hogy az egyik szervezet tagjai – amelyek a másiknak nem – ne kerüljenek hátrányos helyzetbe, a kilencvenes évek óta fennáll, amióta az EU is megfogalmazta védelmi célkitűzéseit. A NATO-n belül az úgynevezett Berlin Plus megállapodás teremti meg az intézményi keretet arra, hogy az EU a NATO tervezési keretére is tudjon támaszkodni. Összességében ez még nem jelenti azt, hogy meg van oldva a probléma" – fogalmazott Csiki Varga Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×